Facebook hakee patenttia karmivaan teknologiaan: Voisi muuttaa puhelimen mikrofoniksi käyttäjän huomaamatta

5:54

Mashable ja Metro raportoivat Facebookin jättäneen patenttihakemuksen teknologiaan, jonka avulla käyttäjän puhelin voitaisiin huomaamatta muuttaa äänityslaitteeksi.

VIDEO: Mark Zuckerberg oli Yhdysvaltain kongressin kuultavana huhtikuussa, katso yllä oleva video!

Facebook ja sen toimitusjohtaja Mark Zuckerberg ovat useaan otteeseen kiistäneet, ettei Facebook äänitä ihmisten laitteen ympärillä käytyjä keskusteluja, viimeksi esimerkiksi Yhdysvaltain kongressin kuulemisessa Cambridge Analytica skandaaliin liittyen.

Nyt sosiaalisen median jättiyrityksen kerrotaan jättäneen patenttihakemuksen kesäkuun puolivälissä teknologiaan, joka voisi mahdollistaa tämän.

Mikrofoni päälle tietyistä ääniaalloista

Teknologia toimisi niin, että Facebook lisäisi esimerkiksi televisiomainoksiin tai muuhun digitaaliseen sisältöön korkean taajuuden ääniä, jotka aktivoisivat laitteen, kuten puhelimen, äänittämään "ympäristön ääniä".

Tätä aktivoivaa korkean taajuuden ääntä ihminen ei pystyisi korvallaan kuulla, mutta kone pystyisi ymmärtämään sen ja aloittamaan sen perusteella äänityksen.

"Ympäristön äänet" sisältävät kaiken taustaäänen puhelimen ympäriltä: äänet ihmisten liikkeistä, ympäröivistä koneista, ilmastoinnista ja etäisen ihmisten puheen.

Tämän jälkeen äänitteisiin perustuva data lähetettäisiin takaisin Facebookille.

Facebook vakuuttaa, ettei teknologiaa oteta käyttöön

Metro kirjoittaa, että teknologia saattaa kuulostaa "orwellilaiselta painajaiselta", Mashable puolestaan kuvailee sitä karmivaksi. Facebookin tarkoituksena ei kuitenkaan ilmeisesti ole käyttää teknologiaa ihmisten vakoiluun.

Metron mukaan Facebook kehittää teknologiaa vain selvittääkseen, mitä ihmiset katsovat heidän laitteellaan – katsovatko he näytetyn televisiomainoksen todella vai kävelevätkö he pois sen ääreltä.

Tietoja käytettäisiin taas Facebook-mainosten kohdentamiseen.

Facebook kuitenkin vakuuttaa Mashablelle, ettei sillä ole koskaan tarkoitusta ottaa tätä teknologiaa käyttöönsä.

Facebookin Allen Lo kertoo, että patentin hakeminen on tavallinen toimintatapa, jolla voidaan välttää "muiden yritysten hyökkäykset" eli ettei kukaan muukaan voi ottaa sitä käyttöönsä.

Lähteet: MashableMetro

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja