Muellerin raportti on julkaistu: Venäjä yritti vaikuttaa presidentinvaaleihin, Trumpilla ei osuutta asiaan – Eri mieltä syyttäjän kanssa oikeudenkäytön estämisestä

Erikoissyyttäjä Robert Muellerin 400-sivuinen raportti lähes kaksi vuotta kestäneestä Venäjä-tutkinnasta on julkaistu.

Yhdysvaltain oikeusministeri William Barr piti tiedotustilaisuuden kello 16.30, jossa korosti jälleen, että raportin mukaan Trumpin kampanjaväki ei toiminut millään tavalla yhteistyössä Venäjän kanssa.

Barr toisti tilaisuudessa useaan otteeseen, ettei Trumpin kampanjassa toimineilla henkilöillä ollut mitään tekemistä Venäjän vaikutusyritysten kanssa.

Raportti vahvistaa Venäjän vaikutusyritykset

Hän kertoi, että raportti kyllä vahvistaa sen, että Venäjä yritti vaikuttaa Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin.

Raportissa muun muassa kuvaillaan, miten Venäjän sotilastiedustelu GRU hakkeroi demokraattien tietokoneita ja sai haltuunsa sähköposteja, ja pyrki tieto- ja asiakirjavuodoilla vaikuttamaan vaaleihin.

Toiminnan on vahvistanut jo aiemmin Yhdysvaltain tiedustelupalvelun selvitykset.

Trumpin kampanjaväen mahdollinen toiminta yhdessä demokraattien sähköposteja vuotaneen Wikileaksin kanssa taas ei ole laitonta, koska Wikileaks ei osallistunut tietojen hakkerointiin, Barr mainitsi viitaten Trumpin tukijan Roger Stonen toimien tutkintaan.

Barr eri mieltä Muellerin tulkinnan kanssa

Barr kertoi kuitenkin, että raportissa Mueller kuvailee kymmenen potentiaalista kohtaa, joiden voi tulkita olevan oikeuden toimintaan vaikuttamista. Niiden ei katsottu suoraan olevan laitonta toimintaa.

Barr totesi, että Trump toimi vilpittömästi, koska oli turhautunut tutkintaan ja epäreiluksi kokemaansa mediahuomioon.

Näiden kymmenen tapauksen sisältöä Barr ei vielä tiedotustilaisuudessaan avannut.

Barr kertoi, että hän ja apulaisoikeusministeri Rod Rosenstein olivat kuitenkin eri mieltä Muellerin kanssa juridisesta tulkinnasta, joten he katsoivat, ettei tapausta ole syytä viedä eteenpäin.

Julkisesta versiosta poistettu kohtia turvallisuussyistä

Kuudelta julkaistavasta raportista on poistettu kuitenkin kohtia turvallisuussyistä. 

Julkaistavista versioista on poistettu tietoja Barrin mukaan muun muassa siksi, että tietojen julkaisu voisi vahingoittaa meneillään olevia muita tutkintoja tai todistajina olleita ihmisiä. Barr korosti lehdistötilaisuudessa, etteivät Trump tai tämän asianajajat pyytäneet tietojen poistamista.

Barrilta kysyttiin, miksei Muelleria oltu kutsuttu puhumaan, vaikka tilaisuudessa puhuttiin tämän laatimasta raportista. Barr vastasi, että hän halusi kertoa, miten oikeusministerinä raporttia tulkitsi.

Muellerin päätöstä jättää päätös syyttämisestä tai syyttämättä jättämisestä oikeusministerille on kummasteltu.

Barrista se oli luonnollinen ratkaisu, mutta totesi, ettei ole henkilökohtaisesti keskustellut tai sopinut suoraan asiasta Muellerin kanssa.

Raportti julkaistiin torstai-iltana Yhdysvaltain oikeusministeriön sivuilla.

Lue myös:

    Uusimmat