Facebook-kyttäys voi viedä terveyden

Facebook voi viedä tunteja arvokasta aikaasi, mutta uuden tutkimuksen mukaan se saattaa vahingoittaa aikataulusi lisäksi myös mielenterveyttäsi.

Brunelin yliopiston teettämän tutkimuksen mukaan jopa puolet Facebookin käyttäjistä – eli yli puoli miljardia ihmistä – vaurioittavat itseään psyykkisesti vakoillessaan ex-kumppaneitaan.

Vaikka olisi alunperin liittynyt Facebookiin vain ihailemaan sukulaisten kuvia tai juttelemaan vanhojen koulukavereiden kanssa, on ex-heilojen kuulumisia vaikea olla huomioimatta, kun aikajanalle tupsahtelee ilmoituksia entisen rakkaan toimista. Kun katsot kuvia entisestä poikaystävästä, – olipa hän niissä käsi toisen naisen kaulan ympärillä tai vaikka vain illallisella yhteisten ystävienne kanssa – saattaa se tuntua kuin puukoniskulta sydämeen.

Ennen Twitteriä ja Facebookia ex-kumppaneiden vakoilu vaati todellista omistautumista, mutta nykyään se on liiankin helppoa. Exän kyttääminen hoituu kätevästi Facebookia seuraamalla. Saat helposti tietää, missä exäsi on ja mitä hän tekee ja ennen kaikkea kenen kanssa. Eteenpäin jatkaminen on silloin vaikeaa, kertoo Brunelin yliopiston tutkimusta johtanut psykologi Tara Marshall.

Marshall tiimeineen huomasi, että exien kanssa Facebook-kavereina pysytelleet kokivat enemmän ahdistusta ja heillä kesti suhteesta toipuminen kauemmin kuin heillä, jotka poistivat exät kavereistaan heti eron sattuessa.

– Kaiken kaikkiaan nämä havainnot kertovat, että ex-kumppanille altistuminen Facebookin kautta saattaa vaikeuttaa parantumisprosessia suhteen jälkeen, Marshall kiteyttää.

Eron jälkeen on siis syytä karsia Facebook-kavereista entinen kumppani pois. Exä kannattaa laittaa jopa estolistalle, ettei hänen nimensä ponnahda esille edes yhteisten kavereiden päivitysten kautta. Kun olet varmasti toipunut suhteesta, voit harkita tyypin lisäämistä takaisin kavereihisi.


AVA

Lähde: dailymail.co.uk

Kuva: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja