FIS teki naisille tylyn tempun Lahdessa: "Mennään miehet edellä"

Maaliskuun ensimmäisenä viikonloppuna Lahdessa järjestettävien Salpausselän kisojen perjantai-illan piti olla mäkihypyn naisten maailmancupissa hyvin pärjänneiden Jenny Rautionahon ja Julia Kykkäsen näyttöpaikka kotiyleisön edessä.

Viime viikkojen käänteiden takia Rautionaho ja Kykkänen hyppäävät Salpausselällä lopulta piilossa suuren yleisön katseilta.

Tapahtumasarjan käynnisti oikukas tuuli. Puolan Szczyrkissä tammikuussa järjestetty miesten maailmancupin kilpailu piti keskeyttää ja siirtää muualle.

– Meillä oli vain kaksi vaihtoehtoa, Willingen ja Lahti. Valitsimme Lahden, Kansainvälisen hiihto- ja lumilautailuliiton FIS:n mäkihypyn kilpailunjohtaja Sandro Pertile avaa STT:lle korvaavan kisapaikan valintaa.

Szczyrkissä hypättiin normaalimäestä, mutta Lahdessa korvaava kilpailu hypätään suurmäestä, jossa viikonlopun muutkin kilpailut käydään.

– Meidän täytyy korvata kilpailu sellaisessa paikassa, missä meillä on mahdollisuus korvata se ja mäki valmiina ja käytettävissä. Siksi valitsimme Lahden suurmäen, Pertile perustelee.

Täysi kattaus

Miesten ylimääräinen kilpailu hypätään perjantai-iltana, joten naiset joutuivat väistymään paraatipaikalta perjantaiaamuun.

– Surkea juttu naisten kannalta. He olisivat ansainneet mahdollisuuden hypätä iltakilpailussa, Suomen naisten maajoukkueen päävalmentaja Ossi-Pekka Valta harmittelee.

– Ilmeisesti televisiosopimukset painavat taustalla. Niissä mennään miehet edellä. Televisiolähetykset määrittävät ajat kilpailuille. Tässä näkee, mikä on miesten ja naisten ero.

Salpausselän kisojen kilpailupäällikkö Tami Kiuru vahvistaa televisioinnin painavan taustalla.

– Kun meille tuli pyyntö FIS:ltä, pystymmekö järjestämään ylimääräisen miesten mäkikilpailun, lähti prosessi liikkeelle, Kiuru kertoo.

– Taustalla FIS ja Infront katsoivat tv:stä löytyvät aikaikkunat ja mahdollisuudet. Tuosta ohjelman muutos lähti muodostumaan.

Mäkihyppy on Keski-Euroopassa erittäin suosittu televisiolaji, joten miesten kilpailu näkyy esimerkiksi itävaltalaisille ja saksalaisille televisiokatsojille parhaaseen katseluaikaan alkuillasta. Naisten mäkihyppykilpailut eivät vedä samanlaisia katsojamääriä kuin miesten.

Kiuru on tyytyväinen, että Salpausselälle tuli lisää ohjelmaa miesten ylimääräisen mäkihyppykilpailun muodossa, mutta harmittelee myös naisten kilpailun siirtämistä aamuun.

– Valitettava muutos heidän kannaltaan. Mielenkiinto on noussut koko ajan meidän naishyppääjiemme tulosten myötä, mäkihypyn kuusinkertainen arvokilpailumitalisti tuumii.

– Saimme lisää sisältöä Salpausselän kisoihin ja täyden kattauksen perjantaille, jolloin päivällä on maastohiihtoa.

"Ei ole puhuttu"

STT kysyi FIS:n mäkipomo Pertileltä, miksi miehet eivät voi hypätä perjantaiaamuna.

– Logististen syiden takia. Naisten kilpailu pitää saada hypättyä ennen kuin miesten ohjelma alkaa. Joukkueet käyttävät samoja voitelu- ja pukuhuonetiloja, Pertile avaa.

Tilojen pitää olla tyhjät, kun miehet aloittavat valmistautumisen perjantaina iltapäivällä hypättävään karsintaan.

Onko naisten maajoukkueen päävalmentajalle puhuttu logistisista syistä?

– Ei ole puhuttu, Valta vastaa.

Kiurukin mainitsee logistiset syyt.

Salpausselän kisoissa järjestetään mäkihyppykilpailujen lisäksi myös maastohiihdon ja yhdistetyn maailmancupin kilpailut perjantaista sunnuntaihin, joten viikonlopun ohjelma on äärimmilleen pingotettu ja vaatii tarkkaa suunnittelua kisaorganisaatiolta.

– Ruka, Lahti ja Oslo ovat harvinaiset kilpailut maailmancupin sirkuksessa. Kaikki kolme lajia maastohiihto, mäkihyppy ja yhdistetty ovat paikalla samaan aikaan. Se vaatii enemmän logistisesti ja tilojen suhteen, Kiuru muistuttaa.

Päävalmentaja Valta kertoi jutelleensa Kykkäsen ja Rautionahon kanssa aikataulumuutoksesta.

– Urheilijat hyppäävät silloin kuin käsketään, ja molemmat keskittyvät kilpailuun. Totta kai he toivoivat, että alkuperäinen aikataulu olisi säilynyt.

Näyttöpaikan vaihtuminen katveeseen niin paikalle saapuvan yleisön kuin televisionkin osalta harmittaa päävalmentajaa.

– Nuorille tytöille tämä olisi ollut hieno mahdollisuus päästä seuraamaan naisten mäkihyppykilpailua.

Lue myös:

    Uusimmat