Ex-leijonakapteeni Mikko Koivun ja Helena-vaimon erokärhämässä uusi käänne: Näin käräjäoikeus mokasi

3:34
MTV Uutiset Live: Näin alkoi jääkiekkoilija Mikko Koivun ja Helena-vaimon rakkaustarina

Jääkiekkoilija Mikko Koivun ja hänen vaimonsa Helena Koivun eroriita on jumahtanut lakiryteikköön. Turun hovioikeuden mukaan Varsinais-Suomen käräjäoikeus on tehnyt ex-parin pesänjakoon liittyvän tuomiovirheen. 

Ex-leijonakapteeni jätti avioerohakemuksen yksin Varsinais-Suomen käräjäoikeuteen helmikuussa 2020. Turun hovioikeus on viimeviikkoisessa ratkaisussaan kumonnut Varsinais-Suomen käräjäoikeuden päätöksen, jossa määrättiin pesänjakaja Mikko ja Helena Koivun omaisuudenjakoa varten.

Eroriidan osapuolilla on eriävä käsitys siitä, pitäisikö avioeroasia ratkaista Suomessa vai Yhdysvalloissa. 

Helena Koivu oli kannellut käräjäoikeuden ratkaisusta hovioikeuteen. Mikko Koivu puolestaan vaati Helenan tekemän kanteen hylkäämistä. Mikko Koivun mielestä asia olisi nimittäin pitänyt ratkaista suomalaisessa oikeusistuimessa. 

Helena Koivun kantelu menestyi hovioikeudessa, joka katsoi käräjäoikeuden tehneen tuomiovirheen pesänjakamisasiassa. Hovioikeuden ratkaisuperusteissa todetaan, ettei suomalaisella tuomioistuimella ole toimivaltaa käsitellä avioero- ja pesänjakamisasiaa.

Tähän päätökseen hovioikeus tuli parin tekemää avioehtoa tarkastelemalla.

Oikeuspaikkaa ei sovittu

Pariskunta avioitui Turussa vuonna 2014 kahden vuoden seurustelun jälkeen. Hääkesänä pariskunta oli tehnyt myös avioehtosopimuksen, jonka mukaan omaisuuskysymyksissä sovellettaisiin kaikilta osin Suomen lainsäädäntöä – asuisivat Koivut missä tahansa.

Sopimuksessa ei kuitenkaan ollut sovittu oikeuspaikasta, jossa mahdolliset erimielisyydet ratkaistaisiin.

Hovioikeuden mukaan puolisot eivät ole missään vaiheessa ole asuneet yhdessä Suomessa tai sopineet siitä, että Suomi olisi avioeroasian oikeuspaikka. Mikko Koivu on Suomen kansalainen, Helena Koivu Viron kansalainen ja heidän kotipaikkansa on Yhdysvalloissa.

Kolmilapsinen perhe on viime vuodet asunut Minnesotassa Koivun NHL-uran vuoksi. 

Oikeusprosessi kesken Yhdysvalloissa 

Turun hovioikeuden mukaan Varsinais-Suomen käräjäoikeuden ei olisi pitänyt edes ottaa asiaa tutkittavakseen ja antaa siitä ratkaisua. Tuomiovirhe oli hovioikeuden mukaan tapahtunut tässä kohdin. 

Varsinais-Suomen käräjäoikeuden päätös pesänjakajan määräämisestä kumottiin ja poistettiin hovioikeuden päätöksellä. Hovioikeuden päätöksestä puolestaan voi vielä hakea valituslupaa korkeimmasta oikeudesta. 

Hovioikeuden ratkaisusta käy ilmi, että Koivujen avioeroasia oli saatettu vireille myös Yhdysvaltain Minnesotassa, jossa se on yhä kesken ja jatkunee. 

Helena Koivu on julkisuudessa tuonut esiin, että eron taustalla on Mikko Koivun pettäminen avioliiton aikana. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja