Mainos

Finlandia-palkittu Lindstedt: On absurdia vaatia minulta leikkauslistoja

Finlandia-palkittu kirjailija Laura Lindstedt puolustaa paljon keskustelua herättänyttä palkintopuhettaan, jossa hän kritisoi hallitusta ja sen tekemiä leikkauksia.

– On kysytty miten kehtaan käyttää juhlahetken tuollaiseen puheeseen. Mutta mikä olisi ollut parempi hetki, sillä siinähän ne kaikki nyt kuuntelivat. Minä otin sen paikan, kun sitä minulle tarjottiin, ja se on minusta taiteilijan tehtävä, sanoo Lindstedt nyt.

Arvostelijat pitivät puhetta sopimattomana ja Lindstedtiltä vaadittiin vaihtoehtoisia talouden leikkauslistoja. Kirjailijan mielestä niiden esittäminen ei ole hänen tehtävänsä.

– Se on absurdi vaatimus, sillä enhän minä ole päättävässä asemassa oleva ihminen. Olen esittänyt kritiikkiä, joka ei ole missään nimessä originellia tai vain minun asialistallani. Se että minun pitäisi tässä alkaa pyöritellä numeroita tai vääntämään excel-taulukkoja ei ole minun duunini. Mutta ainakaan koulutuksesta ei pidä leikata, sanoo Lindstedt.

Kirjailija arvelee kohun nousseen, koska hän käytti valtaa odottamattomassa tilanteessa.

– Ensinnäkin paikka oli Kansallisteatteri ja Finlandia-juhla, jossa ollaan olevinaan turvallisesti vain taiteen alueella. Kun siihen lisätään roolini naiskirjailijana, niin koettiin, että kritiikki tulee odottamattomasta kulmasta. Olisin voinut kirjoittaa mielipidepalstalle, mutta silloin sitä ei olisi kukaan huomannut. 

Lindstedt sanoo, että hänen puheensa kärki on jäänyt monelta kritisoijalta ymmärtämättä. Hän selventää MTV Uutisten haastattelussa mitä tarkoitti sanoessaan, että rikkailta varisee muruja köyhille.

– Se tarkoittaa valumaefektiä, englanniksi 'trickle down effect', joka liittyy ajatukseen että rikkaiden rikastuminen ei ole ongelma, koska se tuo laajemminkin yhteiskuntaan vaurautta ja talouskasvua, mikä tulee sitten myös köyhemmän kansanosan hyväksi. Tämä ei ole minun keksintöni, vaan yleisesti oikeistolaisessa puheessa tätä tuodaan esiin, kun pyritään tuomaan esiin että tuloerojen kasvu on ihan okei.

– Jatkoin siitä, että jos pääomat karkaavat kuitenkin veroparatiiseihin, se murentaa yhteistä kakkua, josta kaikille pitäisi jakaa. Se oli minun puheeni kärki. Kritisoin veroparatiiseja, veronkiertoa.

Laura Lindstedt palkittiin viime torstaina Finlandia-palkinnolla kirjasta Oneiron.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.