Finnair myöntyi pyyntöihin ja antaa henkilökunnalleen luvan käyttää hengityssuojaimia – lentoyhtiö vaikenee toistaiseksi Kiinan kalliiksi koituvasta päätöksestä lopettaa ryhmämatkat ulkomaille

5:19
Eilen saatiin tieto siitä, että Suomessa havaitut tartunnat eivät ole koronavirusta. Toimittajamme Janne Puumalainen on paikalla Ivalossa.

Koronaviruksen leviäminen Kiinassa ei vaikuta Finnairin lentoihin, koska viranomaisilta ei ole tullut matkustusrajoituksia, kertoo yhtiön mediasuhteista vastaava johtaja Päivyt Tallqvist. Hän ei ota vielä kantaa siihen, miten Kiinan päätös lopettaa ryhmämatkat ulkomaille, vaikuttaa Finnairin toimintaan.

Tällä haavaa Finnair lentää Pekingin lisäksi Guangzhouhun, Shanghaihin, Hongkongiin ja Nanjingiin.

Matkustamohenkilökuntaa Finnair on ohjeistanut pitämään huolta käsihygieniasta ja välttämään kosketusta eläimiin. Lisäksi yhtiö on tehnyt poikkeuksen normaaliin käytäntöön ja sallii nyt matkustamohenkilökunnan käyttävän halutessaan hengityssuojaimia.

– Hengityssuojaimet ovat Aasiassa hyvin yleisesti käytössä arjessa. Meillä on ollut normaali käytäntö, että meidän lennoillamme matkustamomiehistö ei käytä mitään hengityssuojaimia. Kun suojaimien käyttöä ei ole suositellut THL eikä maailman terveysjärjestö, olemme pitäneet kiinni omasta käytännöstämme, Päivyt Tallqvist kertoo.

Pyyntö suojainten käyttöön tuli Tallqvistin mukaan yhtiön kiinalaiselta henkilökunnalta.

– Esimerkiksi meidän Hongkongin miehistöstä on esitetty toiveita, että he saisivat käyttää suojaimia työtehtävissä, ja me ollaan tänään aamulla viestitty, että toistaiseksi hengityssuojamien käyttö on sallittua, jos joku niitä haluaa käyttää.

Asiakkaissa henkilökunnan hengityssuojaimet voivat herättää huolta.

– Euroopan maissa hengityssuojainten käyttö ei ole sillä tavalla osa arkea kuin se on Aasiassa. Ja tietysti asiakaspalvelutilanteessa on luontevaa, että ihmisen kasvot näkyvät. Siksi meillä on ollut käytäntö, että hengityssuojaimia ei käytetä. Vastaava käytäntö on monilla muilla lentoyhtiöillä. Nyt tässä varsin poikkeuksellisessa tilanteessa on todettu, että ne jota haluavat käyttää niitä, voivat sen tehdä.

Kiina keskeyttää kansalaistensa ryhmämatkat ulkomaille, Finnair ei kommentoi tilannetta

Kiinan valtion tv-yhtiö CCTV on kertonut tänään, että Kiina keskeyttää kansalaistensa ryhmämatkat ulkomaille. Kotimaan ryhmämatkat keskeytettiin jo eilen.

Maanantaista lähtien kiinalaisten matkatoimistojen kautta ei voi enää järjestää ryhmämatkapalveluita ulkomaille. Kielto koskee muun muassa hotelli- ja lentovarauksia.

Finnairilta ei vielä kommentoida sitä, miten se mahdollisesti vaikuttaa yhtiön toimintaan ja talouteen.

– Tässä vaiheessa on liian aikaista vielä kommentoida sitä. Totta kai seurataan tilannetta hyvin tarkasti. Tässä vaiheessa ei ole esittää vielä mitään arviota vaikutuksista, Tallqvist toteaa.

UM: Mihinkään erityistoimiin ei ole ryhdytty

Matkustusilmoituksen tehneitä suomalaisia on Wuhanin alueella alle kymmenen, kerrotaan ulkoministeriön viestinnästä.

– Pekingin suurlähetystö seuraa tilannetta yhdessä EU-maiden kanssa, mutta tällä hetkellä ei ole mitään erityistoimenpiteitä, mihin olisi ryhdytty, viestinnästä sanotaan.

Jos joihinkin toimiin ryhdytään, niin ne tehdään koordinoidusti muiden EU-maiden kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja