Finlandia-hiihdon 43 kertaa kisannut Hannu ei pääse tänä vuonna ladulle ja se on helpotus – treenistä puuttuu satoja kilometrejä

Legendaarinen Finlandia-hiihto peruttiin – 43 kertaa hiihdoissa mukana ollut Hannu kertoo, miltä se tuntuu 8:56
Liljeroos on osallistunut Finlandia-hiihtoihin vuodesta 1976 saakka. Hiihtokertoja on kertynyt kaikkiaan 43.

Hämeenlinnalaisen Hannu Liljeroosin piti tänä talvena hiihtää elämänsä 44. Finlandia-hiihto, mutta suunnitelma ei toteutunut. Hiihdot peruttiin lumipulan vuoksi. Liljeroosin mukaan kilvan väliin jääminen on jopa helpotus, sillä kehnon talven vuoksi harjoittelemaan ei ole juuri päässyt.

Liljeroos on osallistunut Finlandia-hiihtoihin vuodesta 1976 saakka. Hiihtokertoja on kertynyt kaikkiaan 43. Vain yksi vuosi on jäänyt 1970-luvun jälkeen välistä, kun perheen omakotitaloprojekti vei kaiken liikenevän ajan.

Harjoittelu on ratkaisevaa

Vuosien varrella Liljeroos on oppinut, että hiihdossa ratkaisevaa on harjoittelu. Kun hän lähti ensi kertaa ladulle vuonna 1976, matkaan upposi kymmenen tuntia. Tuolloin Finlandia-hiihtoa ei vielä suksittu kokonaan Lahdessa, vaan reitti kulki Hämeenlinnasta Lahteen. Matkaa oli kaikkiaan 75 kilometriä, eikä Liljeroosin harjoittelu pitkälle taipaleelle ollut ollut ihanteellista. 

– Opiskelin silloin Helsingissä, ja harjoitteluni oli lähellä juoksuharjoittelua. Muutama hiihtolenkki oli takana. 

Hiihtokertojen vähyys alkoi näkyä äkkiä. Jo noin 35 kilometrin sivakoinnin jälkeen Liljeroosin jalat olivat täysin puuduksissa. Matka uhkasi tyssätä Lammille.

– Ajattelin, että tähänkö tämä päättyi. 

Liljeroos istahti vellitonkan päälle ja lusikoi järjestäjien hänelle tarjoamaa murkinaa. Sen jälkeen hän meni paikalliseen Konnarin koulun jumppasaliin ja nosti jalat seinää vasten. Lepohetken aikana hän päätti, että yrittää vielä jatkaa. Niinpä Liljeroos lähti huilitauon jälkeen etenemään pikkuhiljaa kohti Lahtea. Aikaa kului, eikä helppoa ollut mutta lopulta matka tuli päätökseensä. 

Ensimmäisestä hiihtokerrasta jäi takaraivoon se, että ilman hiihtoharjoittelua reitille on turha lähteä. Ennen Finlandiaa olisi hyvä olla hiihdettynä suunnilleen tuhannen kilometrin pohjat.

– Kyllä viisisataakin riittää. 

Ensi vuonna taas ladulle

Finlandia-hiihto peruttiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa historiansa aikana. Lumipula on silti ollut tapahtuman kiusana aiemminkin. Legendaariseksi muodostunut hiihtotapahtuma oli nimittäin tarkoitus aloittaa jo vuonna 1973, mutta kehnon talven takia aloitusvuosi siirtyi vuodella eteenpäin. Ensimmäinen Finlandia-hiihto järjestettiin vuonna 1974.

Hannu Liljeroos nauttii tapahtumassa hiihtämisestä, sillä laji viehättää ja kilpailuvietti on kova. Jos lunta riittää ensi vuonna, hänellä on jälleen hiihtokoitos edessä. 

– Ja nimenomaan se täysmatka. En ole siirtymässä niille lyhyille matkoille. Jos en jaksa hiihtää täyttä matkaa, niin lopetan. 

Lue myös:

    Uusimmat