Rasisminvastaiseen mielenosoitukseen oli kotimaisten artistien tunku – "En jaksaisi olla tänään täällä"

MTV paikalla rasisminvastaisessa mielenosoituksessa - haastattelussa Paleface 4:57
Katso video: Rap-artisti Paleface antoi mielenosoituksen alkaessa haastattelun MTV Uutisille ja kertoi olevansa huolissaan nykyisestä ihmisarvoa alentavasta termistöstä puheessa.

Helsingissä osoitetaan tänään mieltä rasismia vastaan. Me emme vaikene -rasisminvastaiseen mielenosoitukseen osallistuu myös useita suomalaisia eturivin artisteja.

Yksi artisteista on mielenosoitusta järjestämässäkin ollut rap-artisti Paleface, eli Karri Miettinen. Hän kertoi MTV Uutiset Liven haastattelussa, että niin moni artisti ilmoittautui mielenosoitukseen ja sitä seuraavaan konserttiin, että kaikki eivät edes mahtuneet mukaan.

– Perinteisesti on ajateltu, että isot artistit välttäisivät kannanottoa, mutta kokemuksemme on aivan vastakkainen. Olemme saaneet valtavan tuen alusta alkaen. 

Palefacen mukaan Me emme vaikene -mielenosoitus on rakkauden juhla, vaikka taustalla on "turhautumista, vihaisuutta ja suruakin".

– Juhlimme tänään monimuotoista Suomea ja jakamatonta ihmisarvoa, mutta samalla olemme huolissamme puheesta, joka yrittää tietoisesti sumuttaa ja tehdä epämääräiseksi rasismiin ja ihmisarvoon liittyvää termistöä. 

– Jos tällaista puhetta on vallan korkeimmalla tavalla, se vaikuttaa niin, että olemme viimeisen vuoden aikana nähty radikaalissa äärioikeistossa suunnitelmia tehdä terrori-iskuja. Ihmisarvoa vähättelevän rasistisen puheen varjossa todellinen yhteiskuntarauhaa uhkaava elementti on päässyt kasvamaan.

"Jos jostain haluan puhua, se on juuri rasismi"

Rovaniemeläinen muusikko Rosa Coste oli MTV Uutisten haastatteluhetkellä juuri astumassa lavalle esiintymään. Coste kertoo että hänt pyydettiin mielenosoitukseen esiintyjäksi, ja suostui oitis. Hän kuitenkin pohti jälkikäteen hetkisen sitä, että osallistumalla ottaa kantaa poliittisesti. 

Jos jostain asiasta haluan puhua, se on juuri tämä rasismi. Se on vaikuttanut niin paljon omaan ja perheeni elämään. Siitä pitää puhua. Nimenomaan musiikkini kautta voin tehdä sen omannäköisesti. 

Rasismia elämänsä aikana paljon kohdannut Coste kertoo seuranneensa viime aikojen rasismikeskustelua ja hallituksen kohuja, mutta hiljentäneensä välillä sosiaalisen median ja uutisten eri kanavat suojellakseen itseään.

– On todella raskasta kantaa päivittäin sekä omia että muiden kokemuksia. 

Costen mukaan on absurdia, että jotkut ihmiset ajattelevat esimerkiksi hänen olevan vähempiarvoinen ihminen kuin joku muu.

Ja se tuntuu todella väärältä ja oudolta, että ihmiset, jotka päättävät meidän kaikkien asioista, ajattelevat niin ja ovat tehneet lausuntoja siitä.

Katso Rosa Costen haastattelu alta. 

Rasisminvastainen mielenosoitus Helsingissä - haastattelussa muusikko Rosa Coste 1:58

"En jaksaisi olla tänään täällä"

Rap-artisti Hassan Maikal on jo teini-ikäisestä osallistunut mielenosoituksiin ja puhunut rasismista julkisuudessa, viime vuosina paljon vähemmän.

Puhuin jo nuorena näistä asioista, ja se tuntui välillä todella yksinäiseltä. Lähetän tsempit kaikille, jotka puhuvat näistä asioista.

Vaikka Maikal iloitseekin siitä, kuinka moninainen yleisö ja erilaisia suomalaisia mielenosoitukseen osallistuu, hän kokee vahvaa turhautumista.

– Olemme puhuneet näistä aiheista vuosikausia, ja tuntuu että nyt on otettu askelia taaksepäin. En jaksaisi olla tänään täällä. Mä haluan nähdä myös tekoja. 

Katso alla olevalta videolta Hassan Maikalin ehdotukset rasismin ehkäisemiseksi.

Hassan Maikal suorassa haastattelussa – MTV mielenosoituksessa 3:47

Lue myös:

    Uusimmat