Mainos

Fitness rynnisti missikisojen rinnalle – kauneusbisnes kukoistaa

Kun Kike Elomaa vuonna 1981 voitti ensimmäisen Ms. Olympia -tittelinsä, hän oli poikkeuksellinen nainen melko miehisessä kehonrakennusmaailmassa. 

Nyt , yli 30 vuotta myöhemmin, fitneksen suosio on huipussaan ja suomalaisnaiset pullistelevat sankoin joukoin lihaksiaan lavoilla.

– Tänä vuonna kisoissa oli ennemmän osallistujia kuin koskaan, sanoo bikinifitness-kilpailija ja valmentaja Nora Vuorio.

Yksi määritelmä fitness-kisoille voisi olla sporttiset kauneuskisat.

- Sosiaalisessa mediassa näkee, että jos ennen puhuttiinkin miss Suomesta, niin nyt puhutaan bikinifitnesskilpailijoista,

Suomessa taso on kova ja naiskilpailijat ovat menestyneet myös ulkomailta.

Mutta mitä fitness oikeastaan on?

- Kyseessä on myös urheilulaji, jossa on eri tason harrastajia tai ihan huipulle tähtääviä kilpaurheilijoita, toteaa fitness-urheilija ja kisajärjestäjä Else Lautala.

Fitness-kisoissa on erilaisia sarjoja. Yhdessä niistä urheilijat esittävät oman akrobaattisen vapaaohjelmansa ja tavoittelevat tuomareilta mahdollisimman korkeita pisteitä.

Bikinifitness-sarjassa menestymiseen tarvitaan sen sijaan vartalo, joka miellyttää tuomarin silmää. Kyse on siis arvostelulajeista, joissa tuomaristo jakaa pisteitä mieltymystensä mukaan.

Täyteaineita ja silikonia

Paitsi liikunnan iloa, kovaa treeniä ja tarkkaan valikoitua ravintoa, fitness voi olla myös kaikkea muuta.

Se on muun muassa urheilulaji, jonka suosio näkyy kotimaisessa kauneusbisneksessä.

– Kyllähän lajin suosio näkyy koko kauneusalalla. Naisilla rintojen rakentaminen tai muodon muuttaminen on tietysti ykkösjuttu, sanoo kauneusalan yrittäjä ja plastiikkakirurgi Heikki Kupi KC-Cliniciltä.

- Jonkin verran fitness-harrastajille tehdään toimenpiteitä myös muualle vartaloon, mutta ne ovat vielä suhteellisen harvinaisia Suomessa, jatkaa Kupi.

Kupin mukaan esimerkiksi huulia voidaan muotoilla täyteaineilla. Lisäksi vahvoja kasvojen lihaksia tai juonteita voidaan hoitaa botuliini-injektioilla tai täyteaineilla.

Myös kehonrakennuslajeja harrastavat miehet ovat löytäneet tiensä kauneusklinikoille, kertoo Kupi.

- Esimerkiksi pohkeet on alue, joita ei välttämättä treenaamalla saa oikein millään. Ja sitä lihasmassaa voidaan sitten joko implantilla tai täyteaineella kasvattaa.

- Toinen ongelma-alue miehillä saattaa olla pakarat ja niiden kanssa myöskin sama idea, implantti tai täyteaine saattavat olla ne vaihtoehdot. Suomessa tämä on vielä aika vähäistä, mut pikku hiljaa se yleistyy.

Menestyä voi monella tapaa

Fitness-ammattilaisen mukaan monilla nuorilla harrastajilla saattaa olla lajista vääristynyt käsitys.

- Viikottain tytöt, jotka haaveilevat fitness-kisoihin lähtemisestä, kysyvät, että onko mahdollista menestyä, vaikka heillä ei olekaan silikonirintoja, kertoo Else Lautala.

- Sanotaan näin, että huipulle on monta tapaa päästä ja jokainen valitkoon sen itselleen sopivimman ja omiin unelmiinsa tähtäävän. Kyse on siitä, haluaako olla urheilija, joka hikoilee ja treenaa niin, että hyvä olo jatkuu aina 90-vuotiaaksi saakka. Vai haluaako sen menestyksen hakea jotain muuta reittiä.

Lautala on itse esimerkki urheilijasta, jonka menestykseen ei ole tarvittu vippaskonsteja, mutta sitäkin enemmän tunteja jumppasalilla. Tällä viikolla hän tavoittelee Las Vegasin-kisoista neljättä kultamitaliaan.

Fitness onkin laji, joka yhtäältä houkuttelee harrastajikseen täysiverisiä urheilijoita ja toisaalta lavaesiintymistä rakastavia show-naisia.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja