Finnkinon omistuksenkin taustalla olevan miljardöörin ulkomaanostot syyniin Kiinassa

Elokuvateatteriketju Finnkinonkin omistuksen taustalla oleva miljardööri on joutunut vaikeuksiin kotimaassaan Kiinassa.

Kiinan viranomaiset ovat ohjeistaneet maan pankkeja, etteivät ne saa antaa rahoitusta Dalian Wanda Groupin ulkomaisiin hankintoihin. 

Monialayhtiön omistaa Kiinan toiseksi rikkain mies Wang Jianlin. Viranomaiset tarkastelevat pääasiassa kiinteistö- ja viihdealalla toimivan yhtiön ulkomaisia sijoituksia ja sitä, onko yhtiö rikkonut niitä koskevia sääntöjä.

Viranomaiset tutkivat myös kauppaa, jossa Dalian Wanda osti tytäryhtiönsä AMC:n kautta pohjoismaisen Nordic Cinema Groupin, johon myös elokuvateatteriketju Finnkino kuuluu.

Financial Timesin mukaan viranomaisten kiinnostus keskittyy kuuteen kauppaan. Lehden mukaan AMC:n kautta tehty Nordic Cinema Groupin tammikuinen kauppa ei olisi vielä lopullinen ja lisäksi Yhdysvalloissa toimivan AMC:n ostoihin ei olisi käytetty kiinalaista rahaa.

Patoja pääomavirroille

Bloombergin mukaan Jianlin on tehnyt kauppoja useiden miljardien dollareiden arvosta vuoden alusta alkaen.

Kiinan sääntelystä vastaavat viranomaiset ovat viime vuodesta lähtien alkaneet padota pääomien virtaa ulkomaille.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Kiinan ykkösliikemiehen toimien syynääminen on yksi maan hallinnon tavoista kiristää pääomavirtojen tarkkailua.

Kuluva vuosi on Kiinalle poliittisesti herkkä. Maassa pidetään tulevana syksynä puoluekokous. Tuolloin nimitetään henkilöt Kiinan puoluejohdon korkeisiin virkoihin.

– Ei vain Wanda, vaan kaikki kiinalaisyhtiöt tulevat huomaamaan, että omaisuuden hankkiminen ulkomailta ei ole helppoa. Pekingille pääasia on saada kotimaan valuutta vakaaksi, sijoitusyhtiö Core-Pacific Yamaichin tutkimusjohtaja Castor Pang sanoi Bloombergille. 

Lue myös:

    Uusimmat