Suomen hiihtokansan karmea lumeton talvi: Perinteisiä kilpailuja peruttu aina Oulun korkeudelle asti – legendaarinen Finlandia ei ole koskaan aiemmin jäänyt hiihtämättä

8:56
Liljeroos on osallistunut Finlandia-hiihtoihin vuodesta 1976 saakka. Hiihtokertoja on kertynyt kaikkiaan 43.

Useat perinteikkäät talviurheilutapahtumat on jouduttu perumaan kehnojen sääolosuhteiden vuoksi. Esimerkiksi vuodesta 1974 kisattu Finlandia-hiihto jää tänä vuonna järjestämättä ensimmäistä kertaa. Vähäluminen talvi haittaa erityisesti hiihtotapahtumia.

Hiihtoliiton verkkosivuilta löytyvän Hiihtokalenterin mukaan käytännössä kaikki kalenteriin helmikuulle merkityt hiihdot on joko siirretty tuonnemmaksi tai peruttu kokonaan. Hiihdot jäävät hiihtämättä muun muassa Hyvinkäällä, Raaseporissa, Mikkelissä, Kauhajoella ja jopa Oulun korkeudella.

"Ottaa koville innokkaalle talkoojoukolle"

Vastikään kerrottiin, että esimerkiksi Oulun Tervahiihto on peruttu. Kahden viime viikon sää on tuhonnut kaikki latupohjat, eikä tulevan kymmenen vuorokauden sääennuste tuo helpotusta tilanteeseen, kilpailujohtaja Ville Kukkonen kertoo STT:lle. Hänen käsityksensä mukaan tämä on ensimmäinen kerta, kun hiihto joudutaan perumaan.

Myös perinteikäs Pirkan hiihto peruttiin sen historian toista kertaa lumettomuuden vuoksi.

– Pirkan hiihdon peruuttaminen ottaa koville innokkaalle talkoojoukolle, joka on tehnyt taas paljon valmistavaa työtä hiihdon toteuttamiseksi, Pirkan Hiihto ry:n puheenjohtaja Tapio Syrjänen harmitteli tiedotteessa.

Talvi teki tepposet jopa Muumeille

Monet koko perheelle suunnatut talvitapahtumat ja -riehat on jouduttu lumettomuuden ja kostean sään vuoksi perumaan kokonaan. Esimerkiksi vuodesta 2009 lähtien järjestetty Paloheinän talvirieha on tältä viikolta peruttu. Samoin kävi Jämsässä järjestettävälle Lasten lumipäivät -tapahtumalle sekä Hollolan Salpariehalle, sillä loskaisen, märän ja jäinen sään vuoksi talviriehaa ei olisi ollut turvallista eikä mukavaa järjestää.

Saman kohtalon ovat kokeneet myös Muumimuseon Taikatalvi -tapahtuma.

Jäiden vähyys useiden tapahtumien ja kilpailujen riesana

Lumen puutteen lisäksi Suomea riivaa jäiden vähyys. Luisteluliiton Ice Skating Tour on peruttu jäänpuutteen vuoksi. Kyseessä on Suomen suurin kiertue, jossa olisi ollut muun muassa musiikkia, kuntoluistelua, kisailua ja jäädisco.

Lisäksi kehno sää on pakottanut järjestäjät turvautumaan erikoistoimenpiteisiin. Monissa alakouluissa järjestetään talvisin niin kutsuttuja rusettiluisteluita ulkojäillä. Tänä vuonna rusettiluistelut on täytynyt siirtää tekojäälle, kuten Helsingin Käpylään.

Myös useat perinteikkäät pilkkikisat jäävät järjestämättä. Pilkkikisojen järjestäjät ovat seuranneet aktiivisesti jään paksuutta etenkin Suomen eteläisimmissä osissa. Pilkkikisat on mahdollisesti korvattu onkikisoilla, joiden järjestäminen luonnistuu jäänpuutteesta huolimatta. 

Moottoriurheilukin kaipaa lunta ja jäätä renkaiden alle

Vähäluminen talvi aiheuttaa päänvaivaa myös moottoriurheilun saralla. Esimerkiksi Jokkiksen Talvimestaruuskisat Oulun Nallikarissa jouduttiin perumaan viime viikonloppuna. Jään päällä oli arviolta 40 senttimetriä vettä, mikä teki kilpailun järjestämisestä vaarallista.

Autosuunnistuksen parissakaan ei ole nautittu tämänhetkisistä sääolosuhteista. Lumien sulaminen on aiheuttanut kilpailujen perumisen.

Osansa saa myös muut moottoriurheilulajit. Esimerkiksi legendaarisen Päijänteen ympäriajon järjestäminen vaatii erikoisjärjestelyjä, sillä ilman lunta kilpailu aiheuttaa hallaa niin kisakalustolle kuin luonnollekin.

Päijänneajon kisajohtajalle Sauli Nordling kertoo Motouutisille, että kilpailu tullaan järjestämään sääolosuhteiden aiheuttamista haasteista huolimatta. Kisan järjestäminen vaatii vain erityistä huolellisuutta radan suunnittelussa.

21.2.2020 kello 11.27: Artikkelissa mainittiin aiemmin, että Kalajoella järjestettävä talviriehatapahtuma olisi peruuntumassa. Näin ei kuitenkaan ole, vaan tapahtuma järjestetään suunnitellusti.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Uutiset Liveen tehdään huoltotoimenpiteita tänään maanantaina klo 12.00-14.00, jolloin katselussa voi olla häiriöitä. Pahoittelut.