Finnair olisi ylilentokiellon pahimpia kärsijöitä

Finnair olisi Venäjän mahdollisen ylilentokiellon suurimpia kärsijöitä eurooppalaisista lentoyhtiöistä.  

Lentotietoja keräävän Flightradar24-sivuston mukaan Finnairilla oli viimeksi kuluneen viikon aikana 115 Siperian ylittävää lentoa, kun listan ykkösellä Lufthansalla ylilentoja oli reilut 160. Finnairia enemmän ylilentoja oli myös Air Francella ja KLM:llä. Euroopasta ja Yhdysvalloista Aasiaan suuntautuvien lentojen reitti kulkee usein Siperian kautta.  

Venäjä on kertonut harkitsevansa Venäjän ylilentojen kieltämistä yhdysvaltalaisilta ja eurooppalaisilta lentoyhtiöiltä osana vastapakotteitaan. Ylilentokiellon on nostanut esille ainakin maan pääministeri Dmitri Medvedev. Talouslehti Vedomostin mukaan asiasta on jo keskusteltu Venäjän liikenneministeriössä ja ulkoministeriössä.  

Lentolippujen hinnat voivat nousta  

Aasian-lennot ovat Finnairille hyvin tärkeitä, koska yhtiö on hakenut nimenomaan Aasiasta uutta kasvua. Pääministeri Alexander Stubb (kok.) vakuutti jo toissapäivänä, että Suomen hallitus pitää Venäjään yhteyttä Finnairin tilanteesta.  

Finnair ei ota vielä minkäänlaista kantaa mahdollisen ylilentokiellon vaikutuksiin. Finnairin viestintäjohtaja Arja Suominen sanoo, että yhtiö odottaa ensin virallista tietoa mahdollisista päätöksistä. Suominen ei kommentoi myöskään sitä, onko Finnairilla varasuunnitelma mahdollisen ylilentokiellon varalle.  

Analyytikon mukaan ylilentokielto nostaisi polttoaineen ja lentolippujen hintoja. Tämä heikentäisi eurooppalaisten lentoyhtiöiden asemaa suhteessa aasialaisiin kilpailijoihin.  

– Tappiota tekevälle Finnairille, joka on erittäin riippuvainen Venäjän ilmatilasta, ylilentokielto olisi erityisen raskas, sanoo analyytikko Nadejda Popova markkinatutkimusyhtiö Euromonitorista.  

EU:n asettamat pakotteet ovat jo vaikuttaneet Venäjän omaan lentoliikenteeseen. EU lisäsi viime viikolla pakotelistalleen venäläisen halpalentoyhtiö Dobroletin, joka oli hoitanut yhteyksiä Moskovasta Krimin Simferopoliin. Pakotteiden vuoksi yhtiö joutui keskeyttämään toimintansa. Dobrolet on Aeroflotin tytäryhtiö.  

Finnair ei ota vielä minkäänlaista kantaa mahdollisen ylilentokiellon vaikutuksiin. Finnairin viestintäjohtajaArja Suominen sanoo, että yhtiö odottaa ensin virallista tietoa mahdollisista päätöksistä. Suominen ei kommentoi myöskään sitä, onko Finnairilla varasuunnitelma mahdollisen ylilentokiellon varalle.

Lue myös:

    Uusimmat