Käyttäisitkö kuitenkaan? 640 euron "tekoälypinssistä" puuhataan älypuhelimen korvaajaa – "Palaa pimeälle keskiajalle"

Mikä on ChatGPT? Tekoälyprofessorin mukaan hittibotti on mestari lähinnä"bullshitissä"ja"mansplainauksessa" 4:59
KATSO MYÖS: Mikä on ChatGPT? Tekoälyprofessorin mukaan hittibotti on mestari lähinnä "bullshitissä" ja "mansplainauksessa"

Humanen tekoälyä käyttävä pinssi, AI Pin, lupaa korvata älypuhelimen. Vastaanotto on kuitenkin ollut nihkeä.

Valmistaja Humane toivoo tekoälypinssistä korvaajaa älypuhelimille. Puettava AI Pin lanseerattiin marraskuussa 2023.

Vastaanotto on ollut epäileväinen ja nihkeä.

– Se on kuin Google Glass olisi saanut vauvan 1990-luvun hakulaitteen kanssa, Ars Technican Ron Amadeo sivaltaa.

Ei näppäimistöä eikä näyttöä

Hinta näytöttömälle älylaitteelle tulee 700 dollaria eli noin 640 euroa; lisäksi täytyy maksaa 24 dollarin, siis noin 260euron kuukausitilaus, jolla saa datapaketin ja puhelinnumeron. 

The Verge kuvailee tuotetta neliömäiseksi laitteeksi ja akkukoteloksi, joka liitetään magneetilla vaatteeseen. Painoa tuotteella on 34 grammaa, akkukotelolla 20 grammaa. Laitteessa on sisäänrakennettu 13 megapikselin kamera.

Humanen "rintanapissa" ei ole näppäimistöä tai isoa näyttöä. Sitä käytetään äänikomennoilla, ja se osaa myös heijastaa tietoa käyttäjän kämmenelle laserin avulla. Sovelluksia pinssi ei tue.

13 megapikselin kamera ja vilkkuvaloja

The Vergen mukaan AI Pinin ei ole tarkoitus nauhoittaa koko aikaa eikä se kuuntele herätyssanaa, kuten "hei, Siri" tai "Alexa". Laite aktivoidaan manuaalisesti näpäyttämällä ja raahaamalla kosketusaluetta. Se kommunikoi vilkuttelemalla erivärisiä valoja, ja sitä voi näpytellä tai pyyhkäistä useilla eri tavoilla eri ominaisuuksia käyttääkseen.

Se, mitä pinssi varsinaisesti arkeen tuo, jää toistaiseksi mysteeriksi.

– Ei ole aivan selvää, mihin sitä pitäisi käyttää, The Verge toteaa.

Ei tue sovelluksia

Ars Technican Amadeon mukaan pinssiä voi pyytää esimerkiksi kertomaan, keiltä on saanut viime aikoina sähköpostia; sitä voisi pyytää lukemaan sähköpostitse saamansa koodin. Amadeo kuitenkin ihmettelee, miksei tuotetta ole valmistettu älykellon muotoon.

– Vaikka se väittää korvaavansa älypuhelimen, Humane AI Pin palaa pimeälle keskiajalle, eikä se tue minkäänlaisia sovelluksia, Ron Amadeo toteaa.

Vaikka tekoälyn voi pyytää esimerkiksi lukemaan viestejään, on epäselvää, mistä se viestejä lukee, koska sovelluksia ei tueta.

– Meidän nähdäksemme tämä tarkoittaisi tekstareita, Slack-viestejä, ehkä Gmailia ja Outlookia. Jos viesti tuli minkä tahansa maailman suosituimman viestialustan, kuten iMessagen, Whatsappin tai Facebook Messengerin kautta, harmi.

AI-pinssi tulevaisuutta? "Kerrot vain laitteellesi arkikielellä, mitä haluat tehdä"

Toisaalta esimerkiksi Bill Gates on Reddit-tilillään kertonut uskovansa sovellusten kuolemaan. Nykyihminen käyttää yhtä sovellusta viestien kirjoittamiseen ja toista kuvan julkaisemiseen; Gates uskoo, että muutamien vuosien sisällä toimintatapa muuttuu.

– Ei tarvitse käyttää erilaisia sovelluksia eri asioiden tekemiseen. Kerrot vain laitteellesi arkikielellä, mitä haluat tehdä, Gates kuvailee.

Forbesin mukaan AI Pin luultavasti häviää silti älypuhelimelle hintansa ja rajattujen käyttötapojensa vuoksi. On totta, että siinäkin on ääniohjaus ja kamera, mutta älypuhelin kykenee näiden lisäksi vielä moneen muuhunkin asiaan. The Vergen toimittajan Victoria Songin mukaan ongelmaksi nousee myös kulttuuri, jossa palikkamaiseen laitteeseen puhuminen ruuhkajunassa ei ole tavallista.

– Tokihan sen muoto on näyttävä, mutta se rikkoo hyvän puettavan tuotteen suunnittelemisen pääsääntöä: sitä täytyy haluta käyttää, mieluiten niin paljon kuin mahdollista, ja julkisesti, Song toteaa.

AI Pin on melko painava, joten kesäisimpään t-paitaan sitä tuskin voi kiinnittää. Lisäksi laitteelle pitäisi kehdata huhuilla. 

– Sanotaanpa vaikka näin: jos olet julkisella paikalla, huudatko mieluummin rintapieleesi puhuaksesi ääniassistentille, vai vedätkö puhelimesi esiin ja tarkistat asian itse?

Katso myös: Voi entiselle heilalle näinkin tehdä: Nainen poisti eksänsä yhteiskuvista tekoälyn avulla

Voi entiselle heilalle näinkin tehdä: Nainen poisti eksänsä yhteiskuvista tekoälyn avulla 1:07
Lähes kahdenkymmenen vuoden suhteen päätyttyä nainen luotti tekoälyn apuun eliminoidessaan miehen pois parin yhteiskuvista.

Lue myös:

    Uusimmat