Mainos

Seksiä tihkuvan kaveripyynnön takana voi olla katalaan kiristykseen johtava juoni – "Pian pyydettiin web-kameran ääreen"

Houkutteleva kaveripyyntö on parempi jättää huomiotta. Pahimmillaan houkutuksiin lankeaminen voi johtaa katalaan kiristykseen.

Epäilyttävät kaveripyynnöt ovat jälleen jalkautuneet Facebookissa, erityisesti miehet ovat saaneet viime päivinä toisinaan hyvinkin houkuttelevilla kuvilla varustettuja kaveripyyntöjä naispuolisilta henkilöiltä. Nettipoliisi Teemu Hokkanen on myös havainnut ilmiön palanneen sosiaaliseen mediaan. Hän muistuttaa, että pyyntöihin kannattaa suhtautua varauksella.

– Niissä voi olla takana ikävä juoni: henkilö voidaan houkutella verkkoseksiin esimerkiksi videokameran avulla. Siellä voidaan esittäytyä nuorena naisena ja on sitten pyydetty kameran eteen esittelemään itseä. Tätä materiaalia voidaan taltioida ja käyttää myöhemmin esimerkiksi kiristämiseen. Tiedossa on tapauksia, jossa on uhattu lähettää kuvat puolisolle tai julkiseksi, Hokkanen kertoo.

– Lisäksi kyseessä voi olla perinteinen rahanhankinta. Ensin tutustutaan ja sitten pyydetään rahaa pieniin tarpeisiin. Summat sitten kasvavat jatkuvasti. Tämä on niin sanottu romanssihuijaus.

Huijaukseen voi langeta kuka tahansa

Romanssihuijaus on siitä pirullinen, että rakkauden tunteet ovat erittäin vahvat.

– Jos oikein kunnolla ihastuu ja rakastuu, kyllä se korvien väliin vaikuttaa monella tavalla. Vaikka kaverikin jarruttelisi, silmien avautuminen ei välttämättä tapahdu ihan välittömästi ja rahaa on voinut jo tuolloin palaa kovastikin.

– Joskus hämmentää, että huijatut ovat fiksuja ja koulutettuja ihmisiä, mutta pitää muistaa, että vastapuolella on ammattilaisia huijaamassa.

Hokkasen mukaan sekä kiristyshuijauksissa että romanssihuijauksissa uhria lähestytään usein houkuttelevin kuvin. Profiili on Hokkasen mukaan tyypillisesti heteromiehiä viehättävä.

– Tiedän myös tapauksia, joissa naisia on lähestytty vastaavanlaisesi. He ovat saaneet kaveripyynnön sotilashenkilöltä, jolla on paljon mitaleita. Näissä tapauksissa kuvioon on astunut monesti romanssihuijaus.

Hokkanen kertoo saaneensa vastaavanlaisen viehättävällä naisen profiilikuvalla varustetun yhteydenoton suoraan Facebookin chatin kautta viimeksi noin vuosi sitten. Hän on muutaman kerran testimielessä vastannut viesteihin.

– Pian, ihan 4–5 repliikin jälkeen, pyydettiin web-kameran ääreen esittelemään itseä, kertoo Hokkanen.

– Joskus saattanut tunninkin kestää joku viestinvaihto. Motiivia en ole kysynyt, mutta olen vaan vähän testannut heidän ammattitaitoaan ja toimintatapojaan.

Poliisille aina ilmoitus

Kaikki eivät huijauksiin lankea, mutta Hokkanen muistuttaa, ettei uhriksi joutumista tule alkaa häpeämään ja salailemaan.

– Poliisin kannattaa ottaa yhteyttä, jotta asia saataisiin mahdollisesti selvitettyä. Lisäksi jos ihmiset yksin miettivät asioita, emme saa tietää tätä laajuutta kokonaisuudessaan, Hokkanen sanoo.

***

Rikospaikan videolla keskusteltiin myös erilaisista kiristyksistä.

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.