F1-mestarin entinen kuntovalmentaja Tommi Pärmäkoski kiittelee Valtteri Bottasta rohkeasta ulostulosta – "Eihän tuo yllätyksenä tullut"

Bottas kaasutteli viidenneksi Tunturirallissa 0:42

Valtteri Bottas paljasti Helsingin Sanomien haastattelussa salanneensa terveysongelmansa omalta F1-talliltaan. Entinen F1-kuntovalmentaja Tommi Pärmäkoski ei yllättynyt Bottaksen ongelmista.

Bottas kertoi kärsineensä vakavasta työuupumuksesta uransa aikana. Ahdistusta, huimausta, pari vuotta meni "kuin sumussa". Kaiken tämän hän salasi työnantajaltaan.

Sebastian Vettelin kuntovalmentajana toiminut Pärmäkoski tietää, mistä on kyse. Hän kuitenkin korostaa, ettei ole psykologi, eikä halua analysoida Bottaksen tilannetta liian pitkälle. Pärmäkoskella kuitenkin tietää, mitä formulakuskin elämässä tapahtuu kameroiden ulkopuolella. Huippu-urheilijan psyyke on äärimmäisen kuormittuva.

– Ei se helppoa ole, kun on hirveät menestyspaineet ja lyö koko elämänsä kiinni. Pitää ymmärtää, että Formula 1 on laji, jossa on poikkeukselliset paineet. Ympärillä pyöritetään miljoonabisnestä ja oma panos kisaviikonloppuna ratkaisee tallin tuloksen, Pärmäkoski sanoo MTV Urheilulle.

– Sarjassa on 20 kuljettajaa, minkä lisäksi ajetaan koko ajan omaa tallikaveria vastaan ja seuraavien vuosien tallipaikoista. Psyykkisesti tämä on todella kuluttavaa. Siitä on paljon esimerkkejä, että kauden jälkeen on takki täysin tyhjä. Eikä se koske pelkästään kuljettajia.

Bottas ei tuo yksityiselämäänsä ja -asioitaan määräänsä enempää julkisuuteen. Helsingin Sanomien haastattelussa hän puhui poikkeuksellisen avoimesti. Mutta Bottas ei ole ongelmineen poikkeustapaus.

– Eihän tuo yllätyksenä tullut. Hienoa, että Valtteri tuli ulos asioiden kanssa. Tietenkin tuolla huipulla urheilijat ovat mentaalisesti äärimmäisen kovia ihmisiä, mutta heilläkin on tietyt rajansa, Pärmäkoski muistuttaa.

– Fyysinen ja psyykkinen rasitus on harvassa lajissa niin kovaa yhdistettynä matkustamiseen.

Lue myös:

    Uusimmat