Miten käy jättiyritys Toshiballe? Suurin hankinta Japanin historiassa, spekulaatiota valtio-omistuksesta

Neljää ostotarjousta puntaroivan Toshiban tulevaisuus on ministeriön käsissä, arvioi asiantuntija.

Japanilaisen yritysjätti Toshiban kohtalon hetket vaikuttavat olevan käsillä.

Uutistoimisto Reuters kertoi heinäkuussa asiasta perillä oleviin lähteisiinsä viitaten, että monialayritys on pyytänyt jatkotarjouksen neljältä ostajaehdokkaalta. Toiselle kierrokselle kutsuttiin kansainväliset yksityiset pääomasijoitusyhtiöt Bain Capital, Brookfield Asset Management ja CVC Partners. Mukana on lisäksi japanilainen konsortio eli yhteenliittymä, johon kuuluvat valtion tukema Japan Investment Corp (JIC) ja yksityinen pääomasijoitusyhtiö Japan Industrial Partners.

Yksi uutistoimiston lähteistä sanoi, että Brookfieldiä lukuun ottamatta kaikki ostajaehdokkaat vetäisivät Toshiban pois pörssistä.

Kaupasta voi tulla suurin yksityisellä pääomalla tehty hankinta Japanin historiassa. Reutersin mukaan yksi toiselta kierrokselta pudonnut ostajaehdokas oli tekemässä noin 22 miljardin dollarin tarjousta.

Spekulaatiota valtio-omistuksesta

Toshiban strategisesti tärkeiden energia-, infrastruktuuri- ja teknologiaomistusten takia kaupan kohtalo on lopulta Japanin talous-, kauppa- ja teollisuusministeriön (Meti) käsissä, arvioi STT:lle tokiolainen kansainvälisiin yritysjärjestelyihin erikoistunut asianajaja Stephen Givens.

– Meti voi käytännössä määritellä tarjouskilpailun tuloksen – ainoa kysymys on, mihin hintaan. Japani ei halua omistusten päätyvän esimerkiksi Kiinaan. Kansallisen turvallisuuden näkökulmasta niiden päätyminen pelkästään rahasta kiinnostuneen ulkomaisen pääomayrityksen käsiin ei olisi hyväksi Japanille, hän sanoo.

– Itse veikkaan, että voittaja on JIC. Toshibaa ei jaeta osiin, vaan se siirretään valtion vastuulle.

Givens huomautti heinäkuussa julkaistussa Nikkei Asia -julkaisun kolumnissaan, että Metin kaksoisrooli on ongelmallinen. Yhtäältä se asettaa ehdot myynnille, toisaalta osallistuu epäsuorasti tarjouskilpailuun JIC:n kautta.

Kaupan voi myös nähdä lakmustestinä siitä, onko Japani siirtymässä kohti vapaata markkinataloutta vai yhä enemmän kohti julkis-yksityistä sekataloutta Kiinaan liittyvien huolien kasvaessa. Givensin mukaan jälkimmäinen vaihtoehto näyttää todennäköisemmältä.

–  Traagista ja paradoksaalista tässä on se, että innovatiivisuus tuskin kukoistaa valtion omistamassa Toshibassa.

Skandaalin jälkipyykkiä

Vuonna 1875 perustetun Toshiban hankaluudet alkoivat vuonna 2006.

– Toshiba päätti monen muun tavoin hakea kasvua ulkomailta ymmärtämättä sen vaikutuksia. Se hankki (Yhdysvalloista) Westinghousen ydinvoimaliiketoiminnan ilman due diligence -selvitystä ja ylihintaan, kuten japanilaiset usein tekevät, Givens sanoo.

Due dilligence tarkoittaa laajaa selvitystä, jonka suunnitellun yrityskaupan osapuoli tekee yrityskaupan kohteesta.

– Hankinta oli katastrofi. Yritys pahensi tilannetta yrittämällä piilottaa ongelman kyseenalaisella kirjanpidolla, Givens jatkaa.

Vuonna 2015 riippumaton selvitys osoitti, että Toshiba oli usean vuoden aikana liioitellut liikevoittojaan yli 1,2 miljardilla dollarilla. Kirjanpitoskandaalin jälkimainingeissa yhdeksän johtohenkilöä irtisanoutui, yritys ajautui konkurssin partaalle ja oli vaarassa lentää ulos Tokion pörssistä.

Pelastusoperaatiossa iso osa yrityksen osakkeista ja äänivallasta siirrettiin ulkomaisille sijoitusrahastoille.

Lue myös:

    Uusimmat