Flash playerin käyttöä tulee välttää – haavoittuvuuksiin isketty myös Suomessa

Selainlaajennus Adobe Flash Playerin haavoittuvuuksia on käytetty hyväksi myös suomalaisilla verkkosivuilla, kertoo Kyberturvallisuuskeskuksen tietoturva-asiantuntija Tomi Hasu.

Käyttäjien koneille on viime viikkoina päätynyt muun muassa kiristysohjelmia, jotka lukitsevat kovalevyn sisällön ja vaativat lunnaita salausavainta vastaan.  

Hasun mukaan Flash Playerin uusin versio on melko turvallinen. Tietoturvaeksperttien mukaan ohjelman käyttöä tulisi kuitenkin mahdollisuuksien mukaan välttää.

Muun muassa videoiden toistoon käytettävästä ohjelmasta on viime aikoina paljastunut lukuisia haavoittuvuuksia, joita Adobe on paikannut päivityksillä.

Hasu suosittaa estämään Flashin automaattisen käynnistymisen verkkoselaimen asetuksista.

– Itse valitsen tilannekohtaisesti, käynnistänkö Flashin vai en. Se tekee selailukokemuksesta vähän kömpelömpää, mutta ainakin itse päätän, mitä ajetaan ja mitä ei, Hasu kertoo.  

F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen puolestaan suosittelee pyrkimään kaikin keinoin eroon Flash Playeristä. Jos laajennukselle on välttämättä tarvetta, Hyppönen ehdottaa sen käyttämistä erillisen selaimen kautta.  

– Otetaan päivittäisessä käytössä olevasta selaimesta Flash Player pois ja pidetään koneella myös toista selainta, josta se löytyy. Tätä toista selainta käytetään vain silloin, kun törmätään sivustoon, jolla Flashia välttämättä tarvitsee, Hyppönen neuvoo.   

Lue myös:

    Uusimmat