Facebookin kehittäjänä työskennellyt mies katuu osallisuuttaan sosiaalisen median syntyyn: "Koen valtavaa syyllisyyttä"

Chamath Palihapitiya lähti Facebookilta 2011. Hän kertoo kokevansa syyllisyyttä aiemmasta työstään.

Aiemmin Facebookilla työskennelleen Chamath Palihapitiyan haastattelu on vallannut mediat sen jälkeen, kun Palihapitiya tunnusti katuvansa osallisuutaan Facebookin nousuun.

– Koen valtavaa syyllisyyttä, Palihapitiya kommentoi Stanford Business Schoolin keskustelussa.

Katso koko keskustelu ylhäältä. Videolla keskustelu Facebookista alkaa kohdassa 21.20.

Palihapitiya lähti Facebookilta 2011. Sitä ennen hän toimi käyttäjämäärän kasvusta vastaavana varapääjohtajana, kertoo The Guardian.

Palihapitiyan mukaan kehittäjät luultavasti ymmärsivät jollain tasolla, että sosiaalisella medialla voisi olla huonoja seurauksia. Hän kuitenkin toteaa, ettei kukaan varmaankaan arvannut, millaisia ne ovat.

Palihapitiyan mukaan nyt tilanne on se, että ihmisen kehittämät työkalut repivät yhteiskuntaa rikki.

– Jos ruokit petoa, se tuhoaa sinut, Palihapitiya kuvaa.

– Lyhytaikainen dopamiinin ajama palautesilmukka, jonka olemme luoneet, tuhoaa sen, miten yhteiskunta toimii. Ei yhteiskunnallista keskustelua, ei yhteistyötä, väärää tietoa, valetotuuksia, Palihapitiya kommentoi.

Esimerkkinä Palihapitiya käytti intialaista tapausta, jossa seitsemän ihmistä lynkattiin, koska WhatsAppissa kiersi heistä väärää tietoa. Facebook omistaa WhatsApp-sovelluksen.

– Tämän kanssa olemme tekemisissä. Kuvittele, kun viet tuon äärimmäisyyksiin, kun huonot näyttelijät voivat nyt manipuloida suuria määriä ihmisiä tekemään mitä tahansa sinä haluatkin. Se on vain hyvin, hyvin huono asiaintila.

Myös Facebookilla työskennellyt Sean Parker on kritisoinut Facebookia siitä, että se "käyttää hyväksi ihmisten psykologisia heikkouksia". Palihapitiyan mukaan ongelma on globaali, ja se syö perustaa ihmisten toiminnan alta.

– En voi kontrolloida heitä (Facebookia). Voin kontrolloida päätöksiäni, eli sitä, etten käytä sitä paskaa. Voin kontrolloida lasteni päätöksiä, eli sitä, että he eivät saa käyttää sitä paskaa, Palihapitaya totesi.

Palihapitaya on julkaissut jotakin Facebookissa viitisen kertaa seitsemän vuoden aikana. Hänen mukaansa sosiaalisesta mediasta kieltäytyminen aiheuttaa valtavaa kitkaa hänen perhe-  ja ystäväpiirissään. Mies toivoikin yleisön miettivän omaa sosiaalisen median käyttöään.

– Käytöstänne, ette tajua sitä, mutta teitä ohjelmoidaan. Se ei ollut tarkoituksellista, mutta nyt teidän täytyy päättää, miten paljosta luovutte, miten paljosta älyllistä itsenäisyyttänne (luovutte), Palihapitaya totesi.

Facebook vastasi syytteisiin

Facebook vastasi syytteisiin ja huomautti, ettei Palihapitiya ole työskennellyt siellä enää vuosiin.

– Kun Chamath oli Facebookilla, olimme keskittyneet rakentamaan uutta sosiaalisen median kokemusta ja kasvattamaan Facebookia ympäri maailman. Facebook oli hyvin erilainen yritys silloin, ja kun olemme kasvaneet, olemme ymmärtäneet, miten myös vastuumme on kasvanut, puhemies Susan Glick totesi tiedotteessa.

– Otamme roolimme hyvin vakavasti, ja teemme kovasti työtä kehittyäksemme.

Jo aiemmin Facebook on ilmoittanut rajoittavansa valeuutisia levittävien sivustojen mainontaa entistä tiukemmin.

Lähde: Theguardian.com, Youtube

***

Ryhmävoima FB:ssä – millaisia ryhmiä Facebookiin saa perustaa? 7:15

Lue myös:

    Uusimmat