F1-huijaamiskohuun reagoitiin – FIA:lta vaatimus jokaiselle tallille

F1-ennakossa kysytään, kuinka Bottas on kehittynyt kuljettajana – tuore analyysi myös Red Bullin kuskikaksikosta 16:12
Video: MTV Uutiset Livessä keskusteltiin Max Verstappenin Ferrari-syytöksistä

Kansainvälinen Autoliitto FIA on pyytänyt kaikilta F1-talleilta tarkkoja tietoja siitä, miten heidän autojensa polttomoottorit käyttävät voiteluaineita. Taustalla ovat väitteet siitä, että esimerkiksi Ferrari olisi käyttänyt öljyä apunaan moottorin suorituskyvyn parantamiseen.

MAINOS

Koko F1-kausi C Morella!

Brasilian GP suorana 15.-17.11.
Pe: 1. harjoitukset klo 15.55, 2. harjoitukset klo 19.55
La: 3. harjoitukset klo 16.55, aika-ajot klo 19.55, ennakkotunnelmat klo 19.00
Su: Brasilian GP klo 19.05, ennakkotunnelmat klo 18.00

Kaikki suorat ajolähetykset C More Maxilla ja cmore.fi -suoratoistopalvelussa

Öljyä ei saa sääntöjen mukaan polttaa polttoaineen tehosteena F1-autoissa. Asiasta on väännetty jo vuosia, ja sääntöjä on tarkennettu kuluvan syksyn aikana. Brasilian kisan alla FIA antoi vielä muistutuksen säännöistä talleille.

Lisäksi jokaisen tallin on lähetettävä tarkat tiedot siitä, millaista voitelutainetta ja millaisia määriä moottorit käyttävät. Näin FIA pyrkii keräämään tietoa tulevaisuutta varten.

FIA ei kohdentanut käskyään yhteenkään talliin tai valmistajaan, mutta etenkin USA:n GP:n jälkeen Ferrariin kohdistui kilpailijoilta syytöksiä. Ferrarin aika-ajovauhti on ollut kesätauon jälkeen ylivertaista, mutta juuri USA:ssa Mercedeksen Valtteri Bottas katkaisi Ferrarin kuuden paalun putken.

Syytökset johtuivat nimenomaan Ferrarin kadonneesta vauhdista, tarkennus sääntöihin oli annettu USA:n kisaviikonlopun alla.

Autosport kertoi aiemmin, että FIA:aa lähestyi ainakin yksi talli, joka halusi selvittää Ferrarin toiminnan laillisuuden.

Yhden teorian mukaan jäähdyttimen vuoto olisi johtanut siihen, että öljyhöyryjä olisi päässyt mukaan moottorin palotapahtumaan. Ferrari on ainut talli, joka käyttää öljyä osana jäähdyttäjää.

FIA:n säännöissä kielletään se, että höyryjä tai nesteitä pääsisi tarkoituksella mukaan palotapahtumaan.

Kohu nousi, kun Red Bull -kuski Max Verstappen syytti äänekkäästi Ferraria huijaamisesta.

Lue myös:

    Uusimmat