Facebookia syytetään lasten ja nuorten vahingoittamisesta – Näin somejätti yrittää hallita tilannetta

9:33
Mtv:n Uutiasmuussa puitiin Yhdysvaltojen kongressissa käytävää sosiaalisen median keskustelua. Katso videolta koko osuus, jossa asiantuntijat kertovat, mikä esimerkiksi Facebookin toiminnassa häiritsee.

Facebookin entinen työntekijä kertoi tiistaina Yhdysvaltain kongressissa, että Facebookin toiminta vahingoittaa lapsia ja nuoria. Uutisaamussa keskustelleet asiantuntijat pitävät somejätin toimintaa monin tavoin ongelmallisena.

Facebookin sisäisiä käytäntöjä ja tietoja vuotanut entinen työntekijä Frances Haugen puhui tiistaina Yhdysvaltain senaatin valiokunnassa, joka käsittelee sosiaalisen median turvallisuutta.

Sosiaalisen median ja koulutusteknologian asiantuntija Harto Pönkä tiivisti Mtv:n Uutisaamussa Haugenin viestin kongressille, jonka mukaan sosiaalisen median jättiläisen toiminta on monin tavoin vastuutonta, käyttäjille haitallista.

Lisäksi Facebookin erilaiset palvelut eivät ole enää täysin yhtiön hallinnassa liittyen siihen, mihin kaikkeen haitalliseen tarkoitukseen niitä käytetään.

– Haugen vahvisti muun muassa sen, mikä on jo vuosia noussut tutkimuksissa esille, että Facebookin käyttö ja sen algoritmit ovat käyttäjille monella tavalla käyttäjille haitallisia. Käyttäjä pyritään koukuttamaan, eikä disinformaatiota, vihapuhetta tai salaliittoteorioiden leviämistä pyritä kitkemään samalla tavalla, Pönkä summaa.

Asiantuntijan mukaan Facebook reagoi vakaviin syytöksiin esimerkiksi ”selittämällä ne parhain päin.” Noin kolmen miljardin käyttäjän yhtiöltä loppuvat resurssit tilanteen hallitsemiseksi.

– Niissä valvontatiimeissä, joissa tietovuotaja Haugen työskenteli, on nähty valtiollista kansalaisten seurantaa, jopa vakoilua. Facebookilla ei enää riitä resurssit valvontaan ja siihen puuttumiseen ja se on pyrkinyt selittämään näitä monella tavalla parhain päin.

Pönkän mukaan yhtiön ulospäin suuntautuva viestintä ei aina vastaa sen sisäistä toimintaa.

Koko yhteiskuntaa koskeva keskustelu

Sosiaalisessa mediassa tapahtuvan häirinnän uhreja auttavan Someturva-yhtiön toimitusjohtajan Suvi Uskin mukaan kongressin keskusteluissa esiin nousseet huolet sosiaalisen median haitoista ovat erityisesti nuoriin käyttäjiin liittyviä psyykkisiä ongelmia.

– Ne ovat pitkäkestoisi ja laajamittaisia ja koko ongelman avaruutta on vaikea ymmärtää, Uski toteaa.

Toimitusjohtajan mukaan nyt tapetilla oleva keskustelu koskettaa nuorten lisäksi laajasti koko yhteiskuntaa.

– Globaalissa mittakaavassa puhutaan todella isoista asioista. Lasten kokeman vääryyden lisäksi on kyse myös demokratian heikentymisestä. Meidän poliittiseen päätöksen tekoon vaikutetaan ja ihmisten käyttäytymiseen vaikutetaan ja arkisena Facebookin käyttäjän tätä vaikuttamista on vaikea ymmärtää.

Uskin mukaan koko kiistan ytimessä ovat Facebookin algoritmit, jotka suosivat käyttäjiä koukuttavaa sisältöä.

– Useasti se sisältö on esimerkiksi todella hirveää, ällöttävää, ja joka herättää tunteita. Edellisten Yhdysvaltojen presidentin vaalien aikana algoritmejä muutettiin engagementin (suom. sitoutuneisuus) osalta, niin, ettei tiettyjä sisältöjä suosittaisi ja lietsottaisi vaan niitä tasapuolistettaisiin. Haugenin väitteiden mukaan nyt Facebook kuitenkin on palannut tähän vanhaan malliin, jolloin tuo ”engagement” painottuu, mikä on todella kyseenalainen juttu, Uski toteaa.

Kaikkia alustoja koskeva sääntely

Parhaassa tapauksessa Uskin mukaan nyt käytävän kongressikeskutelun päätteeksi sosiaalisen median alustojen sääntely lisääntyy.

– Facebookissa halutaan, että tämä sääntely koskee kaikkia somealustoja. Tämä tarkoittaa sitä, että jos pelkästään Facebookia estetään tekemästä tiettyjä asioita, niin ensi viikolla olisi tarjolla uusi alusta, jossa Facebookissa kielletyt asiat olisivat sallittuja.

Instagramista haittaa nuorille tytöille

Facebook omistaa suositun kuvanjakopalvelun Instagramin. Palvelun on tutkimusten perusteella todettu aiheuttavan monille nuorille käyttäjille muun muassa mielenterveyden ongelmia, ulkonäköpaineita sekä syömishäiriöitä.

Sosiaalipsykologitaustainen Uski on huolissaan erityisesti nuorten tyttöjen ongelmista.

– Isoin tyttöihin liittyvä huoli ovat ulkonäköpaineet ja epänormaalit kauneusihanteet. Nuoret voivat aika huonosti, koska he vertailevat itseään muihin ja vielä tällaisiin epärealistisiin vertauskuviin.

– Näen myös oman työni kautta lapsiin kohdistuvan seksuaalisen ahdistelun erittäin isona ongelmana ja tämä on erittäin iso globaali ilmiö joka tapahtuu kaikilla alustoilla lasten vanhempien tietämättä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja