Firmat tulivat mukaan julkiseen työnvälitykseen – tehoa työnhakuun vai uusi menoerä valtiolle?

Henkilöstövuokrauksen ongelmana epävarmuus 2:05

Työttömyyden kimppuun käydään Suomessa uusin keinoin. Työ- ja elinkeinotoimistot hakevat nyt työnvälitykseen apua yksityisiltä yrityksiltä. 

Suomea riivaa sitkeä työttömyys. Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli kesäkuussa 13,9 prosenttia. Samaan aikaan työ- ja elinkeinotoimistot kärvistelevät rahapulassa ja yhdellä virkailijalla saattaa olla jopa 600 asiakasta. 

Valtio on kutsunut apuun yksityiset yritykset. Eri puolilla maata on käynnissä yhteensä 13 kokeilua, joissa julkinen työnvälitys tekee yhteistyötä yksityisten yritysten kanssa. Rahaa kokeiluihin on varattu 8 miljoonaa euroa.

Uudellamaalla on parhaillaan käynnissä kaksi kokeilua, joissa TE-toimisto ostaa työnvälityksen yksityisiltä yrityksiltä.

– Heillä on valmiita työnantaja- yrityskontakteja, joita pystytään hyödyntämään. Sillä tavalla (yritykset) auttavat meitä resurssivajeessa, selventää Uudenmaan TE-toimiston kehittämiskoordinaattori Jani Honkanen.

Uudenmaan kokeiluissa haetaan töitä muun muassa ravintola-, tietotekniikka- ja markkinointialojen ammattilaisille.

Haussa iso bisnes?

Uudenmaan ja Pirkanmaan työ- ja elinkeinotoimistoissa testattiin yhteistyötä yritysten kanssa jo viime vuonna.

Työ- ja elinkeinoministeriön julkaisi huhtikuussa arvion, jonka mukaan kokeiluun osallistuneet työnhakijat näyttivät työllistyvän hieman paremmin kuin arvioinnissa käytetty verrokkiryhmä. Mukana oli kuitenkin niin vähän työnhakijoita, että yleistyksiä tai johtopäätöksiä tuloksista ei voi vetää.

40 prosenttia työllistyneistä sai työn, josta ei saanut palkkiota lainkaan.

Uudellamaalla kokeilussa oli mukana 605 henkilöä. Pirkanmaalta mukaan tuli 419 pitkäaikaistyötöntä, jotka olivat olleet vailla työtä vähintään vuoden.

Kumpikaan kokeilu ei juuri auttanut ihmisiä löytämään vakituista työtä. Kokeilussa oli mukana useita yrityksiä. Uudellamaalla yksi yritys onnistui löytämään 11 prosentille hakijoista toistaiseksi voimassa olevan työn. Monille työllistyneille tilanne oli paljon karumpi. Kaikista kokeilun kautta työllistyneistä peräti 40 prosenttia työllistyneistä työn, josta ei saanut palkkiota lainkaan.

Henkilöstöpalveluyritykset kuitenkin luottavat yhteistyöhön TE-toimistojen kanssa. Henkilöstöpalveluyritysten liiton toimitusjohtaja Merru Tuliara korostaa, että yrityksillä on annettavaa julkiselle palvelulle.

– Valmiit työnantajakontaktit ja hyvä tuntemus siitä, minkälaista työvoimaa ja osaamista yritykset tarvitsevat. Ja tiettyjen alojen erityistuntemus, esimerkiksi ICT-alalla, Tuliara luettelee. 

Työnvälitys on kuitenkin yrityksille osa liiketoimintaa. Tuliara ei lähde arvelemaan, kuinka paljon rahaa alan yritykset voisivat ansaita yhteistyöllä julkisen työnhaun kanssa.

Yrityksille jo vuoden 2015 kokeilut tuottivat selvää rahaa. Uudenmaan kokeilussa yrityksille maksettiin palkkiota 218 000 euroa. Pirkanmaan kokeilusta yritykset keräsivät palkkioita 365 000 euroa. 

Juttua korjattu 23.8. kello 11.15: Aiemmin jutussa mainittiin, että Suomen työttömyysaste oli kesäkuussa 13,9 prosenttia. Oikeasti työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli 13,9 prosenttia.

Lue myös:

    Uusimmat