Loppuiko suhde? Näin unohdat exän!

Cosmopolitan.com pyysi asiantuntijoita kertomaan, mitkä asiat on tänä päivänä hyvä pitää mielessä eron jälkeen.

Eroaminen ei ole koskaan kivaa. On hän sitten jättänyt sinut tai sinä päästänyt hänet menemään, totuus on, ettei tuska, suru ja viha ihan heti lähde pois. (Ellei erosta nyt ole satuttu sopimaan hyvässä yhteisymmärryksessä.) Erosta selviäminen voi olla hankalaa etenkin tällä teknologian värittämällä vuosituhannella. Cosmopolitan.com kysyi asiantuntijoilta päivitetyt vinkit siihen, kuinka käsitellä surua, ex-poikaystävää ja päästä elämässä eteenpäin.

– Teknologia on valtava este. Facebook ja Twitter tekevät ylipääsemisestä erittäin vaikeaa, koska tietoa ex-poikaystävästä satelee päivittäin tai joskus jopa tunneittain. Lisäksi kirjoitetut viestit ovat yleensä melko mitäänsanomattomia ja ne on helppo ymmärtää väärin, kertoo parisuhdeterapeutti Belisa Vranich.

1. Estä hänen Facebook-päivityksiään näkymästä etusivullasi

Järkkynyttä mielentilaasi tuskin parantaa se, että näet Facebookissa valokuvan ex-poikaystävästäsi käsi jonkun naisen ympärillä. Niin kuin siinä ei olisi jo piinaa tarpeeksi, kaikki pienet uutiset ja profiilipäivitykset muistuttavat sinua tyypistä jatkuvasti – ja syövät sinut elävältä.

– Eron jälkeinen jakso voi tehdä sinusta hyvin herkän ja tarvitset selvän tauon saadaksesi ajatuksesi selvitettyä. Hänen profiilin seuraaminen voi helposti muuttua pakkomielteiseksi ja saatat tulkita siitä ihan omiasi. Kuten jos näet hänet online-tilassa kahdelta yöllä, saatat päätellä hänen valvovan koska kaipaa sinua, vaikka todellisuudessa hän vain sattuu valvomaan myöhään muuten vaan, kertoo tohtori Ilana Gershon.

Olettaen, että eronne päättyi säädyllisesti (eli hän ei pettänyt sinua tai muuttunut idiootiksi), tyypin poistaminen kavereista voi olla vähän liikaa. Muutaman kuukauden päästä saatat kuitenkin haluta olla hänen kanssaan vielä ystäviä. Estä siis asetuksista miehen päivityksiä tulemasta sinun etusivullesi, etkä sitten käy niitä myöskään kurkkimassa. Myöhemmin, kun olet jo päässyt erosta yli, voit vaihtaa asetukset.

2. Varo, mitä tietoa päivität omaan profiiliisi

Kun olet saanut itkut itkettyä, alkaa yleensä vaihe, jossa kiukku ottaa vallan. Olet vihainen, ettei suhde toiminut ja haluat näyttää hänelle pärjääväsi paremmin tai ainakin, että olet päässyt hänestä yli. Facebook ja muut vastaavat paikat ovat omiaan kuuluttamaan tätä sanomaa – mutta älä silti tee sitä. Jos laitat päivitykseesi "Tuskin maltan odottaa tämän illan treffejä!" tai laitat albumiisi kuvan sinusta halaamassa jotain satunnaista söpöä miestä baarissa, asia voi kostautua ja estää sinua menemästä elämässä eteenpäin.

– Sinun on helppo huijata itsesi ajattelemaan, että olet päässyt suhteesta yli, jos tapailet muita miehiä ja päivittelet Facebookissa kiireistä elämääsi. Mutta jos julkistat jokaisen käänteen vain saadaksesi exäsi tai hänen kaverinsa näkemään kuulumisesi, olet todellisuudessa edelleen kiinni vanhassa suhteessasi, Gershon perustelee.

On hienoa, että tapailet uusia ihmisiä. Mutta jos juokset treffeiltä kotiin päivittämään Facebook-statustasi, ovat motivaatiosi väärät. Ja haluatko kaikkien Facebook-kavereidesi todella tietävän kaiken erostasi?

3. Mitä ikinä teetkin, älä tekstaa hänelle

Lopulta päädyt tunteeseen nimeltä ikävä, joka tulee yleensä vähän myöhemmin eron jälkeen. Saatat unohtaa, miksi päädyitte kulkemaan eri teitä tai ajattelet, etteivät syyt enää tunnu tarpeeksi painavilta. Kaikki nämä tunteet saattavat ajaa sinut tekemään suuren virheen, eli ottamaan yhteyttä exääsi.

– Exälle humalassa soittaminen vaatii rohkeutta, sillä joudut kuulemaan hänen äänensä ja keksiä jotain sanomista. Tekstiviestissä on helpompi tilittää tunteistaan, koska se ei vaadi paljoa. Vaikka viestin lähettäminen on helpompaa, on sen seurauksia vaikeampi käsitellä. Mies voi tuntea itsensä velvolliseksi vastaamaan, vaikka ei kokisikaan olevansa valmis yhteydenpitoon – sitten sinä petyt, kun hänen vastauksensa ei ole innostunut. Lisäksi voit lukea hänen viestiään yhä uudelleen ja uudelleen ja analysoida sitä pakonomaisesti, kertoo psykologi ja parisuhdeterapeutti Dean Parker.

Suurin houkutus lähettää tekstiviesti exälle tulee yleensä huppelissa. Joten tee varotoimia: anna puhelimesi illaksi ystäväsi haltuun. Ainakin sinulla on hetki aikaa miettiä, ennen kuin pyydät puhelinta käyttöösi. Tai tallenna exäsi puhelinnumero nimellä "Älä tekstaa". Sen pitäisi tuoda edes vähän järkeä humalansekaisiin ajatuksiisi. Asia voi olla yhtä vaikea, jos hän lähettää tekstiviestin sinulle. Et halua jättää häntä huomioimatta, muttet halua viestitellä enempääkään.

– Tietysti vastaustasi määrittelee se, mitä hän on sinulle viestittänyt. Ratkaisu on kuitenkin olla ystävällinen ilman, että kannustat häntä enempään. Esimerkiksi: "Kiva kuulla sinusta. Olen nyt vähän kiireinen, joten palataan asiaan myöhemmin." Näin annat hänen ymmärtää, ettei sinulla ole juuri nyt aikaa hänelle. Ja voit keskittyä pääsemään elämässäsi eteepäin, opastaa Vranich.

Lähde: Cosmopolitan.com

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja