F1

F1

Koko kausi suorana C Moressa

Katso lisää

Ferrarin uudessa F1-autossa kiistanalainen yksityiskohta, järjestö kimpaantui – "Pyydämme viranomaisia takavarikoimaan SF1000:n"

6:00
Tältä näyttää Ferrarin uusi SF1000-auto.

Ferrarin F1-talli esitteli tiistaina Romolo Valli -teatterissa, Reggio Emilian kaupungissa tulevan kauden kilpa-autonsa, SF1000:n.

Auton nimi juontaa juurensa 1000 GP-startin rajasta, jonka Ferrari saavuttaa pian alkavalla kaudella ensimmäisenä F1-tallina.

Punainen auto herätti tuttuun tapaan ihastusta, mutta siinä oli myös yksi silmäänpistävä yksityiskohta. Auton moottorikatteesta löytyi mustalta pohjalta erottuva logo, jossa on kirjaimet m ja w. Kyseessä on Ferrarin pitkäaikaisen yhteistyökumppanin, tupakkayritys Philip Morrisin omistama Mission Winnow -brändi.

Logo nähtiin Ferrarin autossa ensimmäisen kerran vuoden 2018 Japanin GP:ssä. Kaudelle 2019 Ferrari ilmoittautui alun perin nimellä Scuderia Ferrari Mission Winnow, mutta nimi muutettiin jo ennen kauden alkua kaikessa hiljaisuudessa typistettyyn muotoon Scuderia Ferrari.

Mission Winnow -logo loisti poissaolollaan 11:ssä viime kauden 21 osakilpailusta, sillä logoa pidetään F1-piireissä kyseenalaisena. Monien mielestä se on tupakkamainos, mutta Philip Morrisin näkemys on, ettei kyseinen brändi mainosta yhtiön tuotteita.

Asetelma on kiistanalainen. Tupakkamainonta on kielletty hyvin monissa maissa. Italiassa laki kieltää suoran ja epäsuoran tupakkamainonnan, mutta rajanveto mainonnan ja ei-mainonnan välillä on niin vaikeaa, että "jonkinlainen mainonta voi olla sallittua".

Tähän pykälään on Ferrarin tiistaina järjestämän kaudenavaustilaisuuden jälkeen iskenyt eräs italialainen kuluttajaoikeusryhmittymä. Codacons-niminen voittoa tavoittelematon järjestö kertoo valmistelevansa oikeustoimia Ferraria vastaan. Sen mukaan Ferrari kieltää tupakkamainoskieltoa Mission Winnow -logojen kautta.

Codaconsin lausunnon mukaan myös Italian terveysministeriön kanta on se, että logo mahdollistaa Ferrarille tupakkatuotteiden epäsuoran mainonnan.

– Ministeriön näkemyksen rohkaisemana käynnistämme oikeustoimet Ferraria vastaan ja esitämme valituksen kilpailuvirastolle ja terveysministeriölle. Pyydämme viranomaisia takavarikoimaan Reggio Emiliassa esitellyn SF1000-auton, Codaconsia johtava Carlo Rienzi toteaa muun muassa RaceFansin mukaan.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja