Näin Facebook vahingoittaa itsetuntoa

Facebookin aktiivikäyttö vaikuttaa itsetuntoon, ja statuspäivityksissään valittavat henkilöt uuvuttavat ystävänsä.

Facebookin aktiivikäyttö vaikuttaa itsetuntoon, kertoo livescience.com. Kolmen tutkimuksen mukaan Facebook tarjoaa jatkuvia mahdollisuuksia vertailla itseään muihin, ja mitä enemmän ihmisellä on ystäviä sosiaalisessa mediassa, sitä tyytymättömämpi hän on omaan elämäänsä.

Muiden statuspäivitysten lukeminen masentaa

Markkinoinnin kandidaatti MudraMukeshin selvityksen mukaan Facebook tarjoaa käyttäjälle mahdollisuuden esitellä omaa elämäänsä mahdollisimman suotuisassa valossa. Statuspäivityksiin voi kirjoittaa elämän suuria voittoja tai hehkuttaa hyvää työpäivää, mutta muiden statuspäivitysten lukeminen masentaa – juurikin samasta syystä.

Mukeshin mukaan kaveripyynnön saaminen joltakulta saa aikaan sosiaalisen yhteenkuuluvuuden tunteita. Suuri kaverimäärä tietää kuitenkin ongelmia. Kun yli 300 koehenkilöiltä kysyttiin heidän saavutuksistaan ja paikastaan maailmassa, ne henkilöt, joilla oli runsaasti Facebook-kavereita, antoivat itselleen alhaisia arvosanoja, mikäli olivat juuri lukeneet ystäviensä kirjoituksia Facebookissa.

Jos henkilöllä oli vain vähän ystäviä, päivitysten lukemisesta ei aiheutunut ongelmia. Mukeshin mukaan vähäinen ystävämäärä estää vaikutelman siitä, että muut vaikuttaisivat vain leuhkivan saavutuksillaan.

Valittaminen uuvuttaa lähipiirin

Toisen selvityksen mukaan ajan viettäminen Facebookissa liittyi depressio-oireisiin. Facebook ei aiheuttanut masennusta, mutta masennuksen tunteet ja Facebook liittyivät toisiinsa. Tutkija Mai-LyNguyen Houstonin yliopistosta toteaa, että varsinkin itseään muihin Facebookissa verranneet miehet kokivat masennuksen tunteita.

Facebookia voi myös käyttää valittamiseen. Waterloon yliopistossa havaittiin, että huonon itsetunnon omaavat ihmiset pitivät Facebookia turvallisempana paikkana ilmaista itseään kasvokkain keskustelemisen sijaan. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että he saisivat enemmän tukea tai sympatiaa kuin yleensä.

Tutkijat havaitsivat, että tuntemattomien statuspäivityksiä lukeneet henkilöt pitivät enemmän niistä henkilöistä, jotka tekivät Facebookiin positiivisia kirjoituksia. Tämä ei liene yllättävää, mutta entä jos ankeita statuksia tehtaileva henkilö on joku tuttu?

Tutkijat havaitsivat kokeessaan, että yleensä iloisen ja pirteän henkilön masentuneen oloinen statuspäivitys keräsi paljon vastauksia. Syy tähän lienee huoli henkilön epätavallisesta käytöksestä ja siitä, onko kaikki hyvin ystävällä, joka on yleensä niin iloinen.

Huonon itsetunnon omaavien statuspäivitykset tuntuivat sen sijaan uuvuttavan heidän lähipiiriään, sillä negatiivissävytteisten henkilöiden viesteihin ei tullut paljoakaan palautetta. Jos valitusviestejä yleensä tehtaileva henkilö kuitenkin repäisi ja kirjoitti Facebookiin jotakin positiivista, hän sai paljon enemmän huomiota!


AVA

Kuvat: Shutterstock, Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat