Floridan korkein oikeus mahdollisti aborttioikeuden rajaamisen kuuteen viikkoon

Oikeus salli erillisessä päätöksessään äänestyksen osavaltion perustuslain lisäyksestä, joka turvaisi aborttioikeuden.

Floridan osavaltion korkein oikeus on maanantaisella päätöksellään näyttänyt vihreää valoa aborttioikeuden rajoittamiseen kuudenteen raskausviikkoon saakka. Osavaltio sallii nykyisellään abortit 15. raskausviikkoon saakka.

Oikeuden mukaan osavaltion perustuslain tarjoama yksityisyydensuoja ei koske abortteja. Oikeus kuitenkin salli erillisessä päätöksessään, että aborttioikeuden takaavasta perustuslain lisäyksestä voidaan äänestää marraskuussa. 

Jos lisäys hyväksytään, poistaisi se nyt mahdollistetun kuuden viikon aikarajan.

Aborttioikeudesta ennakoidaan tulevan marraskuisten presidentin- ja muiden vaalien yksi ydinkysymyksistä.

Koko Kaakkois-Yhdysvallat vaarassa

Kuuden viikon rajoituksen on määrä astua voimaan vappupäivänä ja se sallii poikkeukset muun muassa raiskaus- ja insestitapauksissa. 

Monet kantajista eivät ole kuitenkaan ole välttämättä edes tietoisia raskaudestaan kuudennella viikolla. Washington Postin mukaan tiukka rajoitus koskee kymmeniätuhansia ihmisiä.

– Tämänpäiväinen päätös osoittaa selkeästi, mitä vaaleissa on panoksena. Floridan äänestäjät ymmärtävät, että neljännen lisäyksen tukeminen marraskuussa on viimeinen puolustuslinjamme, sanoi Floridan demokraattipuolueen puheenjohtaja Nikki FriedWashington Postille.

Floridan rajoituksella on vaikutuksia myös osavaltion ulkopuolelle, sillä sen myötä Yhdysvaltojen kaakkoisosissa ei Floridians Protecting Freedom -kansalaisjärjestön kampanjapäällikkö Lauren Brenzelin mukaan ole resursseja ottaa vastaan potilasmääriä. 

Yhdysvalloissa kiista lapsettomuushoidoista on noussut presidentinvaalien keskiöön 2:19
Katso myös: Yhdysvalloissa kiista lapsettomuushoidoista on noussut presidentinvaalien keskiöön.

Järjestö keräsi yli puolitoista miljoonaa allekirjoitusta, jotta perustuslain lisäys lisättiin äänestettävien asioiden joukkoon. Lisäys vaatii 60 prosentin kannatuksen marraskuussa.

– Tämä uusi äärimmäinen aborttikielto – jota Donald Trump oli mahdollistamassa – tarkoittaa koko Kaakkois-Yhdysvaltojen alueella olevaa kieltoa, presidentti Joe Bidenin kampanjaryhmä sanoi lausunnossaan päätöksen jälkeen.

Demokraatit toivovat, että oikeuden päätös kiellosta ja toisaalta hyväksyntä lisäyksen äänestämiselle lisää puoluetta kannattavien ihmisten määrää ja äänestysintoa perinteisesti republikaaneja kannattavassa osavaltiossa.

Taistelu voi vielä jatkua

Vaikka perustuslain lisäys hyväksyttäisiin marraskuussa, voi se Kalifornian yliopiston professorin Mary Zieglerin mukaan joutua uudestaan oikeuden käsittelyyn. 

Tämän taustalla on oikeuden päätöksessä mainitut syntymättömien lasten ihmisyys ja sen mukanaan tuomat oikeudet, jotka voivat olla vastakkain aborttioikeuden kanssa. Osavaltion korkein oikeus voi hänen mukaansa siis mahdollisesti rajoittaa aborttioikeutta myös tulevaisuudessa.

Abortin vastustajat olivat hurmioituneita oikeuden päätöksestä.

– Olen haltioitunut, koska olen käyttänyt koko elämäni tätä hetkeä varten, Liberty Counsel Action -etujärjestön puheenjohtaja John Stemberger sanoi.

Yhteensä 21 osavaltiossa on otettu käyttöön jonkinlaisia aborttioikeuden rajoituksia tai jopa täyskieltoja sen jälkeen, kun Yhdysvaltain korkein oikeus kumosi laajan aborttioikeuden vuonna 2022.

Lue myös:

    Uusimmat