Mainos

Ex-työministeri: Työttömien käskyttäminen töihin on ongelma

9:59

Työ- ja oikeusministeri Jari Lindströmin (ps.) eilen esittelemä paketti työttömyyden vähentämiseksi on herättänyt kritiikkiä. Entinen työministeri näkee ongelmaksi työttömien käskyttämisen työntekoon.

Entinen työministeri Tarja Filatov uskoo, että suurin osa pitkäaikaistyöttömistä haluaisi tehdä töitä.

– Nyt ongelmana on se, että työtöntä ruvetaan käskyttämään töihin. Jos ihminen ei ymmärrä, miksi hänen pitää mennä jonnekin, hänellä ei ole motivaatiota, Filatov sanoi Huomenta Suomen lähetyksessä.

Filatov ei usko, että eilen esitelty työttömyyspaketti tekisi suurta muutosta Suomen työttömyystilanteeseen. Yhtenä ongelmana ovat edelleen kannustinloukut.

– En usko, että tämän ansiosta ihmisiä työllistyisi lisää. Työttömyysturva ei ole suurin kannustinloukku, enemmän matalapalkkaisella puolella tulee vastaan asumiskustannukset. Työn pointtina on tuottaa toimeentulo.

Kritiikkiä myös etujärjestöiltä

Huomenta Suomen lähetyksessä myös SAK:n ja EK:n edustajat esittivät näkemyksensä hallituksen työllisyyspaketista. Ensisijaikseksi ongelmaksi nähtiin vapaiden työpaikkojen määrä suhteessa työttömien määrään.

– Oleellista olisi, että avoimella sektorilla syntyisi työpaikkoja. Talouden iso kuva on se, että epävarmuudet ovat niin suuria, että suomalaiset yritykset eivät uskalla investoida, sanoi EK:n johtaja Ilkka Oksala lähetyksessä.

– Tuilla ongelmia ei ratkaista.

SAK:n ekonomisti Joonas Rahkola ei pidä hallituksen esitystä mullistavana ja kertoo ay-liikkeen suhtautuvan siihen varauksella.

– Tässä palataan vain vanhaan, muutaman vuoden takaiseen malliin. En näe paluuta vanhaan mullistavana. Työpaikkoja ei synny kepillä lisää, Rahkola sanoi. 

Molemmat ilmaisivat myös olevansa pettyneitä työllisyyspakettiin siksi, että sillä ei puututtu lainkaan työllisyyttä rajoittaviin kannustinloukkuihin. 

Katso videolta, miten etujärjestöjen edustajat kommentoivat hallituksen työllisyystavoitteita ja sitä, miksi kilpailukykysopimus on niin tärkeä saada toteutettua.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja