Fernando Alonson Ferrari-urotyöt eivät unohdu – Kimi Räikkönen osallisena valtavassa MM-pettymyksessä

F1-uransa ainakin tältä osin ensi sunnuntaina Abu Dhabissa päättävä Fernando Alonso voisi olla nyt nelinkertainen maailmanmestari hieman paremman onnen ansiosta. Hän hävisi kaksi MM-taistoa äärimmäisen niukasti Ferrari-vuosinaan 2010-2014. 

Pääkuvan videolla Alonso listaa F1-uransa makeimpia voittoja.

Brittimedia BBC on käsitellyt Alonson menestyksestä ja värikästä F1-uraa laajasti verkkosivuillaan. Yksi merkittävä osa espanjalaisen F1-taipaleessa on Ferrari-pesti, jonka aikana Alonso taisteli kynsin hampain MM-titteleistä sarjaa hallinnutta Red Bullin Sebastian Vetteliä vastaan. 

– Kauden 2010 puolivälistä vuoteen 2014 Fernando oli maailman paras kuljettaja. Siitä ei ole epäilystäkään, sisäpiiriläinen Ferrarilta toteaa BBC:lle.

Kaudella 2010 Alonso kiri 47 pisteen takamatkalta takaisin MM-taistoon, mutta Ferrarin huonosti ajoitettu varikkostoppi Abu Dhabin päätöskisassa jätti Alonson mottiin Renault'n Vitali Petrovin taakse. Alonso oli seitsemäs ja kisan voittoon ajanut Vettel juhli myös mestaruutta.

Kaksi vuotta myöhemmin MM-tappio oli vielä musertavampi. Alonso hävisi maailmanmestaruuden Vettelille pistein 278-281. Alonson katsotaan kärsineen ratkaisevasti Belgian ja Japanin osakilpailun keskeytyksissä. 

Spassa hänen kisansa päätti Romain Grosjeanin ilmaan sinkoutunut Lotus-auto, Suzukassa Kimi Räikkösen Lotuksen etusiipi raapaisi Alonson Ferrarin renkaan puhki. 

– Vaikka meillä ei ollut parasta autoa, tiimi teki fantastista työtä. Joten olen surullinen, ettei Ferrarin ja Alonson – joka on edelleen yksi kolmesta maailman parhaasta kuskista – yhteistyö ei toiminut, Ferrarin pääjohtajana tuolloin toiminut Luca di Montezemolo kommentoi viitaten myöhemmin ilmenneisiin ongelmiin.

– Tästä huolimatta minulla on erittäin hyvät muistot Alonsosta, sillä hän palautti Ferrarin huipulle neljän kauden ajaksi, vaikkei titteleitä tullutkaan.

"Alonso oli erittäin huono-onninen"

Ferrarin tallipomona vuosina 2008-2014 työskennellyt Stefano Domenicali pitää Alonson suorituksia italialaistiimissä ilmiömäisinä.

– Automme ei todellakaan ollut kovin vahva, mutta tästä huolimatta hän pääsi lähelle mestaruutta ajosuorituksiensa ansiosta. Ja vaikka näin ei saisi sanoa, hän oli erittäin huono-onninen.

Domenicalin oli vaikea niellä varsinkin kauden 2012 tapahtumia.

– Muistan ajatelleeni, että tällaista sattuu, kun Grosjean törmäsi häneen Span avausmutkassa. Mutta se oli valtavan turhauttavaa, kun hieman myöhemmin Japanissa tilanne toistui. Kimi puhkaisi hänen renkaansa avausmutkassa. 

Kaudella 2013 Vettel murskasi muut ja vei mestaruuden 155 pisteen erolla Alonsoon. Pirellin hieman ennen kauden puoliväliä tekemä päätös tehdä renkaista kestävämpiä oli kova isku Ferrarille, sillä sen rengaskuluma oli alkuvuonna muita pienempi.

Viimeisellä Ferrari-vuotenaan 2014 Alonso ei kyennyt enää taistelemaan tasaisesti huippusijoista, sillä hybridiaika aloitti Mercedeksen edelleen jatkuvan valtakauden.

Kaudet 2015-2018 Alonso, 37, on ajanut McLarenilla. Hän on yltänyt toisella visiitillään brittitallissa parhaimmillaan viidenneksi. 

Lue myös:

    Uusimmat