Mainos

Hamilton teki ihmeen Vettelin sössiessä, Bottas ja Räikkönen palkinnoille – näin Saksan GP eteni

Formula ykkösten kauden 11. osakilpailu, Saksan GP ajettiin sunnuntaina Hockenheimissa. MTV Sport seurasi kisaa hetki hetkeltä.

Voittoon nousi sensaatiomaisesti Mercedeksen Lewis Hamilton, joka starttasi 14. ruudusta. Mercedeksen Valtteri Bottas oli toinen ja Ferrarin Kimi Räikkönen kolmas.

Ferrarin Sebastian Vettel keskeytti johtopaikalta (video yllä) ja menetti samalla MM-sarjan johtopaikan Hamiltonille.

Saksan GP:n tilanneseuranta:

Kärjen tulokset maalissa (varikkostopit): 1. Hamilton (1), 2. Bottas (2), 3. Räikkönen (2), 4. Verstappen (3), 5. Hülkenberg (3), 6. Grosjean (1)...Ricciardo (kesk.), Vettel (kesk.)

Klo 17.47: Huh huh, mikä kisa! Kiitokset seuraajille! Jatketaan erittäin tapahtumarikkaan GP:n purkamista MTV Sportin verkkosivuilla. F1-kausi jatkuu jo ensi viikolla Unkarissa.

Maali: Muutama tippa tuli vielä radalle viimeisellä kierroksella, mutta dramatiikkaa ei enää nähty. Hamilton ottaa sensaatiomaisen voiton, Bottas on toinen ja Räikkönen kolmas.

65. kierros: Bottakselle ilmoitetaan, että loppukierroksille odotetaan reipasta sadetta mutkien 2 ja 6 välille. Huh huh!

63. kierros: Bottasta kehotettiin rauhoittamaan tilanne heti turva-auton jälkeen tulleen yrityksen jälkeen. Nyt kärjen tilanne melko rauhallinen, mutta mahdollinen sade saattaa vielä sekoittaa pakkaa.

61. kierros: Sainz ilmoittaa, että visiiriin tulee sadepisaroita. Vieläkö saadaan lisäjännitystä?

60. kierros: Hamiltonilta kisan nopein kierros kärjessä ja ero Bottakseen on nyt 2 sekuntia. Räikkönen alle sekunnin päässä Bottaksesta, Verstappenista ei ole välitöntä vaaraa Kimille.

58. kierros: Bottas ottaa loistavan lähdön turva-auton jälkeen, ja käy hurjaa taistoa Hamiltonia vastaan! Britti pitää kuitenkin pintansa. Räikkönen kolmantena.

57. kierros: Turva-auto sisään tältä kierroksella.

56. kierros: Räikkösellä on kärkinelikon tuoreimmat ultrapehmeät renkaat, joten Kimillä on edelleen mahdollisuudet vaikka voittoon. Räikkösen takana on ahnas Verstappen, hänelläkin alla tuoreet renkaat.

Alla video Ferrarin ja Räikkösen aiemmasta tiimiradiokeskustelusta, jossa Kimille sanottiin, että Vettel tulisi päästää ohi.

1:22

53. kierros: Räikkösen on pakko tulla varikolle, alle ultrasoftit. Kimi putoaa kolmanneksi ja huppista – Hamilton on kärjessä! Turva-auto edelleen radalla.

52. kierros: Bottas tulee heti renkaidenvaihtoon, mutta talli ei ole valmiina! Alle ultrasoftit, mutta stoppi venähtää pahasti.

52. kierros: Vettel lipsauttaa ulos, törmää seinään ja keskeyttää! Turva-auto radalle!

51. kierros: Räikkönen ajaa leveäksi ja Bottas nousee ohi. Vaikka sateen sanottiin loppuvan, vieläkin ropisee. Ja kärkikuskitkin luistelevat radalla. 

50. kierros: Bottas on noussut Räikkösen kantaan, eroa reilu sekunti. Vettelin kaula kärjessä reilut 6 sekuntia. Hamiltonille sanotaan radiossa, että sateen odotetaan jatkuvan vielä kolmen minuutin ajan. 

48. kierros: Sade alkaa hiipua, ja Sauberkin ottaa Leclercin uuteen renkaanvaihtoon. Samoin Verstappenille uudet sliksit alle.  

47. kierros: Verstappen varikolle, alle välikelin renkaat. Hollantilainen putoaa Hamiltonin taakse.

46. kierros: Tällä hetkellä sataa ainoastaan 6. mutkassa, mutta siellä vettä tulee melko railakkaasti. Kärkikuskit jatkavat slikseillä. Hamilton takoo nyt tuoreimmilla ja pehmeimmillä renkailla kovia kierrosaikoja. Ero Verstappennin 6 sekuntia. 

44. kierros: Nyt sataa ainakin 6. mutkassa! Nyt alkaa puntarointi, tullaanko renkaidenvaihtoon? Sauberilla reagoidaan heti, Leclercin autoon välikelin renkaat.

43. kierros: Hamilton sisään ja alle ultrapehmeät renkaat. Palaa radalle viidentenä. Rohkea taktiikka, joka kostautuu, jos sade alkaa lähiaikoina.

41. kierros: Vettel ajaa Kimiä kovempaa ja repinyt eron 2,3 sekuntiin. Saksalaisen vauhti on siis parempaa. Bottas on alle sekunnin päässä Hamiltonista, joka ajaa edelleen ensimmäisellä rengassetillään.

39. kierros: Nyt se tulee! Kimiä käsketään kiertoilmauksilla päästämään Vettel edelleen. Kimi kysyy: "Mitä he haluatte minun tekevän, sanokaa suoraan." Suomalainen tottelee käskyä ja päästää Vettelin kärkeen. 

37. kierros: Ferrarin varikkomuurilla jännittynyt tilanne, onko tallimääräys tulossa? Vettel valittaa jatkuvasti renkaistaan ja käy kuumana radiossa.

35. kierros: Vettel sanoo tiimiradiossa, että hänen renkaansa tuhoutuvat Räikkösen takana. Oliko tuo vinkki tallimääräyksestä?

34. kierros: Molemmat Ferrari-kuskit valittelevat jo nyt renkaistaan, ja tv-kuvissa niissä näkyy rakkuloita. Talli vastaa, että sade on mahdollinen 15 minuutin päästä, joten tiimi haluaa odottaa ainakin tuonne saakka.

33. kierros: Kimin autossa 11 kierrosta vanhemmat pehmeät renkaat kuin Vettelillä, siitä saattaa koitua ongelmia Kimille.

32. kierros: Räikkönen ja Vettel ajavat kärjessä identtisiä kierroksia. Hamilton 3 sekunnin päässä Vettelistä, mutta britti ei ole käynyt vielä varikolla.

30. kierros: Verstappen varikolle, joten Kimi nousee kisan kärkeen! Ferrarin taktiikka näyttäisi toimivan loistavasti.

29. kierros: Bottas sisään, alle pehmeät kumit. Valtteri palaa radalle 5. sijalle, Hamiltonin taakse. Samalla Ricciardon auto hyytyy radan varteen. Taas huolia Red Bullin porukalle. 

27. kierros: Ferrarit nyt radan nopeimmat autot, heillä alla muita kärkikuskeja uudemmat kumit. Räikkönen enää 2,5 sekuntia Verstappenin perässä, Vettel lähestyy Kimiä (+1,5 sekuntia).

25. kierros: Vettel varikolle, alle pehmeät renkaat. Bottas nousee ainakin hetkellisesti kärkeen. Vettel radalle 4. sijalla juuri Hamiltonin eteen. Samalla Kimi ajaa kisan nopeimman kierroksen.

25. kierros: Hamiltonin pehmeät renkaat toimivat niin hyvin, että Räikkönenkin saattaa selvitä yhdellä stopilla – siis jos pehmeät kumit toimivat Ferrarissa yhtä hyvin kuin Mersussa.

