Mainos

Tuhansia siviilejä loukussa Filippiinien taistelujen keskellä

Noin 2000 siviiliä on jäänyt loukkuun Marawin kaupunkiin Filippiinien eteläisellä Mindanaon saarella, missä Filippiinien hallituksen joukot taistelevat islamistitaistelijoita vastaan.

Suurin osa kaupungin noin 200000 asukkaasta on paennut taisteluja, mutta osa ei ole päässyt pois islamistien hallussa olevilta alueilta. Taistelut estävän avun toimittamisen alueille.

Viranomaisten mukaan loukkuun jääneet siviilit pelkäävät turvallisuutensa puolesta. Osalta on myös ruoka loppumassa.

Vajaan viikon jatkuneissa taisteluissa on virallisten tietojen mukaan kuollut lähes sata ihmistä, joista suurin osa islamistitaistelijoita. Taistelut alkoivat, kun turvallisuusjoukot yrittivät pidättää islamistijohtaja Isnilon Hapilonin, jota on pidetty äärijärjestö Isisin paikallisen haaran johtajana.

Yhdysvallat pitää Hapilonia yhtenä maailman vaarallisimmista terroristeista ja on luvannut miehen kiinnisaamisesta viiden miljoonan dollarin eli noin 4,5 miljoonan euron palkkion.

"En kuuntele muita"

Filippiinien presidentti Rodrigo Duterte julisti Mindanaoon tiistaina sotatilan. Viikonloppuna Duterte uhkasi, ettei aio piitata perustuslain säädöksistä, jotka koskevat sotatilan kestoa.

Perustuslain mukaan sotatilan julistamisen jälkeen presidentin pitää antaa parlamentille selonteko tilanteesta. ABS-CBN-uutissivuston mukaan parlamenttijohtajat ovat ilmoittaneet, ettei julistuksesta tarvitse järjestää julkista käsittelyä.

Presidentti voi julistaa sotatilan kerrallaan 60 päiväksi, minkä jälkeen asia on annettava uudestaan parlamentin arvioitavaksi. Sotatilan laillisuus voidaan viedä myös korkeimman oikeuden arvioitavaksi.

Duterten mukaan parlamentin ja korkeimman oikeuden mielipiteillä ei ole väliä, sillä päinvastoin kuin sotilaat ne eivät ole vuodattamassa vertaan Mindanaon saarella.

– Tämä sotatila jatkuu niin kauan, kunnes poliisi ja sotavoimat sanovat, että Filippiinit on turvallinen. En kuuntele muita. Korkein oikeus ja parlamentti, ne eivät ole siellä (Mindanaolla), Duterte sanoi.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.