F1-lehdistökatsaus: Kimi Räikkösestä esitetyille väitteille täystyrmäys – Hamiltonin kiukuttelu hävetti omiakin

Kimi Räikkösen ja Lewis Hamiltonin kolari ja siitä seurannut sanasota Mercedeksen ja Ferrarin välillä vei pääosan huomiosta, kun eurooppalainen F1-lehdistö kävi läpi sunnuntain Britannian GP:n tapahtumia.

Ferrarin Sebastian Vettel ajoi voittoon ja kasvatti MM-johtonsa kahdeksaan pisteeseen Lewis Hamiltonista, joka joutui tekemään kisassa hirmunousun peräpäästä kakkossijalle. Räikkönen ylsi kolmanneksi ja jätti Mercedeksen Valtteri Bottaksen taakseen tämän pudottua kärkipaikalta renkaidensa heikettyä.

Brittilehdet kirkuivat maanantai-aamuna otsikoita Hamiltonin kokemasta kohtalosta:

The Guardian:
– Hamilton: Ferrarit törmäilevät meidät ulos

The Times:
– Hamilton syyttää Ferraria kolarista Räikkösen kanssa

The Daily Mail:
– Hamilton raivoissaan likaisista tempuista

Näin yksipuolista Hamiltonin tukemista ei brittilehdistön reagointi kuitenkaan ollut. Daily Mailin Jonathan McEvoy toteaa kolumninsa otsikossa Hamiltonin olevan ”mahtava kuski mutta huono häviäjä”.

– Hän tulee katumaan piikkiään Ferrarin ’mielenkiintoisesta taktiikasta’ Britannian GP:n jälkeen, McEvoy huomauttaa.

– Ensinnäkin täytyy nostaa hattua hänen erinomaiselle ajamiseen joukon takaa toiseksi. Mutta hänen käytöksensä sen jälkeen oli harkitsematonta. Hän mieluummin käveli pois kuin puhui haastattelussa Martin Brundlelle, mikä oli sinänsä kärttyistä käytöstä, vaikka se antoikin hänelle muutaman minuutin rauhoittua eikä sanoa ensimmäistä vainoharhaista ajastustaan ulos, McEvoy pohtii.

(juttu jatkuu videon jälkeen)


Väitteet Räikkösen likaisista tempuista saavat kyytiä

Hamiltonin lisäksi myös hänen esimiehensä James Allison ja Toto Wolffheitteli ilmoille vihjauksia Ferrarin tekojen "tahallisuudesta tai kuskien kyvyttömyydestä", kun vain kaksi viikkoa ennen Räikkösen aiheuttamaa kolaria Vettel oli tyrinyt Bottaksen pois pelistä Ranskassa.

Keltainen lehdistö herkutteli tallien välisellä ristiriidalla, mutta kokeneet F1-toimittajat eivät tähän lähteneet mukaan.

– Objektiivisesti katsottuna on vaikeaa nähdä näitä kahta törmäystä minään muuna kuin F1-väen kutsumina ”kisasattumuksina”, toteaa BBC:n Andrew Benson.

– Tällä ei ole mitään loogista perustaa. Räikkönen ei ole likainen kuljettaja. Historiakin sen kertoo, McEvoy puolustaa suomalaista.

Sanasodan yltymistä Ferrarin ja Mercedeksen välillä ei otettu Italiassa kovinkaan riemuissaan vastaan. La Gazzetta dello Sport -lehden Umberto Zapelloni piti Ferrarin Maurizio Arrivabenen sanailua vastapuolen Wolffin ja Allisonin kanssa tiukan taistelun tuomana paineenpurkauksena.

– Panokset kasvavat koko ajan kovemmaksi, ja hermot ovat kireällä. Voittamaan tottuneet eivät ole tottuneet häviämään. Ja he voisivat välttää tarpeettomia, absurdeja ja epäurheilijamaisia lauseita, joita heidän on pyydettävä anteeksi. Heidän pitäisi ajatella ennen kuin puhuvat, koska vapaaehtoinen oletusten heitteleminen on puhdasta hulluutta, Zapelloni toteaa.