23. kierros: Vettelin johto 4,7 sekuntia, Bottas 6,6 sekuntia Verstappenin edellä, Räikkönen 7 sekkaa hollantilaisen takana. Räikkösen ja Hamiltonin ero pysynyt 4 sekunnissa, joten Hamilton tekee loistavaa työtä huomattavasti kuluneemmalla setillä.

21. kierros: Keskikastissa varikkostoppeja, alle pitkälti kaikille keskikovaa rengasta. Leclerc ottaa pehmeät kumit.

20. kierros: Takarivistä startannut Ricciardo nousee 10. sijalle ohittamalla Leclercin. Ricciardo on liikkeellä keskikovalla renkaalla.

18. kierros: Räikkösen vauhti näyttää erittäin hyvältä varikkostopin jälkeen, Hamilton on jäänyt jo 4 sekunnin päähän. Vettelin johto 4,5 sekuntia, Bottaksen kaula Verstappeniin 6 sekuntia.

15. kierros: Räikkönen tulee ensimmäisenä varikolle, alle pehmeät renkaat. Kimi palaa radalle juuri Hamiltonin eteen. Aikainen stoppi enteilee Kimille kahden stopin aggressiivisempaa taktiikkaa – lopussa ehkä toinen ultrapehmeä setti alle?

14. kierros: Hamilton ohi Magnussenista. Nyt Hamiltonilla on matkaa Verstappeniin noin 17 sekuntia.

13. kierros: Erot kärkinelikossa ovat luokkaa 2-3,5 sekuntia. Vettelin johto Bottakseen on 3,5 sekuntia.

11. kierros: Hamilton ohittaa Hülkenbergin ja nousee kuudenneksi. Magnussen on reilun 2 sekunnin päässä, sitten ero Verstappeniin on jo reilumpi, noin 14 sekuntia.

8. kierros: Vettelin johto 3,3 sekuntia, tilanne muutenkin rauhallinen kärkipaikoilla. Hamilton rynnistää jo kahdeksanneksi ohi Grosjeanin.

Alla video startista, jossa suurin taistelu käytiin kolmannen paikkansa pitäneen Räikkösen ja Verstappenin välillä.

Katsomo-video ei ole saatavilla

6. kierros: Hamilton on noussut jo yhdeksänneksi ja napsii varmasti muutamia sijoja lisää lähikierroksilla. Ricciardon alku on ollut hankalampi, hän on 15 sijalla. 

3. kierros: Hamilton ohittaa Alonson ja nousee jo 11:nneksi. Britti on napsinut kolme sijaa startin jälkeen. Vettel karkaamassa kärjessä, ero Bottakseen yli 2 sekuntia. Erot muutenkin kärjessä 2 sekunnin luokkaa.

2. kierros: Räikkönen ilmoittaa tiimiradiossa, että visiiriin napsahtelee ensimmäiset sadepisarat.

Startti: Siisti startti ilman suurempaa draamaa. Kärkipäässä kaikki pitävät sijoituksensa. Räikkönen pitää aggressiivisen Verstappenin muutamaan otteeseen hienosti takanaan.

Klo 16.10: Kuskit lämmittelykierrokselle. Kohta mennään!

Klo 16.08: Starttiruudukon kärkikympillä on alla ultrapehmeät renkaat, 19. ruudusta starttaavalla Ricciardolla keskikovat, 15. ruudun Oconilla ultrapehmeät ja muilla kärkikympin ulkopuolella, kuten esimerkiksi Hamiltonilla, pehmeät.

Klo 15.54: Seuraavaksi sääennuste kisaan: startin aikaan sateen uhka on noin 20 prosenttia, mutta se kasvaa kohti kisan loppua noin 40 prosenttiin. Ukkoskuurot ovat mahdollisia. Tällä hetkellä rata on kuiva.

Klo 15.45: C Moren studiotiimi ennakoi rengastaktiikoita (yhteensä 67 kierrosta) seuraavasti:

Klo 15.39: Ilman lämpötila rata-alueella on 26 astetta, radan lämpötila 43 astetta. Perjantaina radan lämpötila oli korkeimmillaan 51 astetta. Lauantaina radan lämpötila jäi alle 40 asteen.

Klo 15.15: Ferrarin moottoritehot ovat aiheuttaneet huolta Mercedes-leirissä, tunnustaa Mersu-pomo Toto Wolff, joka hämmästelee varsinkin vanhemmalla moottoriversiolla ajavan Kimi Räikkösen vauhtia.

Klo 15.13: Tulisiko Bottakselle kauden avausvoitto tänään? Ainakin tämä karvainen fani on sitä mieltä.

Klo 15.10: Millä miettein Valtteri Bottas suuntaa kisaan? Alla toisesta ruudusta starttaavan suomalaistähden tuoreet kommentit kisan alla.

1:39

Klo 15.06: Ferrarilla on puhaltanut muutoksen tuulet viikonloppuna puheenjohtaja Sergio Marchionnen sairaustapauksen johdosta. Mervi Kallio ja C Moren studiotiimi tekivät selkoa asiasta kisan alla.

2:46

Klo 15.01: Olisiko joku näistä voittorivi tänään?

Klo 15.00: Toro Rosson Pierre Gasly on saanut kisaan 15 lähtöruudun rangaistuksen voimayksikön osien vaihdosta. Hän putoaa siis 17. ruudusta takariviin.

Klo 14.51: Kimi Räikkösen tulevaisuus F1-sarjassa on puhuttanut taas laajalti tänä kesänä. C Moren asiantuntijatiimiin kuuluva Toni Vilander, joka myös ajaa Ferrarin väreissä, uskoo, että Räikkösen huhuttu siirtyminen Sauberille ei ole täysin tuulesta temmattu ajatus. Lisää aiheesta tässä linkissä!

Klo 14.45: Kun MM-sarjaa on ajettu 10/21 kisaa, Vettel on kärjessä 171 pisteellä. Toisena on Hamilton (163) perässään Räikkönen (116), Ricciardo (106), Bottas (104) ja Verstappen (93).

Klo 14.43: Mitä mieltä Räikkönen ja Bottas olivat aika-ajosuorituksistaan? Suomalaiskuskien lauantain kommentit alla.

1:39

1:26

Klo 14.40: Sebastian Vettel hehkutti paalukierrostaan yhdeksi uransa parhaista. Voit ihastella sen kokonaisuudessaan alta!

1:49

Klo 14.36: Värikkäistä kommenteistaan tuttu Fernando Alonso on laukonut taas kovaa tekstiä. Tällä kertaa hän on verrannut Stoffel Vandoornen ja Kimi Räikkösen suorituksia hänen tallitoverinaan. Juttuun tästä!

Klo 14.33: Kärjestä starttaavat kuskit lähtevät kaikki matkaan ultrapehmeillä renkailla. Hamiltonilla ja Ricciardolla on puolestaan mahdollisuus harkita toista taktiikkaa – kaksikko ottaakin alleen todennäköisesti pehmeät renkaat. Tarjolla on myös keskikova seos. Alla kaikkien kuskien kisaan käytössä olevat renkaat.

Klo 14.30: Aloitellaan heti gallupilla. Tänään on hyvät saumat suomalaisvoittoon – kajahtaako Maamme-laulu Hockenheimissa? Veikkaa kisan voittajaa alla!

Kuka voittaa Saksan GP:n?

Kuka voittaa Saksan GP:n?

 • Sebastian Vettel

  32.81% (84 kpl)

 • Valtteri Bottas

  15.62% (40 kpl)

 • Kimi Räikkönen

  40.23% (103 kpl)

 • Max Verstappen

  1.56% (4 kpl)

 • Lewis Hamilton

  8.59% (22 kpl)

 • Daniel Ricciardo

  0.39% (1 kpl)

 • Joku muu

  0.78% (2 kpl)

Klo 14.30: Tervetuloa liveseurantaan! Kisan starttiin on aikaa tunti ja 40 minuuttia, mutta ennakoidaan tulevaa GP:tä C Moren studiotiimin kommenteilla höystettynä. Pääkuvan videolta voi nautiskella vielä eilisen aika-ajon ratkaisuhetket.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.