Fifty Shades of Grey -kirjailija: Tällaisia tarinoita naiset rakastavat

Kirjailija Erica Leonard tunnetaan paremmin salanimestään E. L. James, jonka suojissa hän kirjoitti maailmalla uskomattomiin myyntilukuihin yltäneen eroottisen romaanitrilogian, Fifty Shades of Greyn. Teoksen suosio yllätti koko maailman, eikä kirjailija ole oikein vieläkään itse sisäistänyt sitä, millaisen ilmiön hän teoksellaan sai aikaan.

Erica Leonard, 50, on kahden lapsen äiti, jolla oli tapana toteuttaa itseään ja koota ajatuksiaan kirjoittamalla. Kun Leonardin esikoisteos Fifty Shades of Grey saatiin myyntiin kirjakauppoihin, harva olisi uskonut, että kirjaa tultaisiin myymään kymmeniä miljoonia kappaleita ympäri maailmaa. Kenties suurin yllätys valtava menestys on ollut Leonardille, joka pyrkii yhä elämään aivan tavallista elämää – kaukana parrasvalojen välkkeestä.

Naiset rakastavat intohimoisia rakkaustarinoita

Vaikka Fifty Shades of Greyn menestys on Leonardille yhä suuri mysteeri, tunnistaa hän teoksessaan elementtejä, jotka hän uskoo koskettavan liki kaikkia naisia – syntyperästä ja iästä riippumatta.

– Lähtökohtaisesti uskon, että useimmat naiset lukevat mielellään hyviä, intohimoisia rakkaustarinoita ja sitä kirjani ovat, Leonard toteaa.

Teoksen päähenkilö Christian on rikkinäinen sielu. Leonard uskoo, että suuri osa naisista toivoo voivansa korjata kumppaninsa rakkauden kautta.

– Naisten mielestä myös rikkinäiset miehet ovat todella kiinnostavia, Leonard jatkaa.

Fifty Shades of Grey on sekä rakkaustarina että eroottinen romaani. Teos sisältää yksityiskohtaisia kuvauksia myös sadomasokismista. Vaietun aiheen käsitteleminen ei tuntunut kirjailijasta kuitenkaan millään tapaa vaikealta tai kiusalliselta.

– Minä en pitänyt aihetta tabuna. Aloitin siitä, että mietin, että millainen kokemus olisi, jos tapaisi jonkun, joka eläisi tällaista elämää ja toinen hahmo ei tietäisi siitä mitään. Se ei tuntunut tabulta. Se oli tarina, joka oli tarkoitettu kerrottavaksi. Minulla ei ollut sitä tunnetta ehkä siksi, että olen itsekin vähän pervo, kirjailija hymyilee.

Menestys on yksi suuri yllätys

Miljoonat lukijat eivät olleen Leonardin mielessä silloin kun trilogia Fifty Shades of Grey valmistui. Tuolloin Leonard haaveili yksinkertaisesti siitä, että kirja päätyisi myyntiin aivan tavallisiin kirjakauppoihin – sekään ei ole ilmiselvää kun kyseessä on kirjailijan esikoiskirja.

– Minun ainoa tavoitteeni kirjojen suhteen oli nähdä ne kirjakaupoissa, sillä alun perin ne julkaistiin pienen kustantamon kautta, Leonard kertoo.

Leonardille oli suuri yllätys, että Fifty Shades of Grey saavutti valtavan suosion ympäri maailmaa. Vielä tänä päivänäkään kirjailija ei aina käsitä sitä, kuinka suosittu trilogia todella on.

– Menestys yllättää minut yhä, eikä kukaan osaisi koskaan odottaa vastaavanlaista suosiota, Leonard kertoo.

– Tämä tuntuu siltä kuin se tapahtuisi jollekin muulle, ja se yllättää minut yhä, Leonard jatkaa.

Kirjailijalla on menestyksen suhteen jalat visusti maassa. Jatkossakin Leonard toivoo voivansa jatkaa kirjoittamisesta, eikä hän suinkaan janoa menestystä, vaan haluaa antaa tulevaisuudessakin ajatuksilleen uuden muodon tarinoina kirjan sivuilla.

– Olen aina ollut uneksija: leijailen ajatuksissani ja nyt sain vihdoin kanavoitua mietteeni. Minulla on mielessäni paljon tarinoita ja hahmoja, ja se on ärsyttävääkin, sillä minulla ei ole aikaa kirjoittaa niistä, Leonard kertoo.

Julkisuus osoittautui nopeasti epämieluisaksi

Vaikka Fifty Shades of Grey on tuttu miljoonille ihmisille ympäri maailmaa, harva tunnistaa Leonardin ja tietää, että teos on hänen kädenjälkeään. Kirjailija nauttii siitä, että hän saa uskomattomasta suosiosta huolimatta elää aivan tavallista elämää parrasvalojen toisella puolen.

– Kun ihminen heitetään tällaisen keskellä, niin etukäteen ei voi tietää kuinka paljon julkisuudesta nauttii, Leonard kertoo.

Elämä kuuluisuutena on vieras käsite siihen saakka, kunnes sen kohtaa itse. Leonard ei olisi etukäteen olisi osannut sanoa, että nauttisiko hän täysin rinnoin elämästä parrasvalojen tuikkeessa vai kammoksuisiko hän suosiota.

– En ole kiinnostunut julkisuudesta. Olisin voinut rakastaa julkisuutta, mutta se ei vaan yksinkertaisesti ole minun juttuni, Leonard kertoo kohtaamistaan tunteista.

Kameran takana televisiotyön parissa uraa aiemmin luoneelle Leonardille kokemukset huomion keskipisteenä olemisesta eivät ole olleet positiivisia. Itsevarma keski-ikäinen nainen koki hyvin pian joutuneensa epämukavuusalueelleen saadessaan huomiota menestysteoksensa myötä.

– Tajusin hyvin nopeasti, että minä en viihdy kameran edessä. Olen työskennellyt televisiossa koko ikäni. Siinä ei ole minulle mitään mystiikkaa. Siksi en tee esimerkiksi juurikaan haastatteluja, Leonard kertoo.

Kirjailijan kotona asiat ovat hyvin pitkälle samalla mallilla kuin ennen menestystäkin – kotiin ilmestynyttä valtavaa televisiota lukuun ottamatta. Perhesuhteetkin ovat täysin samalla mallilla kuin ennen Fifty Shades of Greytä.

– Mieheni tukee minua uskomattomalla tavalla. Ainoa asia mikä on vaikeutunut on se, että olen ollut poissa paljon ja se tekee minut hulluksi, Leonard kertoo.

Lue myös:


Heli Kuitunen, heli.kuitunen(at)mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat