Lewis Hamiltonilta legendaarinen näytös voittotaistossa Max Verstappenia vastaan, Valtteri Bottas palkinnoille – näin Brasilian GP eteni

F1-kauden 19. osakilpailu ajettiin Brasiliassa sunnuntaina. MTV seurasi mestaruustaiston kannalta huipputärkeää kilpailua hetki hetkeltä. 

Kisan voittoon ajoi uskomattoman nousun tehnyt Mercedeksen Lewis Hamilton. Samalla hän kavensi toiseksi tulleen Red Bullin Max Verstappenin MM-johdon 14 pisteeseen. Mercedeksen Valtteri Bottas oli kolmas ja Alfa Romeon Kimi Räikkönen 12:s.  

Brasilian GP:n seuranta:

Kisan kärki ja suomalaiset ruutulipulla:
1. Hamilton (2)
2. Verstappen (2)
3. Bottas (2)
4. Perez (3)
5. Leclerc (2)
6. Sainz (2)
--------------------
12. Räikkönen

Klo 20.40: Kiitoksia seuraajille! Huippujännittävä kausi jatkuu jo ensi viikolla Qatarissa uudella radalla. 

Ruutulippu: Hamilton voittajana maaliin uskomattoman näytöksen jälkeen! Verstappen on toinen, Bottas kolmas. Perez ottaa nopeimman kierroksen nimiinsä. 

70. kierros: Perez tulee hakemaan tuoreet renkaat ja yrittää vielä nopeinta kierrosta, joka on Hamiltonin nimissä. 

69. kierros: Hamilton ottamassa nimiinsä myös nopeimman kierroksen. Kärjen tilanne staattinen, sillä erot ovat melko suuret. 

65. kierros: Kärjen tilanne on rauhallinen. Näyttää siltä, että sijoituksiin ei tule enää muutoksia ilman suurta draamaa. 

Klo 20.26: Alla video taistelutilanteesta, jossa Verstappen työnsi Hamiltonin ulos radalta. Hamilton meni kärkeen hetkeä myöhemmin. 

62. kierros: Toto Wolff viestittää Bottakselle: "Mene ja ohita Verstappen!" Eroa on vaan liikaa, sillä Bottaksella olisi 9 sekuntia kurottavaa. 

61. kierros: Verstappen saa varoituksen ajolinjan vaihtamisesta Hamilton-taistossa. Hamilton tekee heti turvallisen eron hollantilaiseen. 

59. kierros: Hamilton puskee väkisin Verstappenin ohi radan toisella DRS-alueella! Nyt näyttää britin voitto todennäköiseltä. "Hamiltonin näytös on aivan legendaarista", asiantuntija Toni Vilander hehkuttaa. 

57. kierros: Hamilton uhkaa jatkuvasti Verstappenia. Bottas on tukevasti kolmantena. 

55. kierros: Mercedes kritisoi FIA:lle Hamilton-Verstappen-päätöstä. Tuntuu, että Mercedeksen ja Red Bullin sekä Hamiltonin ja Verstappenin välillä on sotatila päällä. 

53. kierros: Tuomaristo ilmoittaa, että Verstappenin ja Hamiltonin taistelu oli kisatilanne, ei seuraamuksia hollantilaiselle. C Moren selostamossa ollaan eri mieltä: "Nyt on taas uusi linjaveto tehty, muutkin saavat tehdä noin". Hamilton vastaa ilmoitukseen lakonisesti: "Ei tietystikään seuraamuksia". 

52. kierros: Kärkikaksikon ero pysyy alle sekunnissa. Red Bull viestittää FIA:lle, että "tämä on kilvanajoa". Eli kommentointi Hamiltonin ja Verstappenin taistelusta käydään koko ajan kulisseissa. 

49. kierros: Hamiltonille ilmoitetaan, että tuomaristo tutkii tapausta. Asiantuntija Oikarisen mielestä Verstappen ajoi liian röyhkeästi: "Tuollaisista on yleensä rangaistu."

48. kierros: Verstappen ja Hamilton hurjassa taistossa! Molemmat menevät leveäksi, kun hollantilainen puskee brittiä puolustustaistossa. Sijoitukset pysyvät ennallaan. 

47. kierros: Hamilton on nyt aivan Verstappenin kannassa, ero alle sekunnissa. 

45. kierros: Hamilton ei ollut tyytyväinen taktiikasta ottaa kovat renkaat alle. Bottakseltakin kritiikkiä tiimiradiossa: "Mielestäni heitimme helpon kaksoisvoiton romukoppaan." Red Bull pääsi yllättämään Mercedeksen Verstappenin aikaisella stopilla. 

44. kierros: Hamilton tulee varikolle, ja Verstappen menee 2,5 sekunnilla britin edelle. 

43. kierros: Perezkin käy varikolla. Bottas pysyy meksikolaisen edellä. 

42. kierros: Bottaskin tulee ottamaan alle kovat renkaat. 

41. kierros: Verstappen sisään todella aikaisessa vaiheessa! Alle kovat renkaat. 

37. kierros: Kärkikaksikon ero on 1,2 sekuntia, eli Hamilton ei aivan pääse iskuetäisyydelle. Britti saattaa kytätä seuraavaa varikkostoppia. Bottas on jäänyt Hamiltonista 4,5 sekuntia, Perez saman verran suomalaisesta. 

32. kierros: Hamilton on enää reilun sekunnin päässä Verstappenista. Bottaksen kyyti kovalla renkaalla on ollut hyvää, etumatka Pereziin on reilu 3 sekuntia.  

30. kierros: Virtuaalinen turva-auto hetkeksi radalle ja Bottas pääsee loistavaan saumaan varikolle! Suomalainen nousee Perezin edelle kolmanneksi. 

29. kierros: Myös Perez käy renkaidenvaihdossa. Räikkönenkin hakee alle kovat renkaat. 

28. kierros: Verstappen reagoi heti ja tulee varikolle. Alle kovat renkaat. Hollantilainen pääsee Hamiltonin edelle, mutta ero kaventuu vajaaseen 2 sekuntiin. 

27. kierros: Hamilton varikolle, hyvä stoppi ja alle kovat renkaat. Myös Sainz sisään. 

26. kierros: Gasly tulee varikolle ja ottaa alle kovat renkaat. Ranskalainen putoaa Räikkösen taakse. 

Klo 19.39: Alla video Räikkösen ja Schumacherin törmäyksestä aiemmin kisassa. 

24. kierros: Kärjen tilanne melko rauhallinen tällä hetkellä: Verstappen johtaa 3,5 sekunnilla, Perez jäänyt 3 sekuntia Hamiltonista, eikä Bottas pysty haastamaan meksikolaista. Leclerc jäänyt 5 sekuntia Bottaksesta. 

23. kierros: Stroll avaa varikkoruletin, alle odotetusti kovat renkaat.

22. kierros: Verstappen johtaa 3,5 sekunnin erolla. Bottas on reilun sekunnin päässä Perezistä, eikä ole päässyt vielä kokeilemaan ohitusta. 

19. kierros: Hamiltonin vauhti on mieletöntä, britti tulee lentämällä Perezin ohi pääsuoralla ja pitää nyt paikkansa. Ero Verstappeniin on 4 sekuntia. Nyt olisi Bottaksen vuoro ohitti Perez. 

18. kierros: Hamilton ohittaa Perezin ykkösmutkassa, mutta meksikolainen ohittaa Mercedes-tähden heti uudestaan! Upea taistelu!

17. kierros: Nyt takasiiven saa avata, joten Perezin paineet kasvavat. Hamilton on aivan meksikolaisen kannassa. Bottas pystyy seuraamaan hyvin Hamiltonia.  

15. kierros: Hamilton painostaa aivan Perezin kannassa. DRS ei ole kuitenkaan vielä käytössä. 17. sijalla oleva Tsunoda saa 10 sekunnin aikasakon kisan alun törmäilystä. 

14. kierros: Virtuaalinen turva-auto päättyy. Kisa jatkuu normaalisti. 

11. kierros: Räikkönen ja Schumacher kontaktissa, minkä seurauksena virtuaalinen turva-auto käyttöön. Schumacher joutuu tulemaan varikolle etusiipivaurioiden takia.   

Klo 19.20: Alla videot kisan startista, jossa Bottas joutui antautumaan Red Bull -kuskeille. 

10. kierros: Turva-auto pois radalta. Kärjen tilanne pysyy ennallaan, vaikka esimerkiksi Leclerc haastaa Bottasta. 

8. kierros: Hamilton tiimiradiossa: "Kertokaa Valtterille, että pysyy perässäni. Nitistetään nämä kaverit", Hamilton sanoo viitaten kärjessä oleviin Red Bull -kuskeihin. 

7. kierros: Turva-auto radalle, mikä kelpaa varsinkin Hamiltonille. Tsunodan etusiipi on avausmutkassa vaarallisessa paikassa, mikä toi turva-auton radalle. 

5. kierros: Hamilton on aivan ilmiömäisessä lyönnissä – britti ohitti myös Leclercin ja Bottaksen! Hamilton on jo kolmantena, ja antaa tiimiradiossa kiitokset suomalaiselle sijoituksen luovuttamisesta.  

3. kierros: Hamilton ohittaa myös Sainzin ja nousee jo viidenneksi. 

Startti: Bottas menettää kärkipaikkansa Verstappenille, ja muutaman mutkan jälkeen Bottas tekee virheen, minkä seurauksena myös Perez tulee ohi. Red Bull siis kaksoisjohdossa. Hamilton nousee heti seitsemänneksi. Norris joutuu keskeyttämään kontaktin takia, Sainz toinen osapuoli. 

Klo 19.00: Kuljettajat lämmittelykierrokselle. Kun rengasvalinta on vapaa, kuskien valitsemat seokset kiinnostavat. AlphaTaurin Tsunoda on ainoa kuski, joka ei lähde liikkeellä keskikovalla renkaalla. 15. ruudusta starttaavalla Tsunodalla alla pehmeä rengas. 

Ennakkohöyryt:

Klo 18.48: Tämä tilasto tukee Bottaksen voittohaaveita: Edellisestä seitsemästä Brasilian GP:stä kuusi on voitettu paalupaikalta. 

Klo 18.38: Tilastoknoppi: Hamilton on startannut kolmesti aiemmin urallaan 10. ruudusta. Näistä hänellä on yksi palkintosija, Venäjän GP:n toinen sija viisi vuotta sitten. 

Klo 18.35: Ferrarin Carlos Sainz starttaa tänään 3. ruudusta. Toni Vilanderin mukaan Ferrari on vahvistunut Sainzin tultua talliin tälle kaudelle: "Hän on aika taikuri renkaiden kanssa, sillä hän ajaa usein kisan pisimpiä pätkiä rengasseteillä."

Klo 18.27: Kimi Räikköstä haastateltiin kisan alla. Aiheeksi nousi luonnollisesti suomalaisen Brasiliassa vuonna 2007 varmistama F1-mestaruus: "Se oli hieno päivä. Ihmiset ovat täällä aina niin intohimoisia kilpailuja kohtaan", Räikkönen kommentoi. 

Klo 18.20: Asiantuntija Toni Vilander nostaa esiin Hamiltonin lähtöpaikan eli 10. ruudun: "Hän on siinä kaiken hässäkän keskellä. Siinä ei ole hirveästi pakopaikkaa, siinä ei voi ottaa iisisti."

Klo 18.18: Sao Paulossa on hieman lämpimämmät olosuhteet kuin lauantaina. Ilman lämpötila on 23 astetta, radan pinnan lämpötila 55 astetta. Tämä vaikuttanee rengaskulumaan ja auton tasapainoon.  

Klo 18.15: Paras rengastaktiikka on todennäköisesti se, että keskikovalla renkaalla ajetaan noin 25 kierrosta, sen jälkeen otetaan kova rengas alle ja vielä loppuu keskikova kumi. Vaihtoehtona on ajaa pidempi ensimmäinen stintti keskikovalla ja sitten kovalla renkaalla kisan loppuun.

Klo 18.13: C Moren studiossa parhaiksi ohituspaikoiksi nostetaan radan pääsuora ja 4. mutka. Hamilton näytti eilen, että ohittaminen Sao Paulon radalla on hyvin mahdollista. Kuumimmiksi voittajaehdokkaiksi nostetaan Bottas, Verstappen ja Hamilton.  

Klo 18.03: Lewis Hamiltonin takasiipi ja Max Verstappenin toimet perjantain aika-ajon jälkeen ovat puhuttaneet läpi viikonlopun. Alla muutamia jatkojuttuja kohuaiheisiin liittyen:

Klo 17.55: Tervetuloa mukaan Brasilian GP:n seurantaan! Edessä on varmasti jännittävä ilta formuloiden parissa. 

Lue myös:

    Uusimmat