Mainos

Fine varoittaa: Pankkikortin tunnusluvun huolimaton näppäily voi maksaa kymmeniä tuhansia euroja

Pankkikortin tunnusluvun huolimaton näppäily voi tulla maksamaan kortinhaltijalle jopa kymmeniä tuhansia euroja, kun tunnusluvun nähnyt kortin väärinkäyttäjä tyhjentää tilin.

Pankkilautakunnalle tulee eniten valituksia asiakkailta, joiden mielestä pankin kuuluisi korvata tililtä viedyt rahat, kun pankkikortti on varastettu tai väärinkäytetty. Viime vuonna valituksia kertyi 50. Usein tunnusluvun joutuminen vääriin käsiin jää asiakkaan maksettavaksi.

– Pahimmissa tapauksissa rahaa on viety tililtä jopa 60 000 tuhatta euroa eli kaikki mitä siellä on ollut, mutta käteisen lisäksi kortin luottopuoli on myös käytetty kokonaisuudessaan. Näissä tapauksissa kortti ja tunnusluku on onnistuttu saamaan huolimattomalta asiakkaalta, kertoo johtaja Erik Sirén Vakuutus -ja rahoitusneuvontaa antavasta Finesta.

Siŕenin mukaan yksi tavallinen lautakuntaan tuleva valitus koskee esimerkiksi Tallinnan yökerhossa tapahtunutta tilannetta.

– Illalla tunnusluku on näppäilty, kun ystävättäriä on ollut ympärillä. Joistakin valituksista on käynyt myös ilmi, että tunnusluku on säilytetty lompakossa. Sirukorteistahan ei tunnuslukua saa murrettua, joten pankit tulkitsevat tällaisissa tilanteissa herkästi vahingon tapahtuneen törkeän huolimattomuuden vuoksi ja tämän vuoksi asiakas on vastuussa eikä pankki, lisää Sirén.

Sirén varoittaa, että vahinko nousee noin 5000 euroon, sillä pankkikortin haltijat eivät usein ole asettaneet minkäänlaisia nostorajoituksia korttiin vaan varkaat vievät kaiken mitä tilillä on.

Rahat viety huumatuilta asiakkailta

Sirén toteaa, että jos ihminen on todistajien mukaan ollut huumattu ja tunnusluku ja kortti on tällöin anastettu, niin näissä tapauksissa pankki on korvannut vahingon pankkilautakunnan suosituksesta.

– Kaverit ovat voineet todentaa, että vahingon kärsinyt asiakas on ollut huumattuna ja ihan sekaisin. On myös tapauksia, joissa ravintolan pitäjät ovat olleet mukana juonessa. He ovat voineet herätellä ravintolaan sammunutta asiakasta, jonka korttia on hänen huumattuna olleessaan käytetty. Asiakas on kuitenkin huomannut tämän vasta myöhemmin huomattuaan rahojen kadonneen tililtään,  kuvaillee Sirén.

Yksi tyypillinen huijauskeino, mitä koti-ja ulkomailla on käytetty, on pimeän taksin tai ravintolassa olleen tuttavan bensan maksaminen kortilla huoltoasemalla.

– Tavallisesti kyydittävälle sanotaan, että käydään bensa-asemalla ja pyydetään tätä ostamaan pienellä summalla esimerkiksi 10 eurolla polttoainetta. Tässä tilanteessa tunnusluku urkitaan, kortti varastetaan kyydittävän sitä huomaamatta ja tili tyhjennetään, paljastaa Sirén. 


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.