Suomalaishiihtäjältä erityinen huomio Tour de Skin vaaroista, edellinen kokemus yhä hyvässä muistissa – "Se on petollinen"

Pitäisikö Iivo Niskasen lähteä Tour de Skille? Asiantuntija Jari Isometsältä iso huomio kiertueen luonteesta 1:40
Näin MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä ennakoi Tour de Skitä.

Tour de Skin seitsemän kilpailun rypäs likistää yhdeksässä päivässä hiihtäjän olon hoikaksi. Kilpasarjan viimeisen kilpailun loppunousu Alpe Cermisin rinteeseen varmistaa, että maailman parhaat maastohiihtäjät tulevat maaliin vihoviimeisillä voimanrippeillään 8. tammikuuta.

Planican MM-kisoihin tähtäävät hiihtäjät toivovat, että ankara rääkki kohottaa kuntoa helmi-maaliskuun vaihteessa odottavaan päätavoitteeseen.

– Tour on kunnonkohottajana mahdollisuus, mutta siinä voi käydä myös päinvastoin, Markus Vuorela kertoo.

Vuorela puhuu kokemuksesta. Hän hiihti kaksi vuotta sitten Tourilla ensimmäiset maailmancupin pisteensä ja uransa edelleen parhaat sijoitukset cupissa. Kunnon piti reipastua siitä edelleen Oberstdorfin MM-kisoihin.

– Kiertueesta saa hyvän buustin, jos sen osaa käyttää. Tourin tehoblokki on kuitenkin petollinen, sillä sen voi helposti pilata palautumisvaiheessa, Vuorela jatkaa.

– Itselläni oli kaksi vuotta sitten lähes heti Tourin jälkeen todella hyvä fiilis. Sitten tein Vuokatin kisakympillä yhden tehoharjoituksen kilpailuvauhtista, jopa vähän sen yli. Palautuminen lähti seuraavana päivänä väärään suuntaan.

Tourilla seitsemännen ja 16:nnen sijan saavuttanut Vuorela pääsi 2021 MM-kisoihin, mutta kunto ei hypähtänyt toivotulla tavalla. Hän oli Oberstdorfin kisojen yhdistelmäkilpailussa 34:s ja 15 kilometrin vapaalla 28:s.

– Se kokemus opetti. Uskon, että palautuminen Tourilta on nyt paremmin hanskassa, Vuorela vakuuttaa.

Joulu ämpärin seurassa

Tourin rasitusten hallinta vaatii huolellista suunnittelua. Kiertue toimii kunnonkohottajana varmimmin, jos sen saa nousujohteiseksi.

– Nostetta on vaikea saada, jos suoritustaso alkaa sukeltaa. Koko talvi saattaa mennä pilalle, jos kulku huononee loppua kohden, Vuorela selittää.

– Mieluummin niin, että ensimmäiset eivät ihan lähde ja lopussa kulkee paremmin. Pahinta on, jos on ekaksi huono ja lopuksi sysihuono. Se olisi julma paikka, jossa pitää olla valmis ratkaisuihin.

Torstaina Sveitsiin matkustanut Vuorela joutuu tarkkailemaan tuntemuksiaan erityisen huolellisesti, sillä hän lähti matkaan vatsataudin jäljiltä.

– Jouluaattona iski joku. Veikkaisin, että ruokamyrkytys, Vuorela harmittelee.

– Aatto ja seuraava yö menivät ämpärin seurassa. Se veti aika heikoksi, joten mietin matkapäivän iltapäivään, lähdenkö Tourille ollenkaan.

Kiertue alkaa uudenvuodenaattona Sveitsin Val Müstairissa vapaan hiihtotavan sprintillä. Seuraavana päivänä hiihdetään lämpenevän sään takia yhteislähdöksi keventynyt kymppi perinteistä.

– Müstairin kokonaisuus on minulla tavallaan yksi kisa, sillä en lyö kaikkia paukkuja vapaan sprinttiin, Vuorela kertoo.

– Ja kympin muuttuminen yhteislähdöksi on tässä tilanteessa minulle eduksi, kun valmistautuminen jäi heikoksi. Saan sen ansiosta vähän lisäaikaa kiertueen kovimpiin kilpailuihin.

Kuiva paita ja banaani

Vuorelan Tourin suosikit ovat ohjelmassa 3. tammikuuta Oberstdorfissa ja 7. tammikuuta Val di Fiemmessä.

– Oberin kymppi perinteisellä on ennalta mielenkiintoisin kilpailu. Fiemmen 15 kilometrin yhteislähtö perinteisellä on toinen suosikkini, koska tykkään radasta, Vuorela paljastaa.

– Täytyy vain toivoa, että Oberissa olisi kunnon ladut eikä mitään peltohiihtoa.

Vuorela jättää suosikkilistaltaan Val di Fiemmen sprintin, jossa hän hiihti edellisellä Tourillaan uransa parhaan maailmancupin sijoituksen. Silloin välieräpaikka ja seitsemäs sija tulivat yllätyksenä, joka pilasi kiertueen finaalin.

– Vähän yllätyksenä tosiaan, Vuorela naurahtaa.

– Ajattelin, että verryttelen, hiihdän yhden aukaisuvedon ja pääsen aika-ajon jälkeen hotellille. Ei ollut mukana vaihtopaitaa eikä eväitä. Päivä venyi sitten aika pitkäksi, kun jouduin vielä dopingtestiin ja piti odottaa kaksi tuntia verikoetta.

Tankkaus viimeiseen starttiin jäi olemattomaksi, joten Vuorela joutui Alpe Cermisin rinteeseen voimattomana.

– Loppunousu meni vähän häneksi, kun ei ollut energiaa, Vuorela muistaa.

– Yritin tankata edellisiltana, mutta se venyi niin myöhään, että ruoka jäi vatsalaukkuun. Energia ei ennättänyt jalkoihin, ja loppunoususta tuli tyhjän miehen taistelu.

Laskettelurinteen nousu oli opettavainen kokemus.

– Nyt otan mukaan pari varapaitaa ja muutaman banaanin, että jaksaa, vaikka tulisi pidempikin päivä.

Voitto lopettaa jossittelun

Kokonaisuudessaan Vuorela, 26, kertaa kahden vuoden takaista Touria uransa tähänastisena kohokohtana.

– Kyllä sen varmasti aina muistaa, mistä on saanut ensimmäiset maailmancupin pisteet, Vuorela vahvistaa.

– Tuli uralla tietynlainen läpimurto. Sain hyviä fiiliksiä, ja kiertue nosti itseluottamusta.

Viime talvi meni Vuorelalta pilalle jalkavamman takia, mutta tänä talvena hän on palannut tasolleen.

Vuorelan parhaat sijoitukset kauden maailmancupista ovat perinteisen hiihtotavan 10 kilometrin väliaikalähdöistä. Hän oli Rukan kympillä 23:s kauden avauksessa ja Beitostölenin kympillä 21:s joulukuun puolimaissa.

– Ne ovat aikalailla parhaat hiihtoni tällä kaudella, mutta niissäkin oli pieniä kilpailutaktisia asioita, jotka jäivät vaivaamaan.

Vuorela kokee, ettei hän ole vielä saanut nappionnistumista, mutta toteaa samalla, ettei täydellistä suoritusta välttämättä edes tunnista.

– En tiedä, loppuuko jossittelu ennen kuin voittaa maailmancupin kilpailun. Eikä se kaikilta lopu silloinkaan, Vuorela naurahtaa.

– Jos itse hiihtää sijalle 20-jotain, tuntuu vähän tyhmältä, kun voittaja vielä jossittelee, että olisi voinut mennä paremmin. Joten lupaan, etten itse jossittele enää sitten, kun se voitto tulee.

Lue myös:

    Uusimmat