Ferrari-pomo sai Räikköseltä painajaismaisen viestin avaustesteissä: "Fernando toisti Kimin sanat – tajusin kauden olevan ohi"

Ferrarin pääjohtajana pitkään toiminut Luca di Montezemolo sai musertavan viestin F1-kuskeiltaan Kimi Räikköseltä ja Fernando Alonsolta kauden avaustesteissä keväällä 2014. Ex-Ferrari-pomo on muistellut huippuvaikeaa vuotta BBC:lle

MAINOS

F1-kauden päättävä Abu Dhabin GP viikonloppuna C Morella!

Perjantai: Harjoitukset klo 10.55 ja 14.55.
Lauantai: Harjoitukset klo 11.55, aika-ajo klo 14.55
Sunnuntai: Abu Dhabin GP klo 15.00, ennakkotunnelmat klo 13.30!

C Moren sivulle pääset tästä

Pääkuvan videolla Alonso listaa F1-uransa makeimpia voittoja.

Di Montezemolo johti Ferraria vuosina 1991-2014. Huippumenestystä niittänyt johtaja sai kokea ehkä uransa musertavimman pettymyksen viimeisenä vuotenaan Ferrarin peräsimessä.

Formula ykkösissä siirryttiin tuolloin hybridimoottorien aikakaudelle, joka on ollut tähän mennessä Mercedeksen dominointia viiden tuplamestaruuden myötä.

Tätä ei kuitenkaan tiedetty vielä kauden 2014 avaustesteissä Jerezissä. Di Montezemolo tajusi kuitenkin nopeasti, ettei Ferrarista ole mestaruustaistoon. Ensimmäisen iskun tarjoili tallin suomalaiskuski Kimi Räikkönen, joka avasi talvitestit Ferrarin osalta. 

– Hän sanoi minulle: "Moottorissa ei ole tehoja". Ja kun kolmantena testipäivänä tuli Fernandon vuoro ajaa, hän toisti täysin samat sanat. Tajusin tuolloin, että kausi on ohi, sillä moottorin kimpussa ei saanut enää työskennellä sääntörajoitusten takia, Di Montezemolo muistelee BBC:lle. 

Italialaispomo uskoo, että Alonson päätös jättää Ferrari sai sinettinsä tuolla hetkellä.

– Luulen, että Fernando sanoi tuolloin "jos jään Ferrarille, en voita enää uutta mestaruutta". Tuo hetki oli niin järkyttävä. 

"Alonso allekirjoitti ja lähti paikalta"

Räikkösellä oli tuolloin sopimus Ferrarin kanssa kauden 2015 loppuun, Alonsolla vielä vuoden pidemmälle.

Tyytymättömän Alonson jatkosta käytiin vuoden 2014 aikana monimutkaiset neuvottelut, joissa olivat osapuolina Alonso, Di Montezemolo, Ferrarin uudeksi pääjohtajaksi tuona vuonna tullut Sergio Marchionne sekä tallipomona Stefano Domenicalin paikan ottanut Marco Mattiacci.

Alonso sätti Ferraria huonosta suorituskyvystä yhä voimakkaammin kesän aikana ja hän ilmoitti, että hän haluaa irti sopimuksestaan. Ferrarin kantilta välirikkoa helpotti onnistuneet neuvottelut Red Bullin nelinkertaisen maailmanmestarin Sebastian Vettelin kanssa.

Elokuussa Ferrari oli sopinut yhteistyöstä Vettelin kanssa, Alonso kirjoitti eropaperit syyskuussa Maranellossa.

– He (Ferrarin johto) pistivät paperin pöydälle ja sanoivat: "Tässä se on. Se on allekirjoitettu. Jos allekirjoitat sen, voit lähteä (kauden päätyttyä)". Fernando otti sen, allekirjoitti ja lähti paikalta. Se oli hyvin kireä tapaaminen, sisäpiiriläinen kertaa BBC:lle.

Alonso teki tämän jälkeen jättidiilin Hondan moottoreihin palanneen McLarenin kanssa. Tämä taival, josta Alonso ajaa nyt viimeistä vuottaan, on ollut kaksinkertaiselle maailmanmestarille tervanjuontia.

– Hän (Alonso) oli uskomattoman kärsivällinen ja ymmärtäväinen ensimmäisenä vuonna, vähemmän sellainen toisena vuonna ja siitä eteenpäin yhteistyö on ollut täyttä turhautumista. Alonso ei olisi voinut käsitellä McLaren-pestin alkua tuolla tavalla aiemmassa vaiheessa urallaan, pitkään McLarenia johtanut Ron Dennis summaa.

F1-uransa ainakin tältä osin sunnuntaina Abu Dhabissa päättävä Alonso on voittanut urallaan 32 osakilpailua. Niistä 11 viimeisintä tuli Ferrarilla. 

Lue myös:

    Uusimmat