Mainos

FAO ja OECD: Elintarvikkeiden hinnat laskuun

Huippukorkeiksi nousseet elintarvikkeiden hinnat kääntyvät laskuun, mutta hintataso pysyy keskipitkällä aikajänteellä aiempaa korkeampana, ennustavat YK:n Elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO ja OECD. Pitemmän ajan kuluessa elintarvikkeiden reaalihinnat palaavat järjestöjen mukaan pitkän ajan laskevalle uralle.

Ruoan hinta pysyy vuoteen 2017 ulottuvan ennusteen mukaan keskimäärin selvästi korkeampana kuin edellisten kymmenen vuoden aikana. Poikkeustekijöiden nostamat elintarvikkeiden hinnat palaavat normaalimmalle tasolle parissa vuodessa, arvioivat järjestöt.

Elintarvikkeiden korkeiksi nousseet hinnat edellyttävät katsauksen mukaan humanitaarisen avun lisäämistä. FAO ja OECD suosittivat geenimuuntelun nykyistä laajempaa käyttöä satojen parantamiseksi ja kehottivat harkitsemaan uudelleen biopolttoaineohjelmia, jotka kilpailevat ruoan kanssa raaka-aineista.

Biopolttoaineet ovat katsauksen mukaan merkittävin uusi syy elintarvikkeiden hintojen nousulle. Järjestöjen mukaan on aika pohtia niille vaihtoehtoja. Biopolttoaineiden ympäristölliset ja taloudelliset edut ja vaikutus energian huoltovarmuuteen ovat FAO:n ja OECD:n mukaan "parhaimmillaan vaatimattomia ja toisinaan kielteisiä".

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.