Filippiinien presidentin henkivartijoita ammuttiin – presidentti uhkaa lopettaa rauhanneuvottelut

Filippiinien presidentti uhkaa lopettaa rauhanneuvottelut kommunistikapinallisten kanssa, jos hallinnon joukkoihin kohdistettuja hyökkäyksiä ei lopeteta.

Presidentti Rodrigo Duterte antoi uhkauksen sen jälkeen, kun presidentin turvallisuuspalvelun autosaattue piiritettiin ja sitä ammuttiin. Kahden henkivartijan kerrotaan haavoittuneen ammuskelussa. Hallinto epäilee kapinallisten olleen ammuskelun takana.

Lähteiden mukaan Duterte ei ollut kyseisessä autosaattueessa. Välikohtaus sattui Filippiinien eteläosassa, minne on julistettu poikkeustila.

– Presidentti on ohjeistanut hallitusta, ettei virallisia rauhanneuvotteluita jatketa, elleivät kapinalliset suostu lopettamaan hallituksen joukkojen vastaisia hyökkäyksiään Mindanaossa, kerrottiin presidentin edustuston tiedotteessa.

Mindanaon saarella on runsaasti yhteenottoja viranomaisten ja kapinallisten välillä. Esimerkiksi Suomen ulkoministeriön matkustustiedotteessa kehotetaan välttämään matkustamista Mindanaolle, missä terrori-iskuja pidetään mahdollisena.

Kapina jatkunut vuosikymmeniä 

Filippiinien hallituksen ja kapinallisten neuvotteluilla pyritään lopettamaan vuodesta 1968 jatkuneet väkivaltaisuudet. Filippiinien armeijan mukaan kapina on kurittanut Mindanaoa, missä konfliktit ovat vaatineet 30 000 ihmisen hengen.

Maolainen kommunistipuolue on kehottanut aseellista siipeään hyökkäyksiin, joilla on tarkoitus vastustaa Duterten suunnitelmia venyttää Mindanaon poikkeustilaa vuoden loppuun saakka.

Mindanaon armeijan viranomainen uskoo kommunistikapinallisten olevan turvallisuuspalveluun kohdistetun iskun takana.

– Tämä on osa heidän maanlaajuista kampanjaansa, jolla aseellisia ryhmiä kehotetaan vastustamaan poikkeustilaa, viranomainen kertoi DZBB:n radiohaastattelussa.

Kommunistikapinallisten ja Duterten hallituksen rauhanneuvottelut ovat keskeytyneet kertaalleen jo alkuvuonna, kun kapinalliset surmasivat sotilaita. Duterten hallitus jatkoi neuvotteluja, kunnes Duterte jäädytti viralliset neuvottelut osapuolten erimielisyyksien vuoksi toukokuussa.

Lue myös:

    Uusimmat