Ex-nokialainen listasi mobiilialan todelliset jättiläiset - Katso yllätyslista

Nokian johtotehtävissä aiemmin työskennellyt Tomi Ahonen on laatinut listauksen, jossa hän on pyrkinyt nostamaan esille mobiilialan todelliset jättiläiset.

Teknologiakonsulttina toimiva Ahonen toteaa blogisivuillaan, että monet mobiilialan suurina tekijöinä tunnetut yhtiöt eivät ole todellisuudessa pelkkiä "mobiiliyhtiöitä", vaan niiden toimintaan ja liikevaihtoon kuuluu paljon muutakin. Tällaisia toimijoita ovat mm. Google, Apple ja Samsung. Myös Nokian toiminta sisältää paljon muutakin kuin pelkkää mobiililiiketoimintaa.

Ahonen kertoo listanneensa mobiilialan suurimmat toimijat yksinomaan niiden mobiililiiketoiminnasta kertyneen liikevaihdon perusteella. Hän kutsuu listaustaan ns. Ahosen indeksiksi. Kyseiseen listaukseen kuuluu 25 suurinta toimijaa, joiden sijoituksessa on siis huomioitu ainoastaan mobiililiiketoiminnan liikevaihto.

Ahonen laski yhtiöiden tuloksia vuoden 2011 ensimmäiseltä ja toiselta vuosineljännekseltä. Ahosen mukaan hänen listauksensa on täten karkeasti vertailukelpoinen kesäisin julkaistavan Fortune Global 500 -yrityslistauksen kanssa.

Suurimmassa osassa listalla näkyvistä nimistä viitataan yhtiöiden mobiililiiketoimintaan. Näissä tapauksissa ei siis ole kyse yhtiön varsinaisesta nimestä.

"Pelkän iPhonen liikevaihto Nokian kannoilla"

Mobiililistauksen kärkipaikoille ei yllättäen nousekaan tutut "voimanimet", vaan sinne kipuaa kiinalainen China Mobile -operaattori. Muutenkin listauksen kärkipaikat täyttyvät operaattoritoimijoista eri puolilta maailmaa.

Ahonen huomauttaa, että Applen liikevaihto pelkän iPhonen nostamana on ollut lähes yhtä suurta kuin Nokian liikevaihto älypuhelimissa, peruspuhelimissa ja mobiiliverkko-toiminnassa yhteensä.

Applen tapauksessa on mukaan otettu vain iPhone ja Appstore -kaupan liikevaihto, sillä Ahonen ei luokittele esimerkiksi iPad-tablettia varsinaiseksi mobiililaitteeksi. Ahonen vitsailee, että iPad ei yksinkertaisesti ala soida käyttäjän taskussa kännyköiden tavoin.

Myöskään eri valmistajien kehittämien pienten Netbook-tietokoneiden ja vastaavien laitteiden kauppaa ei ole huomioitu listauksessa.

Ahonen toteaa, että vaikka ohjelmistojätti Microsoft on usein uutisotsikoissa mobiilitoimintansakin liikevaihdosta, niin siitä huolimatta yhtiö ei ollut edes lähellä päästä hänen listaukseensa.

25 suurinta yritystä pelkän mobiililiikevaihdon perusteella

Sijoitus

Yhtiö

Maa

Liikevaihto 2011/ Q1+Q2, miljardia dollaria

Toimiala

1.

China Mobile

Kiina

77

Operaattori

2.

Verizon Wireless

USA

72

Operaattori

3.

Wodafone Mobile

Britannia

66

Operaattori

4.

AT&T Wireless

USA

58

Operaattori

5.

Telefonica Movil

Espanja

55

Operaattori

6.

T-Mobile

Saksa

49

Operaattori

7.

Orange Mobile

Ranska

48

Operaattori

8.

Nokia Mobile

Suomi

45

Matkapuhelimet

9.

Apple iPhone

USA

42

Älypuhelimet

10.

Samsung Mobile

Etelä-Korea

40

Matkapuhelimet

11.

NTT DoCoMo

Japani

38

Operaattori

12.

Telecom Italia Mobile

Italia

36

Operaattori

13.

America Movil

Meksiko

34

Operaattori

14.

Sprint Nextel

USA

33

Operaattori

15.

Ericsson Mobil

Ruotsi

27

Mobiiliverkot

16.

China Unicom

Kiina

26

Operaattori

17.

Huwaei Mobile

Kiina

25

Mobiiliverkot

18.

KDDI Keitai

Japani

24

Operaattori

19.

RIM

Kanada

20

Älypuhelimet

20.

Softbank Keitai

Japani

19

Operaattori

21.

Google Mobile (+Motorola)

17

Matkapuhelimet

22.

Alcatel Lucent Mobile

Ranska

16

Mobiiliverkot

23.

Bharti Airtel

Intia

14

Operaattori

24.

SK Telecom

Etelä-Korea

13

Operaattori

25.

Telenor Mobil

Norja

12

Operaattori

Lue myös:

    Uusimmat