Mainos

Finavian hallituksesta eronnut Tiuraniemi: Berner pyysi kanteiden perumista

Finavian hallituksesta eronneen Riitta Tiuraniemen mukaan ministeri Anne Berner (kesk.) ei pyytänyt yhtiön hallitukselta huolellisuutta, vaan jo nostettujen kanteiden perumista ja sovintosopimuksen tekemistä johdannaissopimusten jälkiselvittelyssä.

Berner sanoi eilen STT:lle, että hänen ministeriönsä ei ole edellyttänyt Finavian hallitukselta mitään tiettyä ratkaisua kanteista vaan huolellisuutta ja johdonmukaisuutta.  

Vuosien 2009-2011 johdannaissopimukset tuottivat Finavialle miljoonatappiot, ja yhtiö nosti vuoden 2015 tammikuussa kanteet vastuullista tilintarkastajaa ja tilintarkastusyhtiötä vastaan.

Finavia kuitenkin perui kanteet viime joulukuussa ja sopi asian tilintarkastusyhtiön kanssa.  

– Huolellisuutta ei todellakaan edes pyydetty. Tilintarkastusyhteisöä ja tilintarkastajaa vastaan nostetut kanteet oli nostettu jo tammikuussa 2015, eikä prosessin käynnistämisen huolellisuutta ollut koskaan aiemmin kyseenalaistettu ennen joulukuuta. Suora ohjaus oli nimenomaan, että kanteet perutaan sovintosopimuksella, Tiuraniemi sanoo.

VTV: Ministeriön toimet epäasiallisia

Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) tulkitsi eilen julkaistussa laillisuustarkastuksessaan, että liikenne- ja viestintäministeriö sekaantui epäasiallisella tavalla Finavialle miljoonatappiot tuottaneiden johdannaiskauppojen jälkipuintiin.

Raportin mukaan ministeriö olisi muun muassa vaikuttanut asiattomasti Finavian aiemman johdon vahingonkorvausvaateista luopumiseen ja riidan sopimiseen tilintarkastusyhtiön kanssa vuonna 2015. 

VTV:n raportissa ei mainittu Berneriä nimeltä, mutta Tiuraniemen mukaan viesti tuli suoraan ministeriltä.

– Päätös tuli ministerin johtamana. En tiedä, kuka sen kupletin juonen oli tehnyt, mutta Berner oli se suu minuun päin, Tiuraniemi sanoo.

Sana sanaa vastaan

Berner kieltäytyi aiemmin keskiviikkona kommentoimasta VTV:n raporttia tai johdannaisasian selvittelyä STT:lle enempää. Tiistaina hän kuitenkin kielsi, että hän tai liikenne- ja viestintäministeriö olisi vaatinut kanteiden perumista.

– Liikenne- ja viestintäministeriö ei ole edellyttänyt Finavialta johdannaisasiassa kanteiden nostamista tai nostamatta jättämistä. Olemme edellyttäneet, että Finavian hallitus olisi johdonmukainen ja tekisi huolellisia päätöksiä, Berner sanoi STT:lle. 

Tiuraniemen tulkinta on täysin päinvastainen.

– Joulukuun alussa oli vahvaa sivustaohjausta. Ministeri ja ministeriö halusivat heidän toivomansa päätöksen nimenomaan Finavian hallituksen tekemäksi. Ministerillä olisi ollut kaikki valta ottaa päätös yhtiökokouksen päätettäväksi, eikä sivusta ohjaamalla työntää sitä hallituksen päätettäväksi. Tapa oli vastoin hyvää hallintotapaa, Tiuraniemi sanoo STT:lle. 

Finavian hallituksen puheenjohtajana toiminut Tiuraniemi erosi joulukuun alussa vastalauseeksi Bernerin toiminnalle yhtiön omistajaohjauksessa.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.