Fitness-lehti kehotti polttamaan joulukaloreita jo välipäivinä – somemyrsky oli valmis: "Itse en aio liikahtaa tänään"

Karsastatko ulkonäköäsi? Älä opeta lapsiasi samaan:"Aikuisille tuhannen taalan paikka" 1:47
Karsastatko ulkonäköäsi? Älä opeta lapsiasi samaan! Moni kantaa oppimaansa kriittistä kehopuhetta mukanaan lapsuudenkodista asti. – Kun omat lapset alkavat kasvaa, se on aikuisille tuhannen taalan paikka työstää omaa kehosuhdettaan, valmentaja ja kouluttaja Katarina Meskanen sanoo.

Fitness-lehden kehotus joulunaikaiseen kalorinpolttoon sai monet tyrmistymään. Myöskään lehden anteeksipyyntö ei kansalaisia vakuuttanut.

Fitness-lehden tiedustelu painonpudotuksesta joulun jälkeen sai aikaan someäläkän. Lopulta kuntoilulehti Women's Fitness päätyi lopulta pyytämään anteeksi tviittiään, kertoo Metro.

– Oletko lähdössä juoksemaan, kävelylle vai pyöräilemään tänään? On mahtava päivä polttaa pois joulukalorit, lehti kirjoitti seuraajilleen vain kolme päivää jouluaaton jälkeen.

Lehti myös kehotti seuraajia julkaisemana kuvia treeneistään.

"Hyvin huolestuttavaa ja ongelmallista"

Treenikuvien sijaan lehti sai kirjoituksellaan aikaan kiukkuisen palautteen vyöryn. Moni piti käsittämättömänä sitä, että lehti kyseli laihdutusaikeista jouluna.

– Tiedote kansalaisille: kenenkään ei tarvitse "polttaa" joulukaloreita tai kokea niistä syyllisyyttä! Itse ei aio liikahtaa tänään, Harriet Prior kirjoittaa.

– Tässä käytetty kieli on hyvin huolestuttavaa ja ongelmallista. Ruoalle ja liikunnalle ei pitäisi antaa moraalisia merkityksiä, eikä ihmisiä pitäisi opettaa harjoittamaan "ansaitse se ja polta se pois" -mentaliteettia, itseään psykiatriksi tituleeraava Sarah Vohra varoittaa.

Lehden kysymys aiheutti kritiikkiä. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Tviittiä vaadittiin poistettavaksi

Vohran mukaan lehden kannattaisikin suosia positiivisia etuja, joita esimerkiksi ulkona liikkuminen voi tuoda.

– Minusta on hyvin surullista, että vuonna 2020 te edistätte tarvetta "polttaa pois" joulukaloreita. Mielestäni se on triggeröivä ja vanhentunut viesti jaettavaksi. Kannustatte naisia treenaamaan syyllisyyden ja häpeän kautta, mikä on mielestäni hyvin negatiivista ja vaarallista, nimimerkki Stay Sassy suomii.

– Liikunta on sen juhlistamista, mihin kehosi pystyy, ei rangaistus siitä, mitä söit, Rhiannon Lambert kirjoittaa.

– Voittekin nyt poistaa tämän, Hannah Roe vaati.

Vastauksetkin tuomittiin puolusteleviksi

Lehti päätyi myös vastaamaan joihinkin kommentteihin. Myös vastauksia pidettiin puolustelevina.

– Tai sitten voisit vain syödä tuntematta syyllisyyttä. Tämä vuosi on ollut tarpeeksi paska ilman ruokaan liittyvää syyllisyyttäkin, Suzanne Harvey kirjoitti.

– Kyllä, voit valita. Syö ja nauti, tai jotkut ihmiset haluavat pudottaa painoa. Se on henkilökohtainen valinta, lehti vastasi hänelle.

Pyysivät anteeksi niiltä, joita "julkaisu loukkasi"

Lopulta Women's Fitness päätyi pahoittelemaan sanavalintojaan.

– Pahoittelut kaikille, joita viimeisin julkaisumme liikkumisesta ja joulukaloreiden polttamisesta loukkasi. Yritimme kannustaa teitä liikkumaan, jakamaan kuvianne, teidän ei tarvitse odottaa tammikuuhun, jos teillä on liikunnallisia tai painonpudotukseen liittyviä tavoitteita, lehti totesi.

"Kun yritit parantaa asioita, mutta vain pahensit niitä"

Lehti kertoi myös ymmärtävänsä, etteivät kaikki liiku pudottaakseen painoaan. Anteeksipyyntökään ei kansalaisia vakuuttanut.

– Tämä julkaisu ei ole sen parempi. Itse asiassa se on minusta pahempi, samantha campbell sanoo.

– Kun yritit parantaa asioita, mutta vain pahensit niitä, Rebecca Sandle sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat