Mainos

Fatbardhe Hetemaj: "Monikulttuurisuutta arvostavia on roimasti enemmän"

Kaupunginvaltuutettu Fatbardhe Hetemaj (kok.) ja mielenosoituksen järjestäjä Aleksi Pahkala muistuttavat, että monikulttuurisuutta arvostavia suomalaisia on paljon.

Tänään Helsingin kansalaistorilla järjestettävään Meillä on unelma mielenosoitukseen monikulttuurisen ja avoimen Suomen puolesta on Facebookissa osallistumassa jopa 21 000 ihmistä. Tapahtuma on vastareaktio kansanedustaja Olli Immosen (ps.) monikulttuurisuutta vastustavaan julistukseen. Mielenosoituksen rinnakkaistapahtumia järjestetään ainakin Tampereella ja Oulussa.

Immonen kirjoitti Facebook-päivityksessään perjantaina unelmoivansa "vahvasta, urheasta kansakunnasta, joka nujertaa painajaisen nimeltä monikulttuurisuus".

Tapahtuman järjestäjän, Radio Helsingin tuottaja ja dj Aleksi Pahkalan mukaan tapahtuman nimi on suora viittaus Immosen tekstiin. Tapahtuman kuvauksessa sanotaan, että painajaisen sijaan "meillä on unelma kaikille avoimesta Suomesta".

– Meillä on unelma Suomesta, missä ihmisten ei tarvitse pelätä, miltä he näyttää tai mitä kulttuuria he edustavat. Unelma Suomesta, missä on vähemmän rasismia, Pahkala sanoo.

"Kulttuuri on aina monikulttuurinen"

Yksi tapahtuman puhujista on kaupunginvaltuutettu Fatbardhe Hetemaj (kok.). Hän kertoo kaivanneensa vastareaktiota pitkään jatkuneisiin ikäviin puheisiin.

– Illan mielenosoitus hyvä osoitus siitä, että monikulttuurisia arvostavia on roimasti enemmän, Fetemaj sanoi.

– Kulttuuri on aina monikulttuurinen. Ei ole olemassa yhtä suomalaista tapaa elää.

Tapahtuma sai alkunsa Pahkalan Facebook-päivityksestä. Hän muistuttaa, että kyse ei ole yhden puolueen tai järjestön tapahtumasta, vaan tapahtumassa on esimerkiksi puhujia kaikkien puolueen edustajista.

Pahkalan mukaan on tärkeätä, että kissa nostetaan pöydälle ja rasismista puhutaan. 

– Ahdistaa ilmapiiri, jossa ihmiset eivät ole omia itsejään. On ihmisiä, joille huudellaan kadulla ihonvärin takia, heitä uhkaillaan ja kukaan ei tunnu puuttuvan siihen, vaan katsotaan sormien läpi. Kirjoitin, että voitaisiinko tällainen tapahtuma järjestää ja Erkki Tuomioja oli ensimmäinen, joka halusi tulla puhumaan.

Tapahtumaan on tulossa myös lukuisia artisteja ja esimerkiksi Helsingin piispa Irja Askola.

Pahkala ja Hetemaj olivat tänään vieraina MTV3:n Huomenta Suomi-ohjelmassa. Koko haastattelun voi katsoa täältä.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.