F1-sarjan ikuinen alisuorittaja selkä seinää vasten – "Voi olla, että tässä puhutaan kuljettajasta, jolla on viimeinen kausi edessä"

MTV Urheilu käy läpi kaikkien tallien asetelmat uuden F1-kauden kynnyksellä. Tässä jutussa vuorossa on Haas.

Haas F1 Team

Kauden 2020 kuljettajat: Romain Grosjean (8), Kevin Magnussen (20)
Tallipäällikkö: Günther Steiner
Moottori: Ferrari
Debyytti MM-sarjassa: 2016
Valmistajien MM-tittelit: –
Kuljettajien MM-tittelit: –
Kisavoitot: –
Sijoitus 2019: 9:s

Kausi 2020 on Gene Haasin omistamalle ja Günther Steinerin johtamalle tallille viides F1-sarjassa. Se voi pahimmillaan olla myös tallin viimeinen.

Gene Haas on kertonut, että tulevan kauden alku ratkaisee hyvin pitkälle sen, onko hän valmis syytämään toiset viisi vuotta miljoonia ja taas miljoonia euroja F1-projektin rahoittamiseen.

Ferrarin voimanlähteellä liikkuvien Haas-autojen aika-ajovauhti on ollut parhaimmillaan todella vahvaa, mutta tulokset ovat olleet tähän nähden vaisuja. Tähän mennessä paras tulos on kauden 2018 viides sija valmistajien MM-pisteissä.

Se on selvää, että viime vuoden kaltaiset tulokset eivät enää Gene Haasille riitä. Kausi päättyi kovista odotuksista huolimatta surkeaan mahalaskuun, MM-sarjan yhdeksänteen eli toiseksi viimeiseen sijaan. Taakse jäi vain heittopussi Williams.

Matkan varrelle mahtui erilaisten epäonnistumisten lisäksi myös surkuhupaisa ja riitaisa ero pääyhteistyökumppaniksi tulleen energiajuomayhtiön kanssa.

Ainakaan talvitestien perusteella Haasille ei voi nytkään povata kovin ruusuista kautta.

– Auto näytti aika vaikeasti ajettavalta. Jotenkin tuntuu, että ohut on se pohja, jolle menestystä rakennetaan, C Moren F1-selostaja Niki Juusela ennakoi.

Haasin kuljettajina jatkavat kaudella 2020 Kevin Magnussen ja Romain Grosjean – siitäkin huolimatta, että Steinerillä on ollut ajoittain suuria vaikeuksia sietää äärimmäisen kolariherkkien kuljettajien toimintaa.

– Olin vähän yllättynyt, että pidettiin molemmat kuljettajat. Nyt on näytön paikka. Aika paljon on todistettavaa, C Moren asiantuntija Ossi Oikarinen sanoo.

Juusela ja Oikarinen ovat yhtä mieltä siitä, että etenkin Grosjeanilla alkaa jo olla paineita saavuttaa jonkinlaista tulosta.

– Hyvin lähellä on tilanne, että jos Grosjean ei ota alkukaudesta vahvoja askeleita eteenpäin ja osoita, että hän pystyy ajamaan koko kauden äärirajoilla Haasin suorituskyvyn kanssa, voi olla, että tässä puhutaan kuljettajasta, jolla on viimeinen F1-kausi edessä.

33-vuotias ranskalainen nousi F1-sarjaan kaudelle 2012 voitettuaan kaudella 2011 GP2-sarjan, nykyisen F2-sarjan, mestaruuden. Ennen Haasille siirtymistä hän ajoi vuodet 2012–2015 Lotuksella, näistä ensimmäisen Kimi Räikkösen tallikaverina.

Formula ykkösten Australian GP:n ensimmäiset vapaat harjoitukset ajetaan perjantaina 13. maaliskuuta, kisa on edessä sunnuntaina 15. maaliskuuta. C More esittää kaikki ajotapahtumat. Juuselan ja Oikarisen Haas-keskustelun voit katsoa kokonaisuudessaan jutun yläreunassa olevalta videolta.

Muut jo julkaistut talliesittelyt

Lue myös:

    Uusimmat