Lewis Hamiltonilta mestarillinen voittosuoritus, Valtteri Bottas nousi hänniltä kahdeksanneksi – näin Unkarin GP eteni

F1-sarjassa ajettiin kauden 12. kilpailu Unkarin Budapestissä sunnuntaina. MTV Urheilu seurasi kilpailua hetki hetkeltä. 

Mercedeksen Lewis Hamilton nousi rohkealla taktiikalla ja mestarillisella ajolla kisan loppuhetkillä voittoon ohi Red Bullin Max Verstappenin. Kolmas oli Ferrarin Sebastian Vettel

Mercedeksen Valtteri Bottas koki kovia lähdössä ja oli lopulta kahdeksas. Alfa Romeon Kimi Räikkönen oli hienosti seitsemäs. 

Unkarin GP:n seuranta:

Kisan tulokset (suluissa varikkostopit): 1. Hamilton (2), 2. Verstappen (2), 3. Vettel (1), 4. Leclerc (1), 5. Sainz (1), 6. Gasly (1), 7. Räikkönen (1), 8. Bottas (2), 9. Norris (1), 10. Albon (1)

Klo 17.54: Kiitokset seuraajille! Jatkoaiheet kuskien kommenteineen MTV Urheilun verkkosivuilla. 

Klo 17.52: Hamilton johtaa nyt MM-sarjaa 62 pisteen erolla Bottakseen. Sarja jää nyt neljän kolmen viikon tauolle. Seuraava kisa on Belgiassa 1. syyskuuta. 

Maali: Hamilton voittaa huikean näytöksen jälkeen! Nopein kierros menee toiseksi tulleen Verstappenin nimiin. Kolmas on Vettel. Räikkönen on 7:s, Bottas 8:s. 

69. kierros: Verstappen täräyttää nopeimman kierroksen tuoreella rengassetillä.

69. kierros: Vettel nousee Ferrarien sisäisessä taistossa Leclercin ohi kolmanneksi. 

68. kierros: Verstappen tulee sisään ja ottaa uudet renkaat, pysyy selvästi toisena. Hän yrittää nyt nopeinta kierrosta, joka on Hamiltonin nimissä. Bottas on aivan Räikkösen perässä. 

67. kierros: Hamilton pyyhältää Versteppenin ohi ykkösmutkassa ja nousee johtoon! Huikea temppu!

66. kierros: Hamilton on nyt Verstappenin kontissa kiinni. Huima loppu luvassa!

64. kierros: Bottas nousee kahdeksanneksi. Räikkönen on 3 sekunnin päässä edellä. Hamilton jo 3 sekunnin päässä Verstappenista.

63. kierros: Hamilton jo 6 sekunnin päässä Verstappenista! Britti takoo hurjia kierroksia jatkuvasti. Bottas on nyt ohitusetäisyydellä Norrisista. 

62. kierros: Bottas on enää 1,5 sekunnin päässä Norrisista. Ja Räikkönenkin on enää 2 sekuntia Norrisia edellä. Bottas taistelee siis jokaisesta mahdollisestä pisteestä!

60. kierros: Talli luo jatkuvasti uskoa Hamiltoniin. Mersun laskemien mukaan Hamilton saa Verstappenin kiinni viimeisellä kierroksella, jolloin hollantilaisen renkaat ovat täysin lopussa. Jännäksi menee!

59. kierros: Hamilton ei säästele, vaan ajaa uuden rataennätyksen 1.18,668. Ero silti vielä 12,5 sekuntia.  

Klo 17.31: Alla olevalla videolla Hamiltonin raivoisa ohitusyritys Verstappenista kierroksella 39. 


57. kierros: Bottas nyt 8 sekunnin päässä Norrisista. Räikkönen ajaa varmasti 7. sijalla, välitöntä uhkaa ei ole. Verstappen johtaa 15 sekunnilla, joten hollantilaisen voitto alkaa varmistua ilman suuria ongelmia. 

55. kierros: Nyt näyttää siltä, että Hamilton ei ehdi enää millään voittotaistoon, mutta tilanne voi muuttua yllättäen. Bottaksen ero Norrisiin on nyt 12 sekuntia, joten suomalainen saattaa vielä saada mahdollisuuden yrittää 8. sijaa. 

52. kierros: Hamiltonin ero Verstappeniin on lähtenyt kutistumaan, nyt se on 17 sekuntia. Lopussa saattaa mennä jännäksi! Bottas nousee samalla yhdeksänneksi ohi Perezin. Ero 8. sijalla olevaan Norrisiin on 18 sekuntia. 

50. kierros: Bottas ohittaa Albonin. Edessä vielä Kvjat ja Perez, jotka ovat ohitettavissa. Yhdeksäs sija näyttää maksimilta suomalaiselle. 

49. kierros: Myös Hamilton tulee varikolle! Alle keskikovat renkaat. Hän ei menetä sijoituksia, mutta ero Verstappeniin venyy 20 sekuntiin. Erikoinen taktiikka.  

47. kierros: Bottas toisen kerran varikolle, kovat renkaat eivät kestäneet maaliin. Alle keskikova setti. Bottas putoaa 12. sijalle. Hänellä on vielä mahdollisuus nousta kolme pykälää ylöspäin. 

47. kierros: Hamilton on taas alle sekunnin päässä Verstappenista. Luvassa uusi yritys?

45. kierros: Verstappen haluaa lisää tehoja. Insinöörin vastaus on tyly: käytössä on jo täydet tehot. Bottas ei tunnu pääsevän iskuetäisyydelle Norrisista.  

44. kierros: Hamilton toteaa, että jarrulämmöt ovat melko korkealla. Insinööri vastaa, että isompi ongelma tällä hetkellä on jarrujen kuluminen. Samalla Verstappen ja Hamilton sujahtavat kierroksella Bottaksen ohi. 

40. kierros: Vettelin stoppi venyy yli viiteen sekuntiin, kun toinen eturengas tuottaa ongelmia. Alle pehmeät renkaat. Hän palaa radalle neljänneksi.   

39. kierros: Hamilton yrittää hurjana Verstappenista ohi, mutta ajautuu rohkeassa yrityksessään hetkeksi ulos radalta. Hän palaa kuitenkin hienosti radalle, eikä menetä paljon aikaa. Britti jatkaa hollantilaisen perässä. 

38. kierros: Bottas on noussut yhdeksänneksi. Vettelille, joka ei ole vielä käynyt varikolla, sanotaan, että "vielä kolme kierrosta ja sitten mennään suunnitelma C:hen". Tämä tarkoittaa lienee sitä, että alle laitetaan pehmeä rengassetti. 

36. kierros: Verstappen on lirissä Hamiltonin kanssa, brittkuski kurkkii jo ohitusta molemmilta sivuilta. 

34. kierros: Hamilton paukuttaa hurjia kierroksia, ero Verstappeniin enää 1,1 sekuntia! Samalla Bottas nousee Magnussenin ohi 10. sijalle. 

33. kierros: Bottas nousee vihdoin ja viimein Ricciardon ohi 11. sijalle. Seuraavana edessä Magnussen. 

31. kierros: Hamilton varikolle, alle kovat renkaat. Hän palaa radalle Verstappenin taakse, ero kuusi sekuntia. Red Bull siis onnistui varikkopelissä paremmin.  

30. kierros: Räikkönen käy varikolle, alle keskikovat renkaat. Suomalainen putoo kahdeksanneksi. 

30. kierros: Bottas on 12. sijalla. Norris tulee varikolta juuri Ricciardon ja tätä jahtaavan Bottaksen väliin. 

28. kierros: Leclerc tulee sisään, alle kovat renkaat. Hän putoaa neljänneksi.  

27. kierros: Verstappen pystyy ajamaan kovempaa kuin Hamilton, joten hollantilainen palaisi ykköspaikalle, jos Hamilton tulee nyt sisään. 

25. kierros: Verstappen sisään, alle kovat renkaat. Nyt on Hamiltonin paikka iskeä, ja radiossa viestitetään: "Lewis, it's Hammer time!". Verstappen putoaa vain sijoituksen toiseksi.  

24. kierros: Bottas ei tunnu pääsevän ohi Ricciardosta. Verstappen valittaa taas pito-ongelmia, joten varikkostoppi on tulossa pian. Hamilton puolestaan sanoo, että renkaat tuntuvat edelleen hyviltä.  

22. kierros: Hamilton on nyt 1,3 sekunnin päässä Verstappenista. Mersun varikkoväki kävi jo ulkona, mutta vain hämäysmielessä. Kissa ja hiiri -leikki voitosta on nyt käynnissä! Verstappen valittelee pito-ongelmia. 

21. kierros: Bottas on nyt 14. sijalla, mutta Daniel Ricciardon ohittaminen tuottaa ongelmia. 

Klo 16.37: Alla tv-kuvaa ja incar-kuvakulma startista, jossa Bottas koki kovia. 



16. kierros: Varikkostoppien sarja alkaa nyt: Alfa Romeon Giovinazzi sisään, alle kovat renkaat. Kärjessä Verstappenin ja Hamiltonin ero pysyy kahdessa sekunnissa. Näyttäisi siis siltä, että Hamilton pystyy kontrolloimaan eroa ja iskemään mahdollisesti varikkostoppien yhteydessä. Leclerc on jäänyt Hamiltonista jo 14 sekuntia.   

15. kierros: Kymmenentenä oleva Hülkenberg valittaa tiimiradiossa, että hänen autossaan on voimantuotto-ongelma suorilla. Katsotaan kestääkö Renault-mylly kisan loppuun? Samalla Bottaksen nousu jatkuu: nyt sijoitus on 16:s. 

13. kierros: Bottas nousee Giovinazzin edelle 18. sijalle. Räikkönen roikkuu edelleen Sainzin ja Norrisin perässä. 

11. kierros: Räikkönen ajaa seitsemäntenä, ero edellä ajavaan Norrisiin on vain puoli sekuntia. Samalla Bottas on noussut Kubican ohi 19. sijalle. Verstappenin ja Hamiltonin ero on kaksi sekuntia.   

10. kierros: Bottakselle todetaan tiiimradiossa, että näillä taktiikoilla kuudes sija lopputuloksissa näyttää todennäköiseltä. 

6. kierros: Bottas nyt varikolle, stoppi kestää peräti 15 sekuntia. Autoon uusi etusiipi ja alle kovat renkaat, joten suomalaisen tarkoitus nyt lienee ajaa tällä setillä kisan loppuun saakka. Bottas putoaa viimeiseksi. Hidastuskuvat lähdöstä osoittivat, että Bottas kolautti ensin yhteen Hamiltonin kanssa, minkä lisäksi hän otti kontaktia myös Leclercin kanssa.  

5. kierros: Mercedeksen varikkotiimi on nyt tullut kahteen eri otteeseen pilttuusta ulos, mutta Bottas jatkaa radalla. Erikoista toimintaa. Bottaksen vauhti on heikkoa, sillä hän on jäänyt Vettelistä jo 7 sekunnin päähän. 

3. kierros: Bottaksen etusiipi on rikki, hänet on kutsuttu varikolle. Mersun varikkotiimi jo valmiina etusiiven kanssa. 

Startti: Kärkikuskit saa tasaisen lähdön, mutta Bottas lukitsee renkaansa kaksi kertaa avausmutkissa, minkä lisäksi Bottas ja Hamilton kolauttavat autojaan hieman yhteen. Sekä Hamilton että Leclerc tulevat Bottaksesta ohi, ja hetkeä myöhemmin myös Vettel tulee ohi. Bottas siis nyt viides. Räikkönen on kahdeksas.  

Klo 16.08: Kuskit lämmittelykierrokselle kahden minuutin päästä. 

Ennakointi:

Klo 16.07: Ricciardon autoon on tehty isompi moottoriremontti, joten Renault-kuski starttaa joukon hänniltä. Aika-ajoissa hän oli 18:s. 

Klo 15.56: Hamilton on voittanut Unkarin GP:n kuudesti, mikä on ennätys. Tämän vuosikymmenen muita voittajia ovat Mark Webber, Jenson Button, Daniel Ricciardo ja Sebastian Vettel (2). Kimi Räikkönen oli ykkönen vuonna 2005. 

Klo 15.50: Kimi Räikkönen oli vitsikkäällä tuulella kuskiparaatissa (video alla). 


Klo 15.35: Myös NHL-seura Columbus Blue Jacketsin GM Jarmo Kekäläinen on seuraamassa Unkarin GP:tä Budapestissä. Hän käväisi myös C Moren haastattelussa. 

 

Klo 15.30: Rengastoimittaja Pirelli on analysoinut kisan eri taktiikoita. Nopeimpana se pitää noin 25 kierroksen ajamista pehmeällä setillä, minkä jälkeen ajetaan keskikovalla renkaalla loppuun (yhteensä 70 kierrosta). Kaikki kärkitallit starttaavat kisaan keskikovalla, minkä jälkeen niiden odotetaan vaihtavan kovaan renkaaseen (stoppi 30-35 kierroksen kohdalla). Tämä on Pirellin mukaan toiseksi nopein strategia.  

Klo 15.28: Ilman lämpötila rata-alueella on 24 astetta, radan pinnassa 38. Sateen todennäköisyys kisan aikana on noin 20 prosenttia. 

Klo 15.21: Bottaksen kommentit C Morelle kisan alla: "Lähtö on paras mahdollisuus päästä kisan johtoon, mutta taktiikkakin antaa siihen myöhemmin mahdollisuuden. Olen lähdössä valmiiksi sisäpuolella, mikä on paras paikka avausmutkassa. Mutta katson sijoittumista tilanteen mukaan." 

Klo 15.18:Aiemmin tänään Mick Schumacher otti ensimmäisen voittonsa F2-sarjassa. Alla videonäyte Schumacherin ajamisesta kisassa. 


Klo 15.13: Kimi Räikköstä kismitti aika-ajoissa varsinkin se, että tähtäimessä olleet McLarenit ehtivät edelle. Tässä lisää Kimin ajatuksia

Klo 15.08: Mercedeksen moottoriurheilujohtaja Toto Wolff kommentoi Bottaksen sopimustilannetta C Morelle. Päätös Mersun toisesta kuskista ensi kaudeksi tehdään kesätauolla Bottaksen ja Esteban Oconin välillä. Wolff kommentoi myös tätä Nico Rosbergin näkemystä toteamalla, että "Nico ilmeisesti tietää enemmän kuin minä". 


Klo 15.00: Tervetuloa seurantaan! GP starttaa klo 16.10, mutta ennakoidaan sitä ennen tapahtumia muun muassa kommenteilla C Moren F1-lähetyksestä. 

Lue myös:

    Uusimmat