Mainos

Venezuela kertoi estäneensä puolisotilaallisen hyökkäyksen

Jännitteet demokratiasta pois päin luisuvassa Venezuelassa kasvoivat taas sunnuntaina, kun sotilastukikohdassa maan kolmanneksi suurimmassa kaupungissa Valenciassa tapahtui hyökkäysyritys.

Maan hallinto kertoi estäneensä puolisotilaallisen "terroristisen iskun", ja useita otettiin kiinni. Yksi hyökkääjistä kuoli ja toinen loukkaantui pahoin, maan armeijan kenraali Jesus Suarez Chourio kertoi.

Sotilasasuihin pukeutuneet miehet kertoivat videolla nousevansa kapinaan presidentti Nicolas Maduroa vastaan.

– Tämä ei ole vallankaappaus, vaan sotilaallinen ja yhteiskunnallinen teko perustuslaillisen järjestyksen palauttamiseksi, sanoi videolla Juan Caguaripanoksi itseään kutsuva mies, kertoi BBC.

Armeijan tiedotteen mukaan ryhmä armeijan asuihin pukeutuneita siviilejä sekä entinen luutnantti tekivät hyökkäyksen, jonka aikana varastettiin aseita. Kenraali Suarez Chourio syytti hyökkäyksen taustavoimiksi oppositioon kuuluvaa oikeistoa sekä Yhdysvaltoja. Armeijan tiedotteen mukaan pidätetyt ovat tunnustaneet, että "ulkomaisten hallitusten kanssa yhteyksissä olevat äärioikeistolaiset aktivistit" ovat palkanneet heidät.

"Totuuskomissio" perustettiin

Viikonloppuna Venezuela siirtyi taas askeleen verran enemmän vasemmistolaisen presidentti Maduron otteeseen, kun maassa aloitti toimintansa perustuslakia muokkaava edustajisto. Siihen eivät voineet edes hakea muut kuin presidentin liittolaiset.

Sunnuntaina edustajisto kertoi perustavansa "totuuskomission", joka tutkii Venezuelan poliittisen kriisin aikana tapahtuneita rikoksia. Opposition ja kymmenien valtioiden mukaan edustajisto on laiton ja sillä pyritään pönkittämään Maduron hallintoa sivuuttamalla opposition hallussa oleva lainsäädäntöelin.

Lauantaina edustajisto erotti ensimmäisenä toimenaan maan valtionsyyttäjän Luisa Ortegan. Ortega oli pyrkinyt estämään edustajiston nimittämisen vaalivilppiepäilyjen takia.

Turvallisuusjoukkojen tukahduttamat mielenosoitukset ovat jatkuneet Venezuelassa nelisen kuukautta ja jättäneet jälkeensä ainakin 125 kuollutta. Tavalliset venezuelalaiset kamppailevat edelleen ruoka- ja lääkepulan kanssa, ja tuhannet ovat lähteneet naapurimaihin, erityisesti Kolumbiaan ja Brasiliaan.

6.8.2017 klo 21.37: Juttua päivitetty. Otsikkoa muutettu muodosta "Venezuelan hallinto: Terroristit hyökänneet sotilastukikohtaan" nykyiseen muotoon.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.