Mainos

Nuori nainen taistelee huumesodassa palkkamurhaajana – "Kävelin hänen lähelleen ja ammuin"

Kun BBC:n toimittaja tapasi kuusi huumediileriä tappaneen salamurhaajan, hän yllättyi. Vastaan käveli hermostuneen oloinen nuori nainen, jolla oli vauva sylissään. 

Poliisi on surmannut 756 ihmistä huumeiden vastaisessa sodassa heinäkuun alusta lähtien. Kaiken kaikkiaan huumeisiin liittyvissä yhteenotoissa on kesän aikana kuollut jo lähes 2000 ihmistä.

Filippiinien presidentti Rodrigo Duterte on antanut poliisille ja kansalaisille valtuudet ampua huumeratsioissa epäillyt, jos nämä vastustavat pidätystä.

Myös BBC:n jutussa Maria-nimellä esiintyvä nainen taistelee huumekauppiaita vastaan.

– Ensimmäinen työtehtäväni oli pari vuotta sitten. Olin todella peloissani ja hermostunut, koska kerta oli ensimmäinen, Manilassa asuva Maria kuvailee. 

Maria on osa ryhmää, jossa huumeita vastaan taistelee myös kolme muuta naista. Ryhmissä suositaan naisia, sillä he pääsevät epäilyä herättämättä lähemmäksi rikollisia kuin miehet. 

Maria on tappanut yhteensä kuusi diileriä. Hän on surmannut heidät päähän ampumalla.

Huumesota on tuonut Marialle lisää töitä, mutta myös riskejä. Hän rupesi salamurhaajaksi miehensä kautta.

– Mieheltäni tilattiin surmakeikka, joka liittyi maksamattomiin velkoihin. Pyyntöjä alkoi tulla säännöllisesti. Yhtenä kertana he (tilaajat) tarvitsivat työhön naista ja sain tehtävän. Kun lähestyin miestä, joka minun piti tappaa, kävelin hänen lähelleen ja ammuin, Maria kuvailee BBC:lle ensimmäistä surmatyötään.

Maria ja hänen miehensä ovat kotoisin Manilan köyhältä alueelta, eikä heillä ollut ennen palkkamurhia säännöllisiä tuloja. He ansaitsevat yhdestä surmasta noin 20 000 pesoa (noin 380 euroa). Summa jaetaan ryhmän jäsenien kesken, joita on kolmesta neljään. Summa on suuri omaisuus Filippiineillä.

Maria sanoo, että hän tuntee surmista syyllisyyttä ja pelkää saavansa surmattujen omaisia peräänsä. Hän murehtii myös, mitä hänen lapsensa ajattelevat asiasta. Maria kertoo, että hänen vanhempi poikansa on jo alkanut ihmetellä, miksi hänen vanhempansa tienaavat niin hyvin. 

Marian mukaan hänellä on vielä yksi surmatyö tehtävänään, jonka jälkeen hän on täyttänyt osuutensa sopimuksesta. Hänen pomonsa on uhannut kuitenkin tappaa jokaisen, joka jättää ryhmän. Tämän vuoksi Maria sanoo olevansa loukussa. 

Filippiinien presidentin kovat ja kiistanalaiset toimet ovat saaneet paljon huomiota osakseen maailmalla. Nyt maan senaatti on alkanut tutkia, loukkaavatko poliisien viime viikkoina tekemät sadat surmat ihmisoikeuksia. 

Toukokuussa presidentiksi valittu Duterte on vannonut, ettei hän pysähdy, ennen kuin kaikki huumekauppiaat ja narkkarit on hävitetty. Itsepäinen presidentti ei myöskään ole ujostellut myöntää, että hän pyrkii päämääräänsä keinoilla millä hyvänsä.

Poliisin ja viranomaisten mukaan Filippiineillä tapetaan keskimäärin kymmenen ihmistä päivässä huumeiden vuoksi. Viranomaisten mukaan Duterten valinnan jälkeen rikollisuus on laskenut 13 prosenttia.

Huumesota ja surmat eivät ole nakertaneet presidentin suosiota mitenkään. Mieipidemittausten mukaan kansalaisista peräti 91 prosenttia luottaa häneen.

Lähteet: BBC, Reuters, AFP

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.