Expressen Nord Streamien räjähdyspaikalla: Toisesta putkesta puuttuu jopa 50 metrin mittainen pätkä

Sabotaasin mahdollisuus oli tiedossa ennen Nord Stream 1 -putken rakentamista – tämä uhista tiedettiin 4:08
Video: Sabotaasin mahdollisuus oli tiedossa ennen Nord Stream 1 -putken rakentamista

Ruotsalaisen Expressen-lehden toimittajat ovat vierailleet Nord Stream -kaasuputkien räjähdyspaikalla. Lehden reportaasi paikalta sisältää myös runsaasti kuvamateriaalia vaurioituneista putkista.

Expressenin kuvamateriaalin mukaan Nord Stream 1 -putkesta näyttää puuttuvan jopa 50 metrin mittainen osa. Kuvat vaurioista paljastavat myös, että putkien on täytynyt vaurioitua erittäin suuren voiman murjomana.

Kaasuputki on rakennettu 12 metrin mittaisista yhteen hitsatuista osioista. Putkia peittää betonikuori. Kuvat ja video paljastavat vaurioita myös betonikuoressa. Merenpohjassa on nähtävissä räjähdyksen aiheuttamia jälkiä.

Expressenin toimittajien oleskelu alueella herätti lehden mukaan sekä tanskalaisten että ruotsalaisten viranomaisten huomion. Paikalla on aiemmin tehty rikostutkintaa. Toimittajat saivat kuitenkin jatkaa työtään alueella, viranomaisten tarkkaillessa aluetta.

Expressenin toimittajat toivat paikalle norjalaisen yrityksen sukellusrobotteineen, minkä ansioista kuvamateriaalia saatiin tallennettua.

Putkien vaurioitumishetkellä alueella mitattiin jopa 2.3 Richterin asteikolla olevaa maan värähtelyä.

Kaasuputken vuotaminen päättyi lopulta tämän kuun alussa, minkä jälkeen paikalle meneminen tuli ylipäätään mahdolliseksi.

Lue myös:

    Uusimmat