Mainos

Kuvat ja video: Lahti jakautui rajojen avaajiin ja sulkijoihin – "Keskustelu kuuluu kaikille, väkivallalle piste"

Lahden mielenosoituksiin on osallistunut yhteensä reilut 800 mielenosoittajaa, kertoo Hämeen poliisilaitos. Rasismia ja vihapuhetta vastustavaan Avoin Lahti -mielenosoitukseen on osallistunut reilut 500 mielenosoittajaa, Rajat kiinni -mielenilmaukseen puolestaan noin 300. Avoin Lahti -mielenilmaus järjestetään Lahden torilla, Rajat kiinni -mielenosoitus Hakkapeliitta-patsaan luona.

Avoin Lahti -tapahtuman järjestävät toivovat rasismia ja vihapuhetta vastustavasta mielenosoituksesta rauhanomaista. He haluavat näyttää, että Lahti on myös ystävällinen ja suvaitsevainen kaupunki.

– Viestimme on ennen kaikkea se, että väkivallalle pitää pistää piste. Torstai-iltapäivänä oli Hennalassa isku, ja se järkytti aika monta lahtelaista. Halusimme antaa lahtelaisille mahdollisuuden näyttää, ettei Lahti ole sellainen mistä on nyt kirjoitettu, kertoo MTV Uutisille Avoin Lahti -tapahtuman järjestäjiin kuuluva Maria Rytkynen.

Lahti nousi jopa kansainväliseen julkisuuteen, kun Hennalan hätämajoitusyksikköön saapuvia turvapaikanhakijoita heiteltiin kivillä ja heitä päin ammuttiin ilotulitusraketteja. Yksi paikalla olleista oli pukeutunut Ku Klux Klan -asuun. Rytkynen toivoo, että nopea reagointi poistaa Lahdelta rasistisen leiman.

– Toivomme, että tämäkin viesti leviää kauas. Tää oli meidän tapa näyttää.

Katso video mielenilmauksesta tästä.

Rytkynen haluaa korostaa, että kaikille mielipiteille on annettava puheenvuoronsa.

– Emme halua asettaa vastakkainasettelua keskustelulle, tai että avoin ja kiinni olisivat vastapuolella. Keinot on löydettävä keskustelemalla, ei huutamalla. Siten saamme asiaa eteenpäin.

Rajat kiinni -mielenosoituksen Facebook-sivulla on annettu tarkat ohjeet muiden muassa pukeutumisesta ja käyttäytymisestä. Poliisi kuitenkin kertoo, että Rajat kiinni -mielenosoituksessa on useita päihtyneitä. Poliisi on ottanut myös yhteensä kuusi kiinni liiallisen päihtymyksen takia. Ainakin yksi kiinniotetuista kantoi mukanaan rasistista kylttiä.

Myös Torniossa osoitetaan mieltä sekä avoimen ja rajattoman Tornion puolesta että hallitsematonta maahanmuuttoa vastaan. Poliisin mukaan ne ovat sujuneet tähän mennessä rauhallisesti. Avoimen Tornion puolesta mieltä osoitti noin 100 henkilöä, ja hallitsematonta maahanmuuttoa vastusti noin 300 mielenosoittajaa.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.