Ferrari-kuskeista Sebastian Vettel piti lehdistötilaisuudessa Hamiltonin väitteitä hölmöinä, mutta Kimi Räikkönen onnistui jälleen pysyttelemään kiivaaksi käyneen keskustelun ulkopuolella. Tämä viehätti italialaisen Autosprintin Alberto Sabbatinia.

– Kimi joskus kiukuttelee, koska hän on (muuten) vähäpuheinen. Mutta kun hän puhuu, hän on kohtelias, tarkka, ei koskaan hae riitoja tai tekosyitä ja tunnustaa virheensä. Hän myös saa sinut tajuamaan hyvin selvästi, jos olet kysynyt tyhmän kysymyksen, Sabbatini kuvailee suomalaista.

– Hamilton näkee juonia kaikkialla, jopa oman tiiminsä sisällä. Monesti, kun niitä ei ole olemassa, hän lisää.

Bottaksen taistelu Vetteliä ja Hamiltonia vastaan ihastutti

Valtteri Bottas kävi tiukan taistelun Sebastian Vetteliä vastaan noustuaan kärkipaikalle Mercedeksen rengastaktiikan avulla. Suomalaista ei otettu varikolle turva-auton tultua radalle, mikä nosti hänet uusintalähdössä koko joukon keulille.

Bottas oli vahva jo kilpailun lähdössä, mikä oli osaltaan altistamassa tallikaveri Hamiltonia Räikkösen hyökkäykselle. Autosport-lehden Edd Straw piti Bottaksen johtopaikan puolustustamisesta.

– Bottas oli ässä uusintalähdössä. Hänen ajoituksensa oli täydellinen ja hän repi välittömästi lähes sekunnin eron Vetteliin. Se oli elintärkeää hänen medium-renkailleen, joilla kesti vähän kauemmin lämmetä Vettelin tuoreisiin softeihin verrattuna, Straw analysoi.

(juttu jatkuu videon jälkeen)

Lopulta Mercedeksen riskinotto kuitenkin petti ja Bottas putosi kierros kierrokselta taaksepäin, kun Vettel, Hamilton ja Räikkönen tulivat hänen ohitseen. Sitä ennen suomalainen kävi urheaa kamppailua MM-kärkimiestä vastaan.

– Saksalainen saalisti Bottaksen kiinni. Vettel hyökkäsi. Bottas taisteli vastaan, ajoi fiksusti ja vei Vetteliltä mutkissa kyvyn parhaaseen mahdolliseen kiihdytykseen, kuvailee tapahtumia saksalaisen Frankfurter Allgemeine-Zeitungin Christoph Becker.

– Kierroksella 47 Vettel löysi eron sekunnin murto-osassa, mikä auttoi hänet Bottaksen ohi. Se oli kuin ampiaisen pistos, kun Vettel iski. Huhtikuun lopussa Bakussa hesseniläinen antautui tähän tapaan Bottakselle voittotaistelussa, jarrutti ja ajoi leveäksi. Silverstonessa Vettel näytti, miten kisakuskit ajavat, Becker kehuu.

BBC:n Andrew Benson pani merkille myös Mercedesten välisen tilanteen, kun Hamilton joutui puristamaan kunnolla ohi Bottaksesta.

– Bottas hävisi pelin, kun myös Hamilton ja Räikkönen ohittavat hänet ennen kisan loppua. Mutta jos Mercedes ei olisi pelannut uhkapeliä, hän olisi ollut parhaimmillaan toinen, joten he kokivat, että voittomahdollisuuden antaminen hänelle oli sen arvoista.

– Ja muuten, se oli oikeaa taistelua kahden Mercedeksen välillä, kun Hamilton ohitti Bottaksen. Sen näki selvästi siitä, miten Bottas puolustautui. Ja Wolff sanoi: ”Mitään radiokommunikaatiota ei ollut”, Benson huomauttaa.

F1-kausi jatkuu kahden viikon kuluttua Saksan Hockenheimissa. Ennen elokuun kesätaukoa ajetaan lisäksi vielä Unkarin osakilpailu.

Lue myös:

    Uusimmat