Mainos

Finavia harkitsee myös uutta tutkaa – pimeät lentokoneet halutaan havaita

Finavia harkitsee hankkivansa uuden tutkan, jolla siviililennonjohto havaitsisi myös ilman transponderia lentäviä niin sanottuja pimeitä koneita, kertoo Finavian lennonvarmistusliiketoiminnan johtaja Raine Luojus.

Finavialla on jo käytössään yksi pimeitä koneita havaitseva tutka eli primääritutka, joka toimii Suomen ja Viron välillä. Finavia myös jakaa tutkakuvaa naapurivaltioiden kanssa, ja Puolustusvoimat antaa sille tietoa pimeästi lentävistä koneista.

Finavia selvittää nyt, onko yhteistyö riittävää ilman uutta tutkaa.

– Meillä on ollut harkinnassa yhden tällaisen primääritutkan hankinta. Jos me saamme ilmatilannekuvan riittäväksi meidän yhteistyökumppaniemme kanssa, niin ei ole järkevää tehdä päällekkäisiä investointeja, Luojus kertoo.

Uuden tutkan mahdolliselle sijoituspaikalle on vielä useita vaihtoehtoja. Uuden primääritutkan hinnaksi tulisi Luojuksen mukaan noin 1,5-3 miljoonaa euroa.

Luojuksen mukaan Finavia käy keskusteluja yhteistyökumppaneidensa kanssa kesän jälkeen. Jos päädytään siihen, että heidän tietojaan ei voida hyödyntää tarpeeksi, hankintapäätös uudesta tutkasta tehdään todennäköisesti jo tämän vuoden aikana.  

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.