Facebook valmistelee mullistusta: aikoo yhdistää Messenger-, WhatsApp- ja Instagram-viestit

Facebook suunnittelee Facebook Messengerin, WhatsAppin ja Instagramin viestien yhdistämistä toimimaan keskenään toistensa kanssa.

Asiasta raportoi The New York Times, jolle Facebook käytännössä vahvisti raportin tiedot.

Facebook Messenger, WhatsApp ja Instagram tulevat jatkamaan toimintaansa erillisinä sovelluksina, mutta suunnitelmana on muuttaa niiden viestipalvelut toimimaan toistensa kanssa. Näin esimerkiksi Facebook Messengerin kautta voisi keskustella pelkkää WhatsAppia käyttävän toisen henkilön kanssa, tai vaikkapa Instagram-käyttäjä ja WhatsApp-käyttäjä voisivat jakaa viestejä keskenään.

Facebookin perustajan ja toimitusjohtajan Mark Zuckerbergin todetaan ajavan hanketta voimalla eteenpäin joidenkin työntekijöiden kovasta vastustuksesta huolimatta. Osa työntekijöistä, erityisesti WhatsAppin osalta, on jo irtisanoutunut tai aikoo irtisanoutua Zuckerbergin suunnitelmien vuoksi.

Muutos tulee vaatimaan perustavaa laatua olevia muutoksia viestipalvelujen toimintaan pinnan alla. New York Timesin mukaan työ on vasta varhaisessa vaiheessa, ja suunnitelmien mukaan muutos tulisi valmiiksi loppuvuodesta 2019 tai varhain 2020.

Osana muutosta kaikki palvelut yhdistettäisiin yhdelle alustalle, jossa viestit olisivat alusta loppuun asti salattuja. Tällä hetkellä oletuksena alusta loppuun -salaus on käytössä vain WhatsAppissa.

Facebookin mukaan se haluaa ”rakentaa parhaita viestikokemuksia, joita se pystyy; ja ihmiset haluavat viestinnän olevan nopeaa, yksinkertaista ja yksityistä”. Facebook vahvisti myös suunnitelmat alusta loppuun -salauksen käyttöönotosta useammassa sen viestipalvelussa ja tavoista helpottaa kaverien ja perheen viestintää verkostojen välillä.

Facebookin ostamat Instagram ja WhatsApp toimivat pitkään sen alla varsin itsenäisesti, mutta pikku hiljaa Facebook on tiukentanut otettaan. Kenties tämän myötä WhatsAppin ja myöhemmin viime vuoden aikana myös Instagramin perustajat jättivät työnsä.

WhatsAppin ja Instagramin suosio on kasvanut vauhdilla, mikä New York Timesin lähteiden mukaan on osasyy Zuckerbergin kasvaneeseen kiinnostukseen niitä kohtaan samalla, kun Facebookin kasvu on hiipunut. Zuckerbergin näkemyksen mukaan palveluiden tiukempi integraatio voi kasvattaa käyttäjien niissä yhteensä viettämää aikaa, mikä epäsuorasti voisi auttaa Facebookia kasvattamaan liiketoimintaansa.

Viestipalvelujen yhdistäminen voi aiheuttaa haasteita myös tietosuojan ja siihen liittyvien käytäntöjen osalta. WhatsApp-käyttäjätilit perustuvat vain puhelinnumeroihin, kun taas Facebookissa käytössä pitää olla oikea identiteetti.

”Kuten voitte odottaa, on ilmassa paljon keskustelua ja debattia kun aloitamme pitkän prosessin kaikkien yksityiskohtien selvittämisessä”, kommentoitiin Facebookilta suunnitellun muutoksen luomia monia käytännön haasteita.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